Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

ΔΝΤ: Η Οικονομική Ανάπτυξη Ίσως δεν Επιστρέψει Ποτέ στα Προ της Κρίσης Επίπεδα

 Αναδημοσίευση από τον Guardian

Του Larry Elliott , Ουάσιγκτων

Ένα γλυπτό στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Φωτογραφία: Reuters
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει μειώσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2014 και το 2015 και προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να μην επιστρέψει ποτέ σε ρυθμούς επέκτασης όπως τους ξέραμε πριν από την οικονομική κρίση.

Στη ναυαρχίδα του, τις Εξαμηνιαίες Προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας  (WEO), το ΔΝΤ ανέφερε ότι η αποτυχία των χωρών να ανακάμψουν σθεναρά από τη χειρότερη ύφεση της μεταπολεμικής εποχής σήμαινε ότι υπήρχε κίνδυνος στασιμότητας ή επίμονα ασθενούς οικονομικής δραστηριότητας.


Το ΔΝΤ αναμένει η παγκόσμια ανάπτυξη να είναι 3,3% το 2014, 0,4 μονάδες χαμηλότερο από όσο είχε προβλέψει στις WEO του Απριλίου και 0,1 μονάδες χαμηλότερα από τις ενδιάμεσες προβλέψεις που είχαν γίνει τον Ιούλιο. Μια κορύφωση του ρυθμού επέκτασης στο  3,8%  προβλέπεται για το 2015, χαμηλότερη από το 3,9% των WEO του Απριλίου και το 4% των ενδιάμεσων προβλέψεων του Ιουλίου. Όμως, το ΔΝΤ υπογράμμισε τον κίνδυνο μήπως οι προβλέψεις του αποδεικνύονταν και πάλι υπερβολικά αισιόδοξες.

«Ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάκαμψης έχει απογοητεύσει τα τελευταία χρόνια», ανέφερε το ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι από το 2010 αναγκάζεται συνεχώς να αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του. «Με ασθενέστερη από το αναμενόμενο παγκόσμια ανάπτυξη για το πρώτο εξάμηνο του 2014 και αυξημένους καθοδικούς κινδύνους, η κορύφωση της ανάπτυξης που εμφανίζουν οι προβολές μπορεί και πάλι να μην καταφέρει να πραγματοποιηθεί ή να υπολείπεται των προσδοκιών.»

Ο οικονομικός σύμβουλος του ΔΝΤ, Olivier Blanchard, δήλωσε ότι οι τρεις κύριοι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι ήταν το ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν πολύ αδιάφορες για το μέλλον, οι εντάσεις μεταξύ  Ρωσίας και  Ουκρανίας και αυτές στη Μέση Ανατολή και τέλος ο κίνδυνος μιας ύφεσης τριπλής βύθισης στην ευρωζώνη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποπληθωρισμό.

Παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ πιστεύει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας θα είναι οι πρώτες δύο μεγάλες κεντρικές τράπεζες που θα αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια από τα μέσα του 2015, συμβουλεύει να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα το επίσημο κόστος δανεισμού, εφόσον η ζήτηση παραμένει αδύναμη. Προσέθεσε δε, ότι οι χώρες με υγιή δημόσια οικονομικά, όπως η Γερμανία, θα πρέπει να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για την υποδομή, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και προειδοποίησε κατά των υπερβολικά επιθετικών προσπαθειών για μείωση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού.

Από μια μεσοπρόθεσμη προοπτική, η χαμηλή αύξηση της δυνητικής παραγωγής και η «γενική στασιμότητα» παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι, δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη προκύψει κάποια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου