Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Nέος γύρος έντασης στα Βαλκάνια με αιχμή το μειονοτικό, ενώ αυξάνονται οι ελληνικές επενδύσεις!

Αναδημοσίευση από την Κόκκινη Γωνιά

Η εθνοτική ένταση στη Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν υποχωρεί, αντίθετα εμπλέκει ευρύτερες κοινωνικές ομάδες. Ταυτόχρονα εθνικιστικές φωνές δημιουργούν χάσμα μεταξύ των κοινοτήτων, εμπλέκουν τις μειονότητες σε κρατικούς ανταγωνισμούς, ενώ συντελούνται σοβαρά βήματα που φέρουν τη σφραγίδα του Μεγαλοϊδεατισμού. Το Τρίγωνο Αλβανία-Κόσοβο-Δημοκρατία της Μακεδονίας συγκεντρώνει ένα εύφλεκτο υλικό εθνικιστικών ανταγωνισμών, στη σκιά των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, περιοχή με τεράστιο πολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό καπιταλισμό. Δεν είναι εξάλλου άσχετες με τα παραπάνω οι επικίνδυνες κινήσεις ακραίων εθνικιστών της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, που εκμεταλλεύονται το υπαρκτό ζήτημα της καταπίεσης από το αλβανικό αστικό κατεστημένο για να αναθερμάνουν το ζήτημα της Αυτονομίας της Βόρειας Ηπείρου-Νότιας Αλβανίας σε συνεννόηση με την ΕΥΠ και τη ΝΔ των Σαμαρά-ΔΙΚΤΥΟ 21. Προσπάθειες που καταγράφονται ως κινήσεις ρελάνς του αστικού κατεστημένου στο Τσάμικο ζήτημα, που εμπλέκονται στην ισχυροποίηση της θέσης των Ελλήνων επιχειρηματιών στην Αλβανία, αλλά και στα γενικότερα ζητήματα (καθορισμός ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας), επιδιώκοντας παράλληλα την τροφοδότηση του εθνικισμού για τον αποπροσανατολισμό του εργαζόμενου λαού μας από τα τεράστια αδιέξοδα που προκαλούν οι αντεργατικές-αντικοινωνικές επιλογές κυβέρνησης-Ε.Ε.-ΔΝΤ.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, σημειώνονται σειρά επεισοδίων κυρίως μεταξύ μαθητών μέσα σε αστικά λεωφορεία των Σκοπίων, ορισμένα από τα οποία φαίνεται που έχουν και χαρακτήρα σύγκρουσης μεταξύ αλβανόφωνων και σλαβόφωνων. Μάλιστα, ομάδα περίπου 15 νεαρών εισέβαλαν σε αστικό λεωφορείο και άρχισαν να χτυπούν απρόκλητα με ξύλα και λοστούς τους επιβάτες. Έξι άτομα τραυματίσθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο των Σκοπίων. Τα αλβανόφωνα ΜΜΕ των Σκοπίων μεταδίδουν ότι οι δράστες ήταν σλαβόφωνοι και τα θύματα ήταν Αλβανοί. Τους τραυματίες επισκέφθηκε στο νοσοκομείο αντιπροσωπεία του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI του Αλί Αχμέτι. Η βουλευτής του DUI Ερμίρα Μεχμέτι ανέφερε ότι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το επεισόδιο ήταν καλά σχεδιασμένο και προκαλεί ανησυχίες.
Τα παραπάνω επεισόδια έρχονται να προστεθούν στην ένταση που συνόδευσε ένα ακόμη ζήτημα σχετικά με το κρατικό προσδιορισμό της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Το κόμμα για τη Δικαιοσύνη, Ένταξη και Ενότητα( PDIU) στην Αλβανία, αντέδρασε κατά της απόφασης του Κοινοβουλίου της γειτονικής χώρας να μην εγκρίνει ως εθνική γιορτή την 28η Νοεμβρίου για τους Αλβανούς της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. «Η πρόσφατη απόφαση της Συνέλευσης να μη δεχθεί την 28η Νοεμβρίου ως επίσημη αργία για τους Αλβανούς στη χώρα αυτή, δείχνει για άλλη μια φορά ότι η σλαβική πλειοψηφία έχει αντι-δημοκρατική στάση έναντι του αλβανικού στοιχείου. Οι αλβανικές πολιτικές δυνάμεις με επίσημο αίτημα καθόλα νόμιμο πρότειναν την 28η Νοεμβρίου, εορτή της σημαίας, ως επίσημης αργίας, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής, της γειτονικής χώρας», γράφει στην ανακοίνωσή του το κόμμα των Αλβανών. Σύμφωνα με το PDIU, η πλειοψηφία της συνέλευσης της Δ.Μακεδονίας έδειξε, σαφώς, ότι η πολιτική που ακολουθεί είναι σλαβική και απορρίπτει τα δικαιώματα των Αλβανών, οι οποίοι αποτελούν συστατικό στοιχείο της κοινωνίας σε αυτήν τη χώρα. Το Κόμμα καλεί την αλβανική κυβέρνηση να ασκήσει θετική επιρροή στους αξιωματούχους της Δημοκρατίας της Μακεδονίας για να τερματιστεί αυτή η κατάχρηση και οι αλβανικές πολιτικές δυνάμεις, ανεξάρτητα από ποια χώρα είναι, να δράσουν αποφασιστικά και ενιαία για την διατήρηση των δικαιωμάτων των Αλβανών».
Θέλοντας να απαντήσει η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας αφενός εντείνει τις πιέσεις της προς το ελληνικό κράτος για επίλυση του «Μακεδονικού ζητήματος» και την εξασφάλιση εισόδου της στο ΝΑΤΟ, αφετέρου απευθύνεται στην κοινότητα των Γκοράνι που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο και τους προτείνει να τους βοηθήσει να ενταχθούν ως μειονότητα στο Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου. Από τις 15 Ιανουαρίου η νομοθεσία του Κοσσυφοπεδίου είναι σε ισχύ, η οποία είναι η βάση για τις συνταγματικές τροποποιήσεις που θα εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του έτους. Στις αλλαγές προβλέπεται η ένταξη των μειονοτήτων στο Σύνταγμα.
Ενώ βρίσκεται σε αναμονή για μια απάντηση στο αίτημα της Πρίστινας, στην τελική φάση είναι η δημιουργία Συμβουλευτικής επιτροπής για τις μειονότητες, οι οποίες σύμφωνα με τον επικεφαλής της διπλωματίας του Κοσσυφοπεδίου Ενβέρ Χοτζάι, καθορίζονται δύο μειονότητες Γκοράνι, όπως σημειώνει η εφημερίδα του Κοσόβου, ‘Koha Ditore’. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, στο Συμβούλιο, με δύο εκπροσώπους θα συμμετάσχουν και οι Μαυροβούνιοι, οι Ρομά, Βλάχοι, Κροάτες και οι Αιγύπτιοι, ένας από αυτούς μπορεί να είναι μέλος του Κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου. Στις 17 Νοεμβρίου του περασμένου έτους, υπεβλήθη αίτημα προς τον πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο, για την αναγνώριση της εθνικής σλαβικής κοινότητας των Γκοράνι στο Κοσσυφοπέδιο, ως μια συνταγματική κατηγορία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απάντηση.
Η προσπάθεια ενιαίας κίνησης Αλβανικού κράτους και Αλβανικών κοινοτήτων σε Κόσοβο και Δημοκρατία της Μακεδονίας αποκαλύπτεται και από την είδηση για πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπέδιου, με το οποίο καθιερώνονται κοινές περιπολίες κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών. Το πρωτόκολλο υπεγράφη στην Πρίστινα από τον Αλβανό υπουργό Εσωτερικών, Μπουγιάρ Νισάνι, και τον ομόλογό του, του Κοσσυφοπεδίου, Μπαϊράμ Ρετζέπι, μετά από συνάντηση των δύο υπουργών στο κυβερνητικό κτήριο του Κοσσυφοπεδίου. «Σήμερα ζούμε σε μια νέα πραγματικότητα στην οποία προβάλλεται το κοινό μέλλον τόσο για την Αλβανία και το Κόσοβο, όσο και για άλλες χώρες της περιοχής στα πλαίσια της διαδικασίας ένταξης τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι προς το συμφέρον κάθε πολίτη πέρα από την εθνικότητά του μια τέτοια συμφωνία», τόνισε ο Νισάνι, τονίζοντας τις δύσκολες εποχές που πέρασαν οι δύο λαοί μέσα στους αιώνες. Η συμφωνία θα επιτρέψει την καλύτερη διαχείριση των συνόρων και θα συμβάλλει στην αύξηση της συνολικής ασφάλειας, όπως εκτίμησαν οι δύο αξιωματούχοι!
Οι δύο κρατικές οντότητες έρχονται πιο κοντά με πρόσχημα την Ασφάλεια των Δυτικών Βαλκανίων και της Ε.Ε., ενώ η κυβέρνηση Μπερίσα θέλοντας να ενισχύσει τη θέση της στο εσωτερικό αλλά και να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους γειτονικούς λαούς εντάσσει δύο στελέχη του κόμματος των Τσάμηδων στο δυναμικό της. Χαρακτηριστικές είναι οι αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης: “Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τις εσωτερικές εξελίξεις στην Αλβανία και έχουμε πλήρη επίγνωση των πολιτικών ισορροπιών που αναπτύσσονται στη χώρα αυτή. Το θέμα της σύνθεσης της Αλβανικής Κυβέρνησης είναι ζήτημα εσωτερικό”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γ.Δελαβέκουρας, ο οποίος πρόσθεσε ότι “η Αλβανική Κυβέρνηση διά του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Εξωτερικών αλλά και άλλων στελεχών της διακηρύσσει ότι επιθυμεί την ενίσχυση των σχέσεων με την Ελλάδα και την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας. Η βούληση αυτή είναι αμοιβαία και η Ελλάδα έχει αποδείξει εμπράκτως όλα αυτά τα χρόνια τη στήριξή της προς την Αλβανία. Ωστόσο, είναι επίσης γνωστό ότι το κόμμα PDIU έχει διατυπώσει θέσεις οι οποίες υπονομεύουν την προοπτική ενίσχυσης και περαιτέρω βελτίωσης των διμερών μας σχέσεων. Για το λόγο αυτό αναμένουμε από την Αλβανική Κυβέρνηση να επιβεβαιώσει με απτό τρόπο την προσήλωσή της στη βελτίωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Επιθυμούμε καλές σχέσεις με την Αλβανία αλλά προϋπόθεση γι' αυτό είναι η αμοιβαία βούληση και η έμπρακτη υλοποίηση δράσεων που θα αποδεικνύουν το σεβασμό μεταξύ των δύο χωρών και θα ενισχύουν τη διμερή συνεργασία. Η προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας όπως καθορίζεται από τις υποχρεώσεις της Αλβανίας στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας και η διευθέτηση εκκρεμοτήτων στις διμερείς σχέσεις αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα για την Ελλάδα”.

 
Το μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον του ελληνικού αστικού κόσμου για τα Δυτικά Βαλκάνια
Από ότι φαίνεται υπάρχουν ορισμένες σταθερές στην ελληνική αστική πολιτική. Μια από τις σημαντικότερες είναι η άποψη που θέλει τα Βαλκάνια ως τον Ζωτικό χώρο των Ελλήνων αστών, που κλιμακώνουν την επενδυτική τους προσπάθεια. Στο σημείο αυτό θα συμβουλευτούμε το σχετικό άρθρο της Διονυσίας Λάγιου, με τίτλο «Ελληνικές επιχειρήσεις καθ' οδόν για Αλβανία» όπου σημειώνει τα εξής: «Αυξάνεται όλο και περισσότερο η εξωστρέφεια της ελληνικής επιχειρηματικότητας προς την Αλβανία, όπου αναζητούν διέξοδο οι εγχώριες επιχειρήσεις. Στη γειτονική χώρα δραστηριοποιείται ήδη μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν επηρεαστεί από την κρίση. Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα δέχτηκε τον τελευταίο χρόνο (2010) περίπου 400 αιτήματα από ελληνικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρθηκαν για πληροφορίες που αφορούν την αγορά της Αλβανίας. Αντίστοιχος είναι ο αριθμός και για το 2011. Παράλληλα, βάσει των στατιστικών δεδομένων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αλβανία συνεχίζουν να αυξάνονται.
Σήμερα στην Αλβανία δραστηριοποιούνται 270 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, ενώ πάνω από 100 αξιόλογες αλβανικές επιχειρήσεις σχετίζονται με την Ελλάδα. Η πλειονότητα των εταιρειών εδρεύει στα Τίρανα και στην Κορυτσά, ενώ οι τομείς όπου δραστηριοποιούνται οι ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις είναι ο τραπεζικός, οι τηλεπικοινωνίες, η πληροφορική, ο κατασκευαστικός, η παραγωγή και εμπορία δομικών υλικών, η παροχή υπηρεσιών υγείας, η παροχή νομικών - φοροτεχνικών και λογιστικών συμβουλευτικών υπηρεσιών, η εμπορία πετρελαιοειδών, η παραγωγή - μεταποίηση και εμπορία ειδών διατροφής, ένδυσης - υπόδησης και ευρείας κατανάλωσης, η εστίαση, το εισαγωγικό εμπόριο κ.ά.
«Οι Έλληνες αποτελούν τη διοίκηση και το υψηλόβαθμο στελεχιακό δυναμικό. Επίσης, Έλληνες εργάζονται ως ανώτατα και ανώτερα στελέχη και σε επιχειρήσεις αλβανικών, όπως και συμφερόντων άλλων ξένων χωρών, καθώς και σε διεθνείς οργανισμούς», εξηγεί ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Επιχειρήσεων Αλβανίας και διευθυντής της INTRACOM TELECOM ALBANIA Γεώργιος Μπλέκας, ο οποίος εργάζεται στα Τίρανα εδώ και τρία χρόνια. «Τα τελευταία δύο χρόνια όλο και περισσότερες επιχειρήσεις διερευνούν την αλβανική αγορά. Οι επενδύσεις στο εξωτερικό τώρα λειτουργούν σαν σανίδα σωτηρίας για την ελληνική οικονομία», προσθέτει.
Γαλανόλευκες οι περισσότερες ξένες επενδύσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας, το ύψος των ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα συνέχισε και το 2010 να εξελίσσεται ανοδικά. H Ελλάδα παραμένει σταθερά την 5ετία 2004-2008, για την οποία διατίθενται αναλυτικά στοιχεία, στην πρώτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών, με μερίδιο 41% το 2008, ενώ ακολουθούν, με σημαντική διαφορά, Τουρκία, ΗΠΑ, Αυστρία και Ιταλία. Περίπου το 26% των ξένων επενδυτών προέρχεται από την Ελλάδα και οι επενδύσεις παρουσιάζουν συγκέντρωση στον τηλεπικοινωνιακό και χρηματοπιστωτικό τομέα. Από στοιχεία της Αλβανικής Ένωσης Τραπεζών προκύπτει ότι το σύνολο των τραπεζών ελληνικών συμφερόντων το 2010 κατείχε το 23,4% της αξίας του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού της τραπεζικής αγοράς (1,7 δισ. ευρώ) και το 20,6% της αξίας των καταθέσεων. Υποκαταστήματα διατηρούν η Alpha Bank (48), η θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς Tirana Bank (49), η οποία το 2010 έλαβε άδεια λειτουργίας και 3 πρακτορείων, η Εθνική Τράπεζα (5), της οποίας το δίκτυο αποτελείται επιπλέον και από 25 πρακτορεία, και η Εμπορική Τράπεζα (13 υποκαταστήματα και 11 πρακτορεία), η οποία το 2010 αύξησε κατά 3 τα υποκαταστήματά της και κατά 1 τα πρακτορεία της.
Εντυπωσιακά εξάλλου είναι και τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο άρθρο «Οικονομικό θαύμα στην Αλβανία»,  όπου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Παρά την μικρή αύξηση των δημοσίων εσόδων το 2010, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού της Αλβανίας συνέχισε να μειώνεται σημαντικά. Από το ρεκόρ του 2009, όταν το έλλειμμα ανερχόταν στο 7,4% επί του ΑΕΠ, το 2010 έπεσε στο 3,1%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία της Αλβανίας INSTAT, το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το 2010 διαμορφώθηκε στο 13,5%, σημειώνοντας ελαφρά πτώση, κατά 0,3%, ενώ οι μισθοί στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα αυξήθηκαν ελαφρά. Σημειώνεται πως η Αλβανία μείωσε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ο αριθμός των ιδιωτικών σημείωσε ελαφρά αύξηση. Το 2010 υπήρξε για την Αλβανία το πρώτο έτος της τελευταίας δεκαετίας που καταγράφηκε μείωση του ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου. Η συνολική αξία των εμπορικών συναλλαγών της Αλβανίας αυξήθηκε το 2010 κατά 19,8% και έφτασε στα 640.213 εκατ. λεκ, σε σχέση με 534.351,8 το 2009. Η αύξηση της αξίας του αλβανικού όγκου εμπορίου οφείλεται, τόσο στην αύξηση της αξίας των εξαγωγών κατά 56,43%, όσο και στην αύξηση της αξίας των εισαγωγών της χώρας κατά 11%, το 2010 έναντι του 2009.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η καναδική εταιρία Bankers Petroleum Ltd, η οποία από το 2004 δραστηριοποιείται την εξόρυξη πετρελαίου στην Αλβανία, έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησαν το 2010 δύο εταιρείες αναφορικά με τα αποθέματα πετρελαίου που υπάρχουν στο υπέδαφος ορισμένων περιοχών στην Αλβανία και τα οποία εμφανίζονται αυξημένα κατά τουλάχιστον 30%, ενώ τα επιβεβαιωμένα αποθέματα για το 2010 υπολογίζονται στα 238 εκατ. βαρέλια. Η αύξηση των τουριστών αν και καταγράφεται σχετικά μικρή, σε ποσοστό 5,2%, αποτυπώνει το φιλόδοξο σχέδιο της αλβανικής κυβέρνησης να μετατρέψει την χώρα σε έναν ανταγωνιστικό τουριστικό προορισμό της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επαναφορά του πάγιου αιτήματος της Ένωσης τουριστικών Επιχειρήσεων για την μείωση του ΦΠΑ, στα τουριστικά προϊόντα. Η αύξηση της τουριστικής κίνησης τα τελευταία χρόνια, συνεισέφερε στην οικονομία της χώρας το 2009 πάνω από 2,4 δις δολάρια ΗΠΑ, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2011 προβλέπουν περαιτέρω άνοδο, ποσοστού 4%, με βάση τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου του κλάδου. Σημειώνεται πως τουλάχιστον 200.000 Αλβανοί εργάζονται στην τουριστική βιομηχανία, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί. Η αλβανική κυβέρνηση σχεδιάζει την ιδιωτικοποίηση 1.280 δημόσιων ακινήτων για το 2011. Ο κατάλογος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μερίδια μετοχών του αλβανικού δημοσίου σε εταιρείες σημαντικών κλάδων, όπως ο πετρελαϊκός (Albpetrol, ARMO), η σταθερή τηλεφωνία (Albtelecom), ο ηλεκτρισμός (εταιρεία διανομής ηλεκτρισμού πρώην OSHH και τώρα CEZ Shperndarje) και οι ασφάλειες (Insig), μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες, μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις, ιδιοκτησίες του στρατού που δεν χρησιμοποιούνται πλέον και διάφορα άλλα κρατικά ακίνητα».
Την ίδια στιγμή που οι Ελληναράδες σχίζουν τα ιμάτια τους για τη Μακεδονία, οι Έλληνες επιχειρηματίες έλκονται από τη χαμηλή φορολογία και τη φθηνή εργατική δύναμη, επενδύοντας μαζικά. Βλέπεις, πάντα τα κέρδη της καπιταλιστικής ανάπτυξης ήταν ατομικά, ενώ τα χρέη και τα ελλείμματα αυτής φορτώνονταν στις πλάτες του κόσμου της εργασίας. Η μετανάστευση επομένως των ελληνικών κεφαλαίων που παρήγαγε ο μόχθος του Έλληνα εργάτη και οι κρατικές χρηματοδοτήσεις, καταλήγουν στη Δημοκρατία της Μακεδονίας με τους πιο χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, για να εκβιάσουν στην συνέχεια οι αστοί πολιτικοί των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ πιο ευνοϊκή φορολόγηση των επενδύσεων ώστε να προσελκύσουν κεφάλαια από το εξωτερικό. Ας δούμε επομένως το ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο του Χρίστου Τελίδη «Φουντώνουν» οι ελληνικές μπίζνες στα Σκόπια»: «Το τελευταίο 10μηνο έχουν αυξηθεί οι επενδύσεις και η αγορά ακινήτων. Ολοένα και περισσότεροι Έλληνες επενδυτές, που πλήθαιναν το τελευταίο 10μηνο, μεταφέρουν τις επιχειρήσεις του σε περιοχές στη νότια ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας. Οι περιοχές που επιλέγουν είναι κυρίως τα Μπίτολα (Μοναστήρι), η Στρούμνιστα, η Ντοϊράν (Δοϊράνη), η Γεύγελη κ.ά., και οι επενδύσεις αφορούν τους κλάδους των κατασκευών, της βιομηχανίας τροφίμων, τη γεωργία, την κλωστοϋφαντουργία, αλλά και την αγορά ακινήτων. Η φορολογία, που δεν ξεπερνά το 10% στα κέρδη των επιχειρήσεων, αποτελεί το σημαντικότερο κίνητρο, ενώ η ΠΓΔΜ, αν και από τον περασμένο χρόνο μαζί με άλλες 45 χώρες διεθνώς, έχει περιληφθεί από την Ελλάδα στον κατάλογο των μη συνεργάσιμων κρατών σε φορολογικά και τελωνειακά θέματα, εν τούτοις μετά και από πιέσεις των Ελλήνων επιχειρηματιών οι τελευταίοι αντιμετωπίζονται από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αρκετά προνομιακά.
Η περιορισμένη φορολόγηση των επιχειρήσεων στην ΠΓΔΜ στο επίπεδο του 10%, έναντι 45% στην Ελλάδα, αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Και όπως φαίνεται και κίνητρο και άλλων επιχειρηματιών από την Ελλάδα, ώστε να αρχίσουν και πάλι να επενδύουν στη γειτονική χώρα, σε περιοχές κοντά στα ελληνικά σύνορα, μετά από ένα μακρύ διάστημα στασιμότητας. Αυτό που επισημαίνεται επίσης είναι η δυνατότητα των ξένων επενδυτών να μεταφέρουν τα κέρδη τους από την ΠΓΔΜ χωρίς περιορισμούς και το ποσό αυτό για το 2010 -για το σύνολό τους- ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των Ελλήνων επενδυτών στην ΠΓΔΜ τα τελευταία 20 χρόνια ξεπερνά τους 300 και το ύψος των ελληνικών επενδύσεων το ένα δισ. ευρώ.Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Euro Busness Center-Skopje, στις 200 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην ΠΓΔΜ για το 2010 περιλαμβάνονται 10 ελληνικές, που προσφέρουν περίπου 20.000 θέσεις εργασίας στη γειτονική χώρα. Πρώτη μάλιστα στον κατάλογο των 200 επιχειρήσεων είναι η θυγατρική του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, η ΟΚΤΑ AD-SKOPJE, με σύνολο εσόδων για το 2010 ύψους 511 εκατ. ευρώ, αλλά με κέρδη που έφτασαν μόλις στα 2,1 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, πρώτη σε κέρδη από τις ελληνικές επιχειρήσεις το 2010 ήταν η ελληνικών συμφερόντων βιομηχανία μπίρας PIVARA SKOPJE με 11.732.000 ευρώ.
Ανοικοδόμηση και Kλωστές στην Μπίτολα. Στην Μπίτολα, σύμφωνα τώρα με τον δήμαρχο της πόλης Βλαντιμίρ Τάλεφσκι, Έλληνες επιχειρηματίες έχουν αγοράσει το τελευταίο διάστημα οικόπεδα στη βιομηχανική ζώνη του Ζάμπενι με σκοπό να στήσουν μονάδες στους κλάδους της οικοδομής, του μετάλλου και του ξύλου. Ανέφερε ακόμη ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν επενδύσει μέχρι τώρα στην περιοχή κυρίως στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, και οι μονάδες αυτές είναι πολλές στην περιοχή.
Πεντάστερα πρότζεκτ στη Δοϊράνη. Στην περιοχή της Ντοϊράν (Δοϊράνη), σύμφωνα με τον δήμαρχο Γκλιγκόρ Τσαμπούλεφ, δραστηριοποιούνται περί τις δύο δωδεκάδες Έλληνες επιχειρηματίες, ενώ τελευταία υπάρχει ενδιαφέρον για να δημιουργήσουν ξενοδοχειακές μονάδες, κάτι όμως που σκοντάφτει στο γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει ακόμη η έγκριση του πολεοδομικού σχεδίου.
Τρία νέα εργοστάσια στη Στρούμνιτσα. Στην περιοχή της Στρούμνιτσα, κοντά στα σύνορα και με τη Βουλγαρία, υπολογίζεται ότι οι ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις ξεπερνούν τις σαράντα, ενώ αυτή την περίοδο είναι σε εκκρεμότητα η έγκριση για την κατασκευή τριών νέων εργοστασίων Ελλήνων επενδυτών. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Στρούμνιτσα, Ζόραν Ζάεφ, η περιοχή τους είναι ελκυστική για τους Έλληνες επενδυτές στους κλάδους της επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων και της βιομηχανίας τροφίμων, της κλωστοϋφαντουργίας, της χημικής βιομηχανίας, των προϊόντων οικιακής χρήσης κ.ά. Δύο από τα νέα εργοστάσια που γίνονται αυτό το διάστημα στην περιοχή ανήκουν σε Έλληνες, ενώ ένας από τους λόγους που η περιοχή της Στρούμνιτσα έχει μικρότερο ποσοστό ανεργίας από τις άλλες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ζ. Ζάεφ, έχει να κάνει με τις ξένες επενδύσεις, ένα μέρος των οποίων ανήκει σε Έλληνες.
8 εκατ. κέρδη για τον Βερόπουλο. Μια από τις ελληνικές επιχειρήσεις που πήγαν από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας στην ΠΓΔΜ και συνεχώς διευρύνει την παρουσία της στη γειτονική χώρα είναι η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Βερόπουλος. Οι επενδύσεις της το 2010 ήταν 54.478.080 ευρώ με καθαρά κέρδη 6.008.884 ευρώ και κοντά στα 8 το 2011. Στην ΠΓΔΜ λειτουργούν 9 καταστήματα της αλυσίδας και ολοκληρώνεται η ανέγερση δύο ακόμη στην πόλη των Σκοπίων.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου