Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Αλληλεγγύη και Σοσιαλισμός Απέναντι στον Καπιταλισμό της Καταστροφής


Μια πολιτική ομάδα  στο κεντρικό Οχάιο των ΗΠΑ κάνει το αυτονόητο για την αριστερά: Καλεί τους ανθρώπους της τάξης μας να αυτοοργανωθούν για να αντιμετωπίσουν την πανδημία που δεν έχει μόνο υγειονομικές διαστάσεις ούτε βιολογική μόνο προέλευση. Η κάθε κοινωνική τάξη δίνει διαφορετική απάντηση στο πρόβλημα της πανδημίας που πλήττει όλες τις τάξεις και έχει επίσης διαφορετικές προοπτικές και δυνατότητες αντιμετώπισης των συνεπειών της τόσο σε ταξικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Ο Κορωνοϊός προκαλεί την ίδια ασθένεια αλλά διαφορετική αρρώστια για τον πλούσιο που απολαμβάνει την καλύτερη ιατρική φροντίδα και διαφορετική για το φτωχό ανασφάλιστο στον οποίο το μόνο που αποδίδει η καπιταλιστική ευταξία είναι η «ατομική υπευθυνότητα» να απομονωθεί και να πεθάνει ησύχως και ακατακρίτως. 
Η ομάδα αυτή αυτοαποκαλείται  Επαναστάτες Σοσιαλιστές του Κεντρικού Οχάιο και μετέχει στο Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Δίκτυο στις ΗΠΑ

Η Ανακοίνωσή τους:

 

Αναδημοσίευση από τη Socialist Resurgence
 
Μετάφραση Παραναγνώστης

Καθώς γράφεται αυτή η δήλωση, κορυφαίοι υγειονομικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Οχάιο εκτιμούν ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι στην πολιτεία του Οχάιο είναι φορείς του Κορωνοϊού, ή COVID-19. Μέχρι στιγμής, πάνω από 1.600 άτομα στις ΗΠΑ είναι θετικοί στον COVID-19 και σαράντα άτομα έχουν πεθάνει.

Σε επιφανειακό επίπεδο, η πολιτειακή κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει μόνο τις ελάχιστες από τις μεθόδους πρόληψης της εξάπλωσης του ιού και θεραπευτικής αγωγής όσων έχουν προσβληθεί: έκλεισαν δημόσια σχολεία, κολέγια και πανεπιστήμια, απαγορεύτηκαν αθλητικές συναντήσεις και συγκεντρώσεις πάνω από εκατό ατόμων. Το Δημοκρατικό κόμμα της πολιτείας του Οχάιο πρότεινε ένα νομοσχέδιο, που καταψηφίστηκε από τους Ρεπουμπλικάνους και το οποίο θα παρείχε άδεια με αποδοχές μόλις επτά ημερών σε όσους εργαζόμενους θα προσβάλλονταν.

Είδαμε επίσης να εξαπολύεται η ωμή βία του καπιταλιστικού κράτους: έστειλαν τα ΜΑΤ εναντίον των φοιτητών του Πανεπιστήμιου του Ντέιτον, συνέλλαβαν μετανάστες μέσα σε νοσοκομεία και διπλασίασαν το ξενοφοβικό ρεύμα υπέρ του τείχους κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ - Μεξικού, ενώ χρησιμοποίησαν την πανδημία για να διογκώσουν το ρατσισμό .

Με την εντεινόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης που συνοδεύει την εξάπλωση του COVID-19 παγκοσμίως, οι άνθρωποι συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο την αστάθεια, την αναξιοπιστία και την ανικανότητα του καπιταλισμού να αποτρέψει την εξάπλωση και να παράσχει επαρκή θεραπεία για νόσους και ασθένειες. Οι άνθρωποι ανησυχούν για την επιβίωσή τους: πώς θα μπορέσουν να πληρώσουν λογαριασμούς και να προμηθευτούν τρόφιμα εάν χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα˙ πώς θα μπορέσουν να παραμείνουν ασφαλείς στην δουλειά τους και εάν πρέπει καν να εργάζονται˙ πώς θα έχουν πρόσβαση σε επαρκή υγειονομική περίθαλψη και εξετάσεις, και πολλά άλλα.

Ο κορωνοϊός δεν ξέρει να ανιχνεύει τον πλούτο των ατόμων που πρόκειται να μολύνει κι έτσι έχει ήδη προσβάλει και μέλη της καπιταλιστικής τάξης. Παρά το κοινό ανθρώπινο συμφέρον να σταματήσει η εξάπλωση του COVID-19, οι καπιταλιστές αποδείχθηκαν ανίκανοι να κατευθύνουν τους πόρους τους προς οτιδήποτε άλλο εκτός από τη διατήρηση της κερδοφορίας. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ρίχνει 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια στο χρηματιστήριο σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να το σώσει από μια αβυσσαλέα εβδομάδα. Ενόσω οι πλούσιοι συνεχίζουν να ανησυχούν για το πόσα εκατομμύρια δολάρια θα έχουν στο τέλος της εβδομάδας, εκατομμύρια άνθρωποι της εργατικής τάξης αναρωτιούνται εάν θα συνεχίσουν να έχουν δουλειά, στέγη και υγειονομική περίθαλψη, εφόσον βεβαίως υποθέσουμε πως είναι αρκετά τυχεροί ώστε να τα έχουν κατ’ αρχήν και τα τρία.

Στον καπιταλισμό, όπου οι ανθρώπινες ανάγκες όπως η υγειονομική περίθαλψη και η στέγαση γίνονται εμπόρευμα, οι εργαζόμενοι εξωθούνται σε ένα βίαιο δίλημμα: είτε να πάνε στην δουλειά όντας άρρωστοι και να κινδυνεύψουν να μολύνουν άλλους είτε να μείνουν στο σπίτι για να αναρρώσουν και να κινδυνέψουν να χάσουν τη δουλειά τους και την δυνατότητα επιβίωσης.
Μια υπεύθυνη προσέγγιση στην τρέχουσα πανδημία θα ήθελε να δει την ηγεσία των νοσοκόμων, των ιατρών, των ερευνητών και άλλων παρόχων περίθαλψης να εκδίδουν οδηγίες με βάση τα συμφέροντα της δημόσιας υγείας και όχι τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες να καταβροχθίζουν περισσότερα χρήματα από κρατικές επιδοτήσεις και παρασιτικές αμοιβές εις βάρος των εργαζομένων. Θα ήθελε να δει τα είδη πρώτης ανάγκης να διανέμονται δωρεάν και να παρέχεται δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε όλους, διότι η όποια παρακινδυνευμένη κατάσταση στη διάρκεια μιας πανδημίας θέτει σε κίνδυνο το σύνολο του πληθυσμού. Σε μια εχέφρονα κοινωνία - δηλαδή μια σοσιαλιστική κοινωνία - θα κινητοποιούνταν συλλογικά για να σταματήσει την πανδημία. Αντίθετα τώρα, περιμένουμε μέσα στην αβεβαιότητα, καθώς η οικονομία βουλιάζει και η βιοτή μας κινδυνεύει μαζί με αυτήν.

Η κατάσταση είναι ανυπόφορη και πρέπει να αγωνιστούμε για την ανατροπή της.
*****

Φροντίδα υγείας

Δεν υπήρξε ποτέ πιο επείγουσα ανάγκη για το Medicare για όλους από την τωρινή πανδημία του COVID-19. Η εγγυημένη υγειονομική περίθαλψη για όλους είναι ένα βασικό, απαραίτητο βήμα για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού. Τούτο θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει τη διασφάλιση της πρόσβασης σε τρόφιμα, προϊόντα υγιεινής και άλλα βασικά αγαθά. Ως άμεσα έκτακτα μέτρα, χρειαζόμαστε:

  • Γενικευμένες δωρεάν εξετάσεις για όποιον έχει συμπτώματα.
  • Δωρεάν θεραπεία και δωρεάν εμβολιασμό, όταν αναπτυχθεί κάποιο εμβόλιο
  • Δημόσιες επενδύσεις στην έρευνα για θεραπεία και εμβόλιο
  • Εγγυημένη επάρκεια συνταγογραφούμενων φαρμάκων
  • Δημόσια ιδιοκτησία όλων των θεραπειών που αναπτύχθηκαν για να καταπολεμηθεί ο COVID-19, ώστε να αποτραπούν κερδοσκοπικές υπερτιμολογήσεις από τη φαρμακευτική βιομηχανία.
  • Διευρυμένη παραγωγή του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού
  • Διανομή των βασικών αγαθών δωρεάν

Στέγαση

Η τήρηση κοινωνικών αποστάσεων και η καραντίνα είναι αδύνατες χωρίς σταθερή στέγη. Η καπιταλιστική στεγαστική κρίση δεν θα επιλυθεί βέβαια εν μία νυκτί, αλλά υπάρχουν αρκετά βήματα που μπορούν να γίνουν άμεσα ώστε να μετριαστούν τα χειρότερα επακόλουθα:

  • Μορατόριουμ στις εξώσεις
  • Πάγωμα ενοικίων και στεγαστικών δανείων.
  • Όχι διακοπή υπηρεσιών κοινής ωφελείας, συμπεριλαμβανομένου του wifi
  • Να κρατικοποιηθούν τα άδεια σπίτια για να παρασχεθεί χωρίς χρέωση στέγη σε άστεγους.
  • Αποζημίωση για χιλιάδες φοιτητές που έχουν εκδιωχθεί από τις πανεπιστημιουπόλεις τους
Οι ιδιοκτήτες και οι εργολάβοι έχουν πάρει τις επιδοτήσεις τους με τη μορφή φορολογικών ελαφρύνσεων για να αναβαθμίσουν την πόλη˙ είναι καιρός να πάρει και η εργατική τάξη τις δικές της επιδοτήσεις για να εξασφαλιστεί η στέγαση για όλους.

Φυλάκιση

Ενώ εκδίδει οδηγίες για την αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων, η κυβέρνηση δεν έχει σταματήσει να κλειδώνει ανθρώπους σε κελιά, όπου μένουν σε στενή επαφή με άλλους και υπόκεινται σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης. Η πολιτεία της Νέας Υόρκης επίσης, για την παραγωγή απολυμαντικού χεριών, βασίστηκε στη δουλειά σκλάβου των φυλακισμένων, απαγορεύοντας μάλιστα στους ίδιους να το χρησιμοποιούν. 

Από τον αποικισμό της Αμερικανικής Ηπείρου μέχρι στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, η άμεση αιτία θανάτου για τα θύματα της γενοκτονικής βίας υπήρξε συχνά η ασθένεια από υπερπληθυσμό και σκόπιμη στέρηση της υγειονομικής φροντίδας. Για να αποτρέψουμε περισσότερη βία, ζητούμε:

  • Μορατόριουμ στις απελάσεις
  • Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης
  • Απόλυση και παροχή στέγης στους φυλακισμένους

Εργασιακά

Η άδεια ασθενείας με αποδοχές είναι απαραίτητη για να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να μεταδίδουν την ασθένεια όσο είναι άρρωστοι και ιδιαίτερα σημαντική, ενόσω περιμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τον COVID-19. Οι καπιταλιστές θα προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν το χτύπημα στην οικονομία με απολύσεις και επιβολή σκληρότερης λιτότητας. Οι εταιρείες δεν μπορεί να συνεχίσουν να κατέχουν τέτοια εξουσία πάνω στη ζωή των υπαλλήλων τους. Χρειαζόμαστε:

  • Άδεια ασθενείας 4 εβδομάδων με αποδοχές, χωρίς να μείωση της κανονικής άδειας.
  • Άδεια με αποδοχές για όσους και ενόσω φροντίζουν άρρωστο
  • Συνέχιση καταβολής του μισθού και κατά τη διάρκεια της καραντίνας
  • Παροχή ενός βασικού εισοδήματος για την κάλυψη των εξόδων σε εργαζομένους που εξωθήθηκαν από την εργασία τους

Διεθνισμός

Η πανδημία είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε διεθνές επίπεδο. Αντί να κλείνουμε τα σύνορα και να εμποδίζουμε το εμπόριο με ανταγωνιστικά κράτη, πρέπει να ανταποκριθούμε με διεθνή αλληλεγγύη. Αυτό σημαίνει:

  • Διανομή ιατρικών προμηθειών στις χώρες που δοκιμάστηκαν περισσότερο από τον COVID-19
  • Άρση των θανατηφόρων κυρώσεων ενάντια στη Βενεζουέλα, το Ιράν, την Κούβα και άλλα κράτη που στοχοποιεί η αυτοκρατορία των ΗΠΑ

*****
Ο COVID-19 υπογραμμίζει τη αδήριτη μας ανάγκη για σοσιαλισμό. Για ένα οικονομικό σύστημα που βασίζεται στην κάλυψη των αναγκών των ανθρώπων, όχι στη δημιουργία κερδών για τους πλούσιους. Μια σοσιαλιστική κοινωνία είναι εκείνη όπου η οικονομική παραγωγή και διανομή είναι δημοκρατικά οργανωμένη και διευθύνεται από την εργατική τάξη, η οποία γνωρίζει καλύτερα πώς να φροντίσει τον εαυτό της και να αποτρέψει την εξάπλωση θανατηφόρων ασθενειών όπως του COVID-19.
 
Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει εκτεταμένη δράση προκειμένου να πετύχει την ασφάλεια όλων, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων από μας. Κάθε θάνατος είναι αίμα στα χέρια ενός σκληρού και ανίκανου συστήματος που αδρανεί. Δυστυχώς δεν μπορούμε να τους εμπιστευθούμε περιμένοντας να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα˙ πρέπει να ενωθούμε και να φροντίσουμε τους εαυτούς μας, τους γείτονές μας και τους συναδέλφους μας.
 
Εργαζόμενοι, όπως οι απασχολούμενοι στις υπηρεσίες, στην βιομηχανία των νοσοκομείων και της υγειονομικής περίθαλψης, πρέπει να οργανωθούν για να εξασφαλίσουν ότι θα πάρουν επαρκή άδεια ασθενείας με αποδοχές και ότι ο κόσμος απολαμβάνει αχρεωστήτως ιατρικές θεραπείες και εξετάσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται να κατέβουν οι εργαζόμενοι σε απεργία ή / και να κλείσουν τους χώρους εργασίας τους προκειμένου να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Μπορεί επίσης να συνεπάγεται ότι οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου και οι ασθενείς αναλαμβάνουν τον έλεγχο των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης για να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι θα λαμβάνουν ιατρική φροντίδα χωρίς χρέωση.
 
Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις λιανικής, εφοδιασμού, μεταφοράς και διανομής πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα αγαθά πρώτης ανάγκης θα εξακολουθήσουν να αποθηκεύονται στα τοπικά καταστήματα και να εμποδίζουν τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων να αισχροκερδούν με τις τιμές αυτών των ειδών. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να απομονώνονται και να αρνούνται να εργαστούν χωρίς να φοβούνται αντίποινα. Ενώ είναι απαραίτητη η διανομή βασικών αγαθών, πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε την υγεία των εργαζομένων σε αυτές τις βιομηχανίες και να αποτρέψουμε την περαιτέρω εξάπλωση του ιού μέσω του εφοδιασμού.
 
Οι κάτοικοι, ενοικιαστές ή ιδιοκτήτες του σπιτιού τους, πρέπει να οργανωθούν με τους γείτονές τους για να προχωρήσουν σε στάση πληρωμών ενοικίων και υποθηκών και για να ζητήσουν να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Οι άστεγοι πρέπει να καταλαμβάνουν κενές κατοικίες για να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε ένα ασφαλές καταφύγιο.
 
Προτρέπουμε όλους να συνδεθούν με την Αλληλεγγύη του Κεντρικού Οχάιο για να οργανώσουν μια κοινοτική απάντηση και να συμπληρώσουν τη φόρμα Google για να υποδείξουν πόρους που χρειάζονται ή που μπορούν να προσφέρουν σε άλλους. Εάν δεν βρίσκεστε στο Κεντρικό Οχάιο, αναζητήστε ένα παρόμοιο δίκτυο στη δική σας κοινότητα ή σκεφτείτε να ξεκινήσετε ένα δικό σας.

 Θα πολεμήσουμε τον καπιταλισμό της καταστροφής με αλληλεγγύη και σοσιαλισμό.

14 Μαρτίου 2020
Επαναστάτες Σοσιαλιστές Κεντρικού Οχάιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου