Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012

Και Πάλι για την Βιομηχανική Μεταλλευτική


Αναδημοσιεύουμε από το blog του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής το πλαίσιο όπου θέτουν οι ίδιοι την διεκδίκηση του εργοστασίου για λογαριασμό τους καθώς και την απόφαση της συνάντησης που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.Επισκεφθείτε το blog τους ενημερωθείτε για τις δηλώσεις συμπαράστασης και ενισχύστε έμπρακτα την προσπάθειά τους. Εβδομήντα εργάτες που αμφισβητούν εμπράκτως το διευθυντικό δικαίωμα και την καπιταλιστική «ιδιοκτησία» αξίζουν κάθε συμπαράστασης.
Ας αποτελέσουν παράδειγμα για τους ηρωικούς απεργούς εργάτες της Χαλυβουργίας τώρα μάλιστα που ο Μάνεσης απειλεί να κλείσει το εργοστάσιο,
ας αποτελέσουν παράδειγμα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας που μπαίνουν στο άρθρο 99,
ας αποτελέσουν παράδειγμα για τους εργάτες του Νεωρίου Σύρου που απλήρωτοι ήδη βλέπουν πια καθαρά το φάσμα των απολύσεων και του λουκέτου του ναυπηγείου τους.
Παραναγνώστης

H βιομηχανία όπου εργαζόμαστε παράγει δομικά – βελτιωτικά υλικά απαραίτητα στην οικοδομική δραστηριότητα. Ευρισκόμενη επί μια δεκαπενταετία στον χώρο της παραγωγής τέτοιων υλικών με μεγάλη δραστηριότητα και οικονομικά οφέλη προς τους μετόχους και την απασχόληση μέχρι εβδομήντα εργαζομένων κρατούσε μέχρι πρότινος τα σκήπτρα στην κόλλα- αρμό/στόκο πλακιδίων.

Ταχύτατα αναπτυσσόμενη, μιας και από το 2000 έως το 2006 αύξηση του τζίρου κατά 138,24% και αύξηση κερδών κατά 118,16% και κερδοφόρα μέχρι το2009 με μεγάλη προσφορά στην ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα σε δεινή θέση λόγω επιλογών της διοίκησης κατά την άποψή μας και οικοδομικής ύφεσης μαραζώνει μέρα τη μέρα, μαζί της  και εβδομήντα οικογένειες.
Πρώτον θα θέλαμε να ρωτήσουμε τι θα μπορούσε να κάνει η πολιτεία για να βοηθήσει την βιομηχανία να προσπεράσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, δεύτερον να βοηθήσει τους εργαζόμενους τόσο στα  οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσο και στην επερχόμενη ανεργία που είναι προ των πυλών.
Εμείς σαν  σωματείο εργαζομένων συμπεραίνουμε ότι το πρόβλημα εστιάζεται στα συμβόλαια πείνας και εξαθλίωσης  που έχουν ετοιμάσει και προσυπογράψει οι κρατούντες του κεφαλαίου της χώρας.
Αυτό το πετυχαίνουν κλείνοντας «προβληματικές επιχειρήσεις» ή μετακινώντας την παραγωγή  προς άλλες χώρες με λιγότερα εργατικά δικαιώματα. και αφήνοντας την εγχώρια παραγωγή στο έλεος και τις ορέξεις του διεθνούς κεφαλαίου φυσικά μετέχοντες σε μελλοντικά σχήματα που θα προκύψουν.
Η πρόταση η δική μας είναι : εφόσον υπάρχει μια μονάδα παραγωγής και έχει κάποιον δυναμισμό ή είναι απαραίτητη για την ελληνική οικονομία να υπάρχει κάποιο νομικό πλαίσιο για να μένει σε λειτουργία έστω και αν ο επιχειρηματίας δεν θέλει να την λειτουργήσει. Πως;  Η με την ανάληψη της επιχείρησης από κρατικό φορέα η την δημιουργία συνεταιριστικών επιχειρήσεων από τους εργαζόμενους με την συνδρομή της πολιτείας.
Που θα βρει τα κεφάλαια; Όταν βγαίνουμε στην ανεργία παίρνουμε επίδομα περί τα 460 ευρώ επί 14 μισθούς = 6440 ευρώ + 23000 ευρώ για την έναρξη  επιχείρησης = 29440 ευρώ * 70 εργαζόμενοι στην δική μας περίπτωση = 2060800 ευρώ για την δημιουργία κεφαλαίου για το ξεκίνημα μιας εταιρίας τέτοιου μεγέθους.
Φυσικά χωρίς να μπουν οι μεσάζοντες που παίρνουν τα ποσοστά τους και δημιουργηθεί το νομικό πλαίσιο δημιουργίας συνεταιριστικών επιχειρήσεων.
Πως θα αντέξει τέτοια επιχείρηση σε περιβάλλον τέτοιου άγριου καπιταλισμού;
Με φοροαπαλλαγές για το πρώτο διάστημα τουλάχιστον,  δημιουργώντας φθηνό προϊόν στα πλαίσια ανταγωνισμού, που επικαλούνται, προσιτό και προς τις εργατικές οικογένειες.
Τώρα πως θα αντιδράσει η Ε.Ε. στην δημιουργία τέτοιου νομικού πλαισίου; Αυτό είναι η πολιτική πρόταση η δική σας που περιμένουμε  να ακούσουμε. Για την έξοδο του ελληνικού λαού από την κρίση που φυσικά δεν έχουμε συμμετοχή στην δημιουργία της.
Ακούμε  κάθε μέρα στα κανάλια πολιτικούς να φωνάζουν πως δεν παράγουμε! Αυτό θέλουμε και ζητάμε, να παράγουμε!!!
Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Βιομηχανικής  Μεταλλευτικής.


Πραγματοποιήθηκε χτες, 11/07/12, με επιτυχία η συγκέντρωση που συγκάλεσε το Σωματείο εργαζομένων στη Βιομηχανική Μεταλλευτική με σκοπό τη στήριξη και την αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων. Περισσότεροι από 120 εργαζόμενοι και άνεργοι, από δεκάδες εργασιακούς χώρους από τη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, αλλά και σωματεία και συλλογικότητες του εργατικού και κοινωνικού κινήματος παρευρέθηκαν για να δηλώσουν την υποστήριξη τους.

Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου παρουσίασαν το χρονικό του αγώνα, που διαρκεί ήδη 14 μήνες, καθώς και το σωματείο, που λειτουργεί με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και με τακτικές γενικές συνελεύσεις. Παρουσίασαν, επίσης, και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα και σχέδιο, για τον τρόπο μέσα από τον οποίο σκοπεύουν να πάρουν το εργοστάσιο στα χέρια τους, καθώς και τους βασικούς άξονες λειτουργίας.

Η συνέλευση κατέληξε με τη συγκρότηση της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα των εργαζομένων της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής. Το πλαίσιο της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης ταυτίζεται με τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων που είναι:

Να περάσει το εργοστάσιο στα χέρια των εργαζομένων. Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων για την αυτοδιαχείριση του εργοστασίου, ως μόνη λύση για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.

Στηρίζουμε το σωματείο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής που μέσα από δύσκολες συνθήκες, απλήρωτοι από τον Μαίο του 2011 και σε επίσχεση εργασίας με μεγάλα προβλήματα επιβίωσης, παλεύουν να διατηρήσουν το εργοστάσιο ζωντανό και τους εργαζόμενους με αξιοπρέπεια και ανορθωμένο το ανάστημα απέναντι στη λαίλαπα του ντόπιου και του ξένου κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής αγωνίζονται να κάνουν πράξη πως εμείς οι εργαζόμενοι μπορούμε χωρίς αφεντικά.
Αγωνιζόμαστε μαζί τους να αποδείξουμε πως αν δεν μπορούν αυτοί, τότε εμείς μπορούμε χωρίς αυτούς, και θα τα καταφέρουμε!

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΠΛΗΤΤΌΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Καλούμε όλα τα σωματεία, όλες τις εργατικές κινήσεις και σχήματα,  τις συνελεύσεις γειτονιάς, όλους τους εργαζόμενους και τους ανέργους της πόλης να στηρίξουν με κάθε μέσο τον δίκαιο αγώνα των εργατών. Να πλαισιώσουν την Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και τον κοινό μας αγώνα.

Καλούμε σε νέα συνέλευση της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης την ΤΕΤΑΡΤΗ 18/7 19.00 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Ολύμπου & Αριστοτέλους) για να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα.Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης
και στήριξης του αγώνα των εργαζομένων της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής

email επικοινωνίας: protbiometal@gmail.com
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου