Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Aνακοίνωση της Συμμαχίας Σοσιαλιστών της Μέσης Ανατολής

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της Συμμαχίας Σοσιαλιστών της Μέσης Ανατολής σχετικά με την Τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία


Αλληλεγγύη στην Αφρίνη, την Αλ Γκούτα και το Ιντλίμπ εναντίον όλων των στρατιωτικών επιθέσεων




Εμείς, η Συμμαχία των Σοσιαλιστών της Μέσης Ανατολής, αντιτιθέμεθα στις διάφορες στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον της Αφρίνης, του Ιντλίμπ και της Ανατολικής Γκούτα και υποστηρίζουμε όλους τους αθώους πολίτες στη Συρία. . . Όλες οι διεθνείς και περιφερειακές δυνάμεις συναίνεσαν στην αναγκαιότητα εκκαθάρισης των λαϊκών επαναστατικών κινημάτων που ξεκίνησαν στη Συρία τον Μάρτιο του 2011. . .

Αλληλεγγύη στην Αφρίνη ενάντια στην τουρκική στρατιωτική επέμβαση

Από τις 20 Ιανουαρίου 2018, Τούρκοι στρατιώτες με τη βοήθεια φιλοτουρκικών ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης προχώρησαν σε μεγάλη αεροπορική και επίγεια επίθεση, που ονόμασαν «Επιχείρηση Ελιά», στην επαρχία της Αφρίνης στη βορειοδυτική Συρία, μια περιοχή με πληθυσμό κουρδικής πλειοψηφίας η οποία ελέγχεται από το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Τουλάχιστον 30 πολίτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επιχείρησης.
Η Αφρίνη είχε υποδεχθεί πολλούς εσωτερικά εκτοπισμένους από άλλες περιοχές της χώρας, γεγονός που οδήγησε σε διπλασιασμό του πληθυσμού της σε 400.000 και 500.000, επειδή ήταν σχετικά αλώβητη από τον πόλεμο και τις επιθέσεις των δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ.
Η επίθεση αυτή έρχεται μετά από μήνες έντονων εντάσεων και επιθέσεων από τον τουρκικό στρατό ενάντια στην Αφρίνη. Ο τουρκικός στρατός χρησιμοποίησε ως πρόσχημα μια ανακοίνωση ενός εκπροσώπου του παγκόσμιου στρατιωτικού συνασπισμού των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (IS) σχετικά με τη συγκρότηση συνοριακής δύναμης 30.000 μαχητών υπό τη διοίκηση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) κορμός των οποίων είναι οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Κατά την άποψη της Άγκυρας, η απόφαση των ΗΠΑ σήμαινε ότι η εταιρική σχέση των ΗΠΑ-YPG δεν θα τελείωσε με την κατάρρευση του ISIS, όπως ήλπιζε η τουρκική κυβέρνηση.

Η Άγκυρα θεωρεί τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και το PYD στη Συρία, ως προεκτάσεις του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι την επιχείρηση στην Αφρίνη θα ακολουθήσει μια άλλη εναντίον της Μανμπίζ. Ο Ερντογάν απείλησε επίσης κάθε κριτική φωνή στην Τουρκία εναντίον της «Επιχείρησης Ελιά», δηλώνοντας αναφορικά με το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα HDP, «ότι οπουδήποτε βγαίνετε στους δρόμους, οι δυνάμεις ασφαλείας μας θα βρίσκονται στο κατόπι σας». Με εξαίρεση του HDP, τα υπόλοιπα βασικά κόμματα στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του φασιστικού Κόμματος Εθνικού Κινήματος (γνωστού ως MHP) και του Κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (γνωστού ως CHP), υποστηρίζουν τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας.
Παρά τη δήλωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών που εκφράζει «ανησυχία» και καλεί τα εμπλεκόμενα μέρη «να δείξουν αμοιβαία αυτοσυγκράτηση», η Μόσχα, η οποία ελέγχει μεγάλα τμήματα του συριακού εναέριου χώρου, έδωσε πράγματι στην Τουρκία το πράσινο φως για την εισβολή αυτή ενώ απέσυρε τις δυνάμεις της από τις περιοχές - στόχους των τουρκικών δυνάμεων. Ρώσοι αξιωματούχοι ζήτησαν από το YPG να παραδώσει την Αφρίνη στο καθεστώς της Συρίας για να «σταματήσουν» οι τουρκικές επιθέσεις στην περιοχή.
Οι ΗΠΑ παρέμειναν μάλλον παθητικές, προτρέποντας μόνο την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να διασφαλίσει ότι οι στρατιωτικές της επιχειρήσεις θα παραμείνουν περιορισμένες ως προς το εύρος και τη διάρκειά τους. Την ίδια στιγμή, οι Ρώσοι, Ιρανοί και Τούρκοι διπλωμάτες συναντήθηκαν για να προετοιμαστούν για το Συριακό «Συνέδριο Εθνικού Διαλόγου» που θα διεξαχθεί στο Σότσι της Ρωσίας στις 30 Ιανουαρίου όπου θα επιδιώξουν να εδραιώσουν τη λεγόμενη ειρηνευτική διαδικασία σύμφωνα με την οποία οι δομές του καθεστώτος Άσαντ θα έπρεπε να διατηρηθούν.
Ο Εθνικός Συνασπισμός των Συριακών επαναστατικών και Αντιπολιτευτικών Δυνάμεων (γνωστός ως Etilaf), που αποτελείται κυρίως από φιλελεύθερες και ισλαμικές συντηρητικές και φονταμενταλιστικές ομάδες και προσωπικότητες, όχι μόνο υποστήριξε την τουρκική στρατιωτική επέμβαση και συνέχισε τις προηγούμενες σοβινιστικές πολιτικές του κατά των Κούρδων της Συρίας, αλλά συμμετέχει επίσης σε αυτή τη επιχείρηση, απευθύνοντας έκκληση στους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία να ενταχθούν στις ένοπλες ομάδες αντιπολίτευσης της Συρίας που πολεμούν στην Αφρίνη.
Η σημερινή τουρκική στρατιωτική επιχείρηση κατά της Αφρίνης και το πολύ πρόσφατο αποτυχημένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν στο ιρακινό Κουρδιστάν έδειξαν ότι οι διεθνείς και οι περιφερειακές δυνάμεις δεν επιθυμούν διόλου να ευοδωθούν οποιεσδήποτε κουρδικές εθνικές ή αυτονομιστικές φιλοδοξίες. Είναι προφανές ότι η προηγούμενη υποστήριξη της Μόσχας και της Ουάσινγκτον για τις YPG και η υποστήριξη του YPG προς τη ρωσική αεροπορική και στρατιωτική εκστρατεία πλάι στο καθεστώς Άσαντ που ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2015 δεν εμπόδισαν τη στρατιωτική επιθετικότητα της Άγκυρας κατά της Αφρίνης.
Γενικότερα, η επιχείρηση της Αφρίνης αντικατοπτρίζει την αδυναμία όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών φορέων της Συρίας απέναντι στην καταστροφή της Συριακής επανάστασης από το καθεστώς Άσαντ και τους συμμάχους του και την επακόλουθη ανανεωμένη της ισχύ αυτού του καθεστώτος, που απέσπασε την αποδοχή από όλους τους διεθνείς παράγοντες .

Αλληλεγγύη με Ιντλίμπ και αλ Γκούτα ενάντια στις επιθέσεις των δυνάμεων του καθεστώτος Assad και των Ρώσων συμμάχων του

Ταυτόχρονα, καταδικάζουμε τις επιθέσεις του καθεστώτος Άσαντ στην Ανατολική Γκούτα και στο Ιντλίμπ, περιοχές οι οποίες υποτίθεται ότι θεωρούνται «ζώνες αποκλιμάκωσης» σύμφωνα με τις διαπραγματεύσεις «ειρήνης» της Αστάνα που οργάνωσαν η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία.
Από τα μέσα Νοεμβρίου του 2017, οι σχεδόν 400.000 άνθρωποι της ανατολικής Γκούτα έχουν υποστεί αεροπορικές επιθέσεις και βομβαρδισμούς σχεδόν καθημερινά από τις δυνάμεις του καθεστώτος και των συμμάχων του. Τουλάχιστον 21 άμαχοι σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς του καθεστώτος στην Ανατολική Γκούτα μεταξύ 20 και 22 Ιανουαρίου. Με αυτούς ο απολογισμός των νεκρών ανεβαίνει σε περισσότερους από 200 πολίτες από τότε που το καθεστώς κλιμάκωσε την επίθεση του στον τομέα αυτό στις 29 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την τοπική πολιτική άμυνα , οι δυνάμεις του καθεστώτος εξαπέλυσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, εννέα οβίδες ύποπτες για χλώριο στην πόλη Douma στις 20 Ιανουαρίου και τραυμάτισαν 21 άτομα. Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή αυτή πολιορκείται από το καθεστώς της Συρίας και τις συμμαχικές του πολιτοφυλακές από το 2013.
Οι ομάδες αντιπολίτευσης στην αλ-Γκούτα έχουν επίσης βομβαρδίσει διάφορες περιοχές της Δαμασκού, με αποτέλεσμα τη δολοφονία και τραυματισμό δώδεκα αμάχων τις τελευταίες εβδομάδες.
Εκτός από αυτό, ως επακόλουθο των επιτυχιών του καθεστώτος, στο νότιο Ιντλίμπ και στη βόρεια αγροτική Χάμα, πάνω από 200.000 πολίτες εκτοπίστηκαν τον περασμένο μήνα. ενώ περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις μάχες.
Τόσο στο Ιντλίμπ όσο και στην αλ Γκούτα, οι σοσιαλιστές πρέπει να είναι αλληλέγγυοι με τους πολίτες ενάντια στην αυταρχική κυριαρχία των σαλαφιστικών και τζιχαντιστικών κινημάτων, Hay'at Tahrir al-Sham και του Jaysh al-Islam, αντιστοίχως.
Όλες οι διεθνείς και περιφερειακές δυνάμεις συναίνεσαν στην αναγκαιότητα εκκαθάρισης των επαναστατικών λαϊκών κινημάτων που ξεκίνησαν στη Συρία τον Μάρτιο του 2011 και της σταθεροποίησης του δολοφονικού και αυταρχικού καθεστώτος στη Δαμασκό με επικεφαλής τον Μπασάρ αλ Άσαντ στο όνομα του «πόλεμου κατά της τρομοκρατίας». Αυτή η συναίνεση έδωσε την τελευταία «carte blanche» για αυτά τα εγκλήματα.
Ενόψει αυτής της αντεπαναστατικής συναίνεσης, αυτό που απελπιστικά χρειάζεται είναι η αλληλεγγύη μεταξύ όλων των επαναστατών (Αράβων, Κούρδων και όλων των άλλων εθνοτικών μειονοτήτων) όσοι είναι ενάντια στο καθεστώς Άσαντ και όλες τις περιφερειακές και διεθνείς ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και υποστηρίζουν τους αγώνες για την κοινωνική δικαιοσύνη , τα δικαιώματα των γυναικών και τα δικαιώματα των καταπιεσμένων μειονοτήτων.
Η Συμμαχία Σοσιαλιστών της Μέσης Ανατολής υποστηρίζει το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του κουρδικού λαού στη Συρία και σε άλλες χώρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι κρατάμε μια στάση μη κριτικής σχετικά με τις πολιτικές των κουρδικών κομμάτων που ηγούνται σε αυτούς τους αγώνες, είτε πρόκειται για το PYD είτε για το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα ή για άλλους, κυρίως όσον αφορά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά αμάχων.
  • Αντισταθείτε σε όλες τις μορφές σεκταρισμού και ρατσισμού
  • Οι μοίρες μας συνδέονται
  • Συμμετάσχετε στην εκστρατεία αλληλεγγύης με τους πολιτικούς κρατουμένους στη Μέση Ανατολή που οργανώνει η Συμμαχία των Σοσιαλιστών της Μέσης Ανατολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου