Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012

Για το Νεώριο Σύρου

 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ και ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στις ΚΥΚΛΑΔΕΣ 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΩΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ
Οι εργαζόμενοι στο Νεώριο, απλήρωτοι για 4,5 μήνες και με τις υπερωρίες να έχουν να καταβληθούν από τον Οκτώβριο του 2011, αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν, ζητώντας την καταβολή έστω ενός μέρους των υπερωριών τους.

Η διοίκηση του Νεωρίου, έχοντας αποθρασυνθεί από την εφαρμοζόμενη αντεργατική πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αλλά και την χρόνια υπονομευτική δράση του εργοδοτικού «συνδικαλισμού», σε μια προσπάθεια εκφοβισμού, προτίμησε επιδεικτικά να πληρώσει ρυμουλκά από τον Πειραιά παρά να πληρώσει λιγότερα για δουλεμένες υπερωρίες, απειλώντας έμμεσα ότι θα χρησιμοποιήσει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς σε ενδεχόμενη προσπάθεια των εργαζομένων να διεκδικήσουν το αυτονόητο, δηλαδή την καταβολή των δεδουλευμένων.

Επιπλέον, σύμφωνα και με σχετικό δημοσίευμα, για τις περισσότερες εργασίες επισκευής στο πλοίο SKOPELOS, η διοίκηση προσπαθεί να έλθει σε συμφωνία με εργολάβο, ο οποίος θα λειτουργήσει ως προληπτικός απεργοσπαστικός μηχανισμός σε ένα ιδιότυπο lock out στους εργάτες που απαιτούν τα δεδουλευμένα τους. Ταυτόχρονα με δηλώσεις της, άρχισε τις απειλές για το
κλείσιμο του Νεωρίου, εκβιάζοντας πάλι κάποια γενναία κρατική  επιχορήγηση.

Η πρακτική αυτή της εταιρείας γίνεται υπό την προστασία των πολιτικών της
συγκυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, που διαλύουν κάθε εργατική κατάκτηση του τελευταίου αιώνα, με κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την ανασφάλιστη εργασία.

Ταυτόχρονα, θεσπίζουν ή δημιουργούν άτυπα Ειδικές Οικονομικές Ζώνες,
«υπερεκμετάλευσης» των εργατών, προσφέροντας «γη και ύδωρ» σε εφοπλιστές και σε μεγαλοεπιχειρηματίες, υπερασπίζοντας με τους πραιτοριανούς της τα συμφέροντά τους. Άλλωστε δεν έχει περάσει πολύς καιρός από το χτύπημα των ΜΑΤ της συγκυβέρνησης στους ηρωικούς απεργούς της Ελληνικής Χαλυβουργίας, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα του ιδιοκτήτη.

Καλούμε τους εργαζόμενους στο Νεώριο, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να συστρατευθούν με την υπόλοιπη κοινωνία στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που μας οδηγεί στην εξαθλίωση. Μαζί με τα υπόλοιπα ταξικά σωματεία, κόντρα στον εργοδοτικό συνδικαλισμό που αφοπλίζει και υπονομεύει κάθε αγώνα τους. Να είναι σίγουροι ότι θα έχουν μαζί τους όλο το συριανό λαό, που δοκιμάζεται επίσης από τις πολιτικές της λιτότητας, της ανεργίας και της διάλυσης.

Τους καλούμε επίσης να παρευρεθούν στην κοινή σύσκεψη των Δ.Σ. των σωματείων του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και των μελών του Συντονιστικού Σωματείων και Εργαζομένων στις Κυκλάδες, την Πέμπτη 4 Οκτώβρη στις 18:30 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με σκοπό την ανάπτυξη ενός κοινού αγωνιστικού σχεδίου απέναντι στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου στον κόσμο της εργασίας.

Σύρος, 30-09-2012

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου