Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Η Ετυμηγορία για τον ουκρανικό καπιταλισμό.


Αναδημοσίευση από  Захист праці


Του  Oleg Vernik , Πρόεδρου της Ανεξάρτητης Ένωσης της Ουκρανίας «Zahist Pracі» («Προστασία της Εργασίας»)

Μετάφραση Παραναγνώστης
 
Για δύο εβδομάδες, μια πραγματική οικολογική τραγωδία ξετυλίχθηκε στην Ουκρανία με τεράστιες δασικές πυρκαγιές στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ. Οι πυρκαγιές σάρωσαν τεράστιες δασικές περιοχές και περικύκλωσαν στενά τον πυρηνικό σταθμό που καταστράφηκε το 1986. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος τώρα είναι μια μεγάλη εναπόθεση ραδιενεργών αποβλήτων, η οποία θα αποτελέσει κίνδυνο όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, αν φτάσουν ως εκεί οι πυρκαγιές.

Για δύο εβδομάδες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν σε εθνικό επίπεδο πάλεψαν απεγνωσμένα με τη φωτιά, αλλά μόνο η βροχή και το χιόνι που έπεσε στις 14 Απριλίου κατάφεραν να την σταματήσουν. Την ίδια μέρα, το απόγευμα, ο Πρόεδρος Volodímir Zelensky μίλησε στην τηλεόραση, ανέφερε το τέλος του συμβάντος και ευχαρίστησε τον καιρό για τη μεγάλη βοήθεια στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Αλλά στις 15 Απριλίου, η πυρκαγιά συνέχισε και περισσότεροι από 500 πυροσβέστες συνεχίζουν ηρωικά την προσπάθεια κατάσβεσης.
Η πυρκαγιά του Τσερνομπίλ αποκάλυψε όλες τα άμεσα λάθη και εγκλήματα των καπιταλιστικών αρχών της Ουκρανίας. Πρώτον, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι πραγματικές αιτίες αυτών των πυρκαγιών συνδέονται με την παράνομη υλοτόμηση στη ζώνη αποκλεισμού: τα δάση είναι ραδιενεργά και η χρήση τους απαγορεύεται αυστηρά. Ωστόσο, αρκετές ουκρανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο ξυλείας έκοψαν αδιακρίτως δέντρα και τα διοχέτευσαν στις κατασκευές, χρησιμοποιώντας ψεύτικα πιστοποιητικά για την εξαγωγή ραδιενεργού ξύλου σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καυσόξυλα ή δομικά υλικά. Προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η παράνομη υλοτόμηση των δασών, αυτοί οι «επιχειρηματίες» συγκαλύπτουν τα εγκλήματά τους κάθε χρόνο με μεγάλες πυρκαγιές που σβήνουν τα ίχνη της ακραίας δραστηριότητάς τους.
Φυσικά, εδώ εμπλέκεται μια ισχυρή διαφθορά που εξουδετερώνει την εποπτεία της αστυνομίας και των εισαγγελέων εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό το χειμώνα δεν υπήρχε σχεδόν χιόνι, η ξηρότητα στα δάση έγινε πολύ επικίνδυνη και διευκόλυνε την εξάπλωση των πυρκαγιών, αλλά αυτό δεν σταμάτησε την ουκρανική αστική τάξη της δασικής βιομηχανίας. Ο εμπρησμός προκάλεσε μια τρομερή οικολογική καταστροφή και οι σκέψεις για το τι μπορεί να συμβεί στο εγγύς μέλλον είναι τρομακτικές.
Δεύτερον, οι πυροσβέστες δεν διαθέτουν επαρκή τεχνικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Η Ουκρανία δεν διαθέτει πυροσβεστικά ελικόπτερα. Οι είσοδοι στις πληγείσες περιοχές δεν έχουν καν δρόμους, επομένως τα οχήματα που χρησιμοποιούν αντλίες συχνά δεν μπορούν να προσεγγίσουν. Τα αλεξίπυρα ρούχα είναι πολύ παλιά, δεν αντιστέκονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Τα πυροσβεστικά οχήματα είναι πολύ παλιά, μερικά δεν έχουν πλέον επιχειρησιακή ικανότητα και θα έπρεπε να είχαν απορριφθεί εδώ και πολύ καιρό. Παρόλα αυτά, συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται, καθώς δεν υπάρχει προϋπολογισμός στην πιο διεφθαρμένη και φτωχή χώρα της Ευρώπης για να αγοραστούν νέες, πιο σύγχρονες μονάδες. Κι όμως, οι αρχές έχουν πάντα αρκετά χρήματα για να αυξήσουν τους μισθούς των ανωτέρων υπαλλήλων και να αγοράσουν ακριβά ξένα αυτοκίνητα.
Η πυρκαγιά κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ και η προφανής αδυναμία της ουκρανικής αστικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την πανδημία Coronavirus, θέτει το έργο του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού ενώπιον του ουκρανικού λαού. Το περιφερειακό μοντέλο του ουκρανικού καπιταλισμού οδηγεί σε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, στη συνολική φτώχεια των εργατών και στην ενίσχυση της ξένης διακυβέρνησης. Στη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας ήρθαν να προστεθούν οι οικονομικές επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Όλο και περισσότεροι εργάτες στην Ουκρανία, νεολαίοι και συνδικαλιστές κατανοούν την ανάγκη για αποφασιστική απόρριψη του καπιταλισμού. Η καταστροφή που προκλήθηκε από τις πυρκαγιές, με την απειλή να κρέμεται πάνω από το Τσερνομπίλ, ενίσχυσε και επιβεβαίωσε αυτήν την κατανόηση, καθώς και την αποφασιστικότητά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου