Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Το ΕΕΚ για την «Κοινωφελή Εργασία»

ΕΕΚ: Όχι στο δουλεμπόριο της κοινωφελούς εργασίας

Η ελληνική οικονομία ως η κορυφή του παγόβουνου της κρίσης στην ευρωζώνη και παγκόσμια, έχει μπει σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης τα τελευταία πέντε χρόνια χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι πρόκειται να βγει από αυτή εφαρμόζοντας την οποιαδήποτε καπιταλιστική «συνταγή». Σαν αποτέλεσμα της ύφεσης, οι επισήμως άνεργοι στην Ελλάδα ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο, πάνω από το 25% του εργατικού δυναμικού δηλαδή, ενώ με το νέο πακέτο μέτρων 11,5 δις αναμένεται να φθάσει στο 35%.

Σε όλο αυτό το ζοφερό τοπίο για τους εργαζόμενους έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα την εμφάνισή τους στο όνομα της μείωσης της ανεργίας τα προγράμματα ενοικιαζόμενης-κοινωφελούς εργασίας. Πρόκειται για προγράμματα που είναι επιχορηγούμενα από την ευρωπαϊκή ένωση μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) με τις ασφαλιστικές εισφορές να πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ (με χρήματα δηλαδή που έχουν κρατηθεί από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων), χωρίς επίδομα αδείας, αποδοχές άδειας, δώρο Χριστουγέννων, τριετίες, επιδόματα (οικογενειακό, γάμου, παιδιών κλπ), με αμοιβή 25 ευρώ ημερησίως, ανεξάρτητο από της σπουδές και το αντικείμενο εργασίας του εργαζόμενου. Κομβικό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος αυτού παίζουν οι περιβόητες Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.) οι οποίες ως σύγχρονοι δουλέμποροι προσλαμβάνουν εργατικό δυναμικό λαμβάνοντας ποσοστό με το κεφάλι από χρήματα του Ε.Σ.Π.Α και τον νοικιάζουν στην καταχρεωμένη Καλικρατική τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της σε προσωπικό. Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι μεν Δήμοι οι οποίοι λόγο απολύσεων έχουν μείνει με ελάχιστο προσωπικό που δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για την κάλυψη των αναγκών των δημοτών εξασφαλίζουν τσάμπα εργάτες για τις πάγιες ανάγκες τους ( ο οποίοι όπως αναφέρει και η σύμβαση που υπογράφεται δε θα έπρεπε να απασχολούνται σε θέσεις πάγιων και διαρκών αναγκών), οι μεν Μ.Κ.Ο. κερδίζουν χρήματα από την ενοικίαση των εργαζομένων, ενώ το κράτος γλυτώνει κάποια ποσά από εκείνα που σε άλλη περίπτωση θα πρόσφερε σε επιδόματα, ενώ ταυτόχρονα μειώνει και τους δείκτες ανεργίας. Στα παραπάνω προγράμματα σύγχρονης δουλεμπορίας συμμετέχει και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της Γ.Σ.Ε.Ε. αφού και η ίδια έχει συστήσει Μ.Κ.Ο. (Ι.Ν.Ε. Γ.Σ.Ε.Ε.) συμμετέχοντας στο σύγχρονο σκλαβοπάζαρο με μόνο χαμένο την εργατική τάξη που ισχυρίζεται πως εκπροσωπεί, ενώ σε σχετική ψηφοφορία ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τάχθηκε υπέρ των προγραμμάτων αυτών στο όνομα της μείωσης της ανεργίας.
Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας αποτελούν μια τομή στις εργασιακές σχέσεις ενώ ταυτόχρονα μας δείχνουν και το μέλλον σε ό,τι τις αφορά. Με τις νέες περικοπές τις τρικομματικής κυβέρνησης χιλιάδες εργαζομένων θα ριχθούν στην ανεργία με μόνη επιλογή τους να υποβάλουν αίτηση σε κάποιο από τα προγράμματα αυτά. Έτσι ο πρώην μόνιμος ή αορίστου χρόνου εργαζόμενος θα μεταβληθεί σε έναν μακροχρόνια και εξαθλιωμένο άνεργο που θα ζητιανεύει για λίγους μήνες δουλειάς με τους χειρότερους όρους.
Η μόνη απάντηση στα αφεντικά και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους είναι να τους τρίψουμε τη μιζέρια που μας πασάρουν στη μούρη στέλνοντας τους ίδιους σε κοινωφελή εργασία οργανωμένη από τα συμβούλια των εργατών. Με κάθε τρόπο θέλουμε να τους διαμηνύσουμε πως σκλάβοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε! Για να αποκτήσει η εποχή συνείδηση του εαυτού της, των αγώνων και των πόθων της, εξέγερση και πάλη για εργατική εξουσία χωρίς αφεντικά, ρεφορμιστές και γραφειοκράτες.
  • Κατάργηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και προσλήψεις σε θέσεις μόνιμες με πλήρη δικαιώματα για όλους τους  εργαζόμενους
  • Λιγότερη δουλειά-δουλειά για όλους
  • Απαγόρευση των απολύσεων
  • Πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα
  • Εγγραφή των απασχολούμενων στα κοινωφελή προγράμματα στα σωματεία των μονίμων
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση των Ο.Τ.Α και κανενός οργανισμού δημόσιας περιουσίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου