Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Ξεκινά η δίκη του Μάριου Ζέρβα

Αναδημοσίευση από τον κόκκινο τύπο
 
 
Την Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, ξεκινά η δίκη του Μάριου Ζέρβα, ο οποίος στις 11 Μαρτίου του 2010 συνελήφθη από άνδρες των ΜΑΤ στην μεγάλη πορεία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ενάντια στα μέτρα του πρώτου μνημονίου και στη συνέχεια φορτώθηκε ένα βαρύ κατηγορητήριο, ενώ προφυλακίστηκε για 43 ημέρες. Συγκέντρωση αλληλεγγύης έχει προγραματιστεί έξω από το Εφετείο. Όπως δήλωσε στο TVXS η δικηγόρος του, Ιωάννα Κούρτοβικ, ο Μάριος Ζέρβας κινδυνεύει, σε περίπτωση καταδίκης του, με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών, εάν επικρατήσει η εκδοχή του κατηγορητηρίου και ιδιαιτέρως εάν οι δικαστές λάβουν υπόψη τους το τεκμήριο αξιοπιστίας στις μαρτυρίες των αστυνομικών, όπως κάνουν συνήθως.

Όπως δήλωσε η κ. Κούρτοβικ στο Tvxs, o Μάριος Ζέρβας «δικάζεται για πρόκληση έκρηξης και κατοχή εκρηκτικών, ενώ συμμετείχε σε μια πολύ μεγάλη διαδήλωση, κατά την οποία συνελήφθη, ενώ περπάταγε στον δρόμο ανάμεσα σε χιλιάδες συνδικαλιστές», στις 11 Μαρτίου 2010.

Οι αστυνομικοί, κατά τη σύλληψή του «τον άρπαξαν από τα μαλλιά» και στη συνέχεια υποστήριξαν
ότι ο Μάριος έριξε μολότοφ από την οποία κινδύνευαν να καούν. Ωστόσο, πρόσθεσε η δικηγόρος υπεράσπισης, οι φωτογραφίες από το περιστατικό τους διέψευσαν.

«Προϊούσης της διαδικασίας και ενώ προέκυπταν μαρτυρίες και ντοκουμέντα», που έδειχναν ότι ο Μάριος δεν είχε συμμετοχή σε επεισόδια, οι αστυνομικοί «άλλαξαν και ξανα-άλλαξαν τις καταθέσεις τους».

Στη δίκη της Παρασκευής, αναφέρει η κ. Κούρτοβικ, αν τυχόν καταδικαστεί με βάση τις καταθέσεις των αστυνομικών, «φοβόμαστε μήπως επιδείξουν (σ.σ. οι αστυνομικοί) την εκδικητικότητα που επέδειξαν μετά την ανατροπή που αντιμετώπισαν από τις φωτογραφίες, τις μαρτυρίες αλλά και τη διαμαρτυρία για την προφυλάκιση του Μάριου», αλλάζοντας τις καταθέσεις τους.

Τονίσε δε, ότι ο Μάριος κινδυνεύει να καταδικαστεί τουλάχιστον με 10 χρόνια, για τις κατηγορίες περί κατοχής εκρηκτικών και πρόκλησης έκρηξης, ειδικά αν αξιολογηθεί από το δικαστήριο, όπως συνήθως, το τεκμήριο αξιοπιστίας υπέρ των αστυνομικών.

«Πιστεύουμε ότι με το πλήθος των μαρτυριών και των φωτογραφιών ο Μάριος δεν πρέπει να καταδικαστεί», υπογράμμισε η κ. Κούρτοβικ.

Η υπόθεση Ζέρβα κρίνεται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενώ αρχικά θα παραπεμπόταν στο Μικτό Ορκωτό, εξηγεί η κ. Κούρτοβικ στο TVXS. Αυτό συμβαίνει επειδή «με βάση τροποποίηση του νόμου, όταν η πράξη γίνεται με καλυμμένα χαρακτηριστικά, υπάγεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργηματών». Έτσι η υπόθεση κρίνεται σε ένα αμιγώς «δικαστήριο δικαστών».

Σε συγκέντρωση την ημέρα του δικαστηρίου, έξω από το Εφετείο, καλούν αλληλέγγυοι στην ιστοσελίδα freemariosz.wordpress.com.

Η σύλληψη και 43ημερη προφυλάκιση

Ο Μάριος Ζέρβας συμμετείχε στις 11 Μαρτίου του 2010, ημέρα απεργίας κατά των νέων τότε οικονομικών μέτρων στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου, στην μεγάλη πορεία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Συνελήφθη και προφυλακίστηκε παρά τις δεκάδες μαρτυρίες και φωτογραφίες που αποδείκνυαν την αθωότητά του. Αποφυλακίστηκε μετά από 43 ολόκληρες ημέρες.

Κατηγορείτο για αδικήματα που επέφεραν τις επιβαρυντικές περιστάσεις του λεγόμενου «κουκουλονόμου», του νόμου δηλαδή περί κάλυψης χαρακτηριστικών. Οι αστυνομικοί που τον συνέλαβαν υποστήριξαν ότι φορούσε κουκούλα και ετοιμαζόταν να ρίξει μολότοφ εναντίον τους. Συγκεκριμένα, συνελήφθη και προφυλακίστηκε με τις κατηγορίες κατοχής και ρίψης μολότοφ, διατάραξης κοινής ειρήνης και σκόπιμης σωματικής βλάβης.

Ωστόσο οι φωτογραφίες που προσκομίστηκαν στην ανάκριση έδειχναν το αντίθετο. Ο Μάριος Ζέρβας δεν είχε καλυμμένο το πρόσωπό του ενώ στο σακίδιό του βρέθηκαν μόνο ρούχα και σαμπουάν.

Επιπλέον, σύμφωνα με την υπεράσπιση, όταν συνελήφθη ο Μάριος βρισκόταν σε σημείο όπου η κατάσταση ήταν ήρεμη. Ως εκ τούτου ο Μάριος δεν είχε συμμετοχή στα επεισόδια, τα οποία σημειώθηκαν νωρίτερα. Την ώρα της σύλληψής του προσπαθούσε απλώς να προσεγγίσει το μπλοκ στο οποίο ήθελε να ενταχθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάριος Ζέρβας κρίθηκε προφυλακιστέος χωρίς καν να εξεταστούν όλοι οι μάρτυρες, δηλαδή τους 10 που είχε δηλώσει η υπεράσπισή του. Αντ’ αυτού ο ανακριτής τον έκρινε προφυλακιστέος με την κατάθεση ενός μόνο μάρτυρα.

Στις 23 Απριλίου του 2010, μετά από 43 ημέρες κράτησης, αφέθηκε ελεύθερος μετά από βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Αποφασίστηκε η αντικατάσταση της προφυλάκισής του από περιοριστικούς όρους μέχρι να γίνει το δικαστήριο, δηλαδή η εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα κάθε 15 ημέρες καθώς η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Πηγή: http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου