Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Το Μέτωπο του Μετώπου με το Μέτωπο του Μετώπου

Το τι περιλαμβάνει η προτεινόμενη μετωπική πολιτική συμπόρευση από τις τρεις (ΝΑΡ ΑΡΑΝ ΑΡΑΣ) οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι πράγματι αξιοπερίεργο. Τηρουμένων των αναλογιών το σύμφωνο Σκλάβαινα - Σοφούλη έρχεται αβίαστα στο μυαλό. Μόνο σε μια πιο περίπλοκη και δεξιότερη εκδοχή.

Το αντικαπιταλιστικό μέτωπο (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και το ρεφορμιστικό - κεϋνσιανό (ΠΑΜΕΣ) με προξενήτρες τις οργανώσεις  ΑΡΑΝ και ΑΡΑΣ οι οποίες συμμετέχουν και στα δύο μέτωπα  θα κάνει πολιτικό μέτωπο με την ΠΑΜΕΣ, όπου και η περίφημη Συλλογικότητα για την Επαναστατική Ενοποίηση της Ανθρωπότητας (ΣΕΕΑ). Περιέργως λείπει η ΕΛΛΑΣ αλλά από εθνικιστές άλλο τίποτα.
Βλέπετε, το Σχέδιο Β συμμετέχει τόσο στην ΠΑΜΕΣ όσο και στο εθνικιστικό κεντροαριστερό μέτωπο με το ΕΠΑΜ και τον Κατσανέβα (ex-brother in law του Giorgos). Όθεν το ΠΑΜΕΣ κάνει μέτωπο με την εθνικιστική κεντροαριστερά με προξενητή το Σχέδιο Β. Δυνάμεθα να είπωμεν επομένως - ίνα δικαιωθεί και ο τίτλος της ανάρτησης- ότι:    Το αντικαπιταλιστικό μέτωπο ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνάπτει μέτωπο με το (κεντροαριστερό εθνικιστικό) μέτωπο του ρεφορμιστικού-κεϋνσιανού μετώπου  (ΠΑΜΕΣ ). Τώρα όσο για τον πολιτικό χαρακτήρα αυτής της «συμπόρευσης», από την σκοπιά της εργατικής υπόθεσης δεν μπορεί παρά να ταυτίζεται με τη δεξιότερη της πολιτική συνιστώσα: Η προτεινόμενη συμπόρευση είναι Κεντροαριστερού- Εθνικιστικού χαρακτήρα.

Επειδή πράγματι τα τεκταινόμενα εκτός από πολιτικοί  είναι και λογικοί ακροβατισμοί, το παρακάτω διάγραμμα είναι απαραίτητο για την επισκόπηση της κατάστασης. Για τους φίλους, ονομάζεται Λαϊκό μέτωπο και έχει ιστορικά οδηγήσει μόνο σε οδυνηρές ήττες την υπόθεση της εργατικής τάξης.


4 σχόλια:

  1. Καλή χρονιά! Εύχομαι να φάμε τα μουστάκια μας ευγενικά αλλά χωρίς υποκρισίες. Θα ήθελα την άδειά σας για να αναδημοσιεύσω το ενδιαφέρον σχεδιάγραμμα (το αναδημοσιεύω, αλλά αν δεν θέλετε θα το κατεβάσω).
    Για να μιλήσουμε και λίγο εύθυμα:
    Από την σκοπιά ενός αποσυρμένου θα ήθελα να συνεισφέρω στην εκλογική-πολιτική μελέτη σας:
    Κατά την διάρκεια 28 ετών εκλογικού δικαιώματος έχω κυρίως ψηφίσει ναρ-ανταρσυα, δυο φορές κκε, και μια φορά σύριζα για να τον επιβραβεύσω (βασικά τον Αλαβάνο) για την θαρραλέα στάση του στο ζήτημα της εξέγερσης του δεκέμβρη του 2008. Τώρα ήμουν αποφασισμένος να μην ψηφίσω τίποτα, μέχρι που είδα αυτό το σχεδιάγραμμα και προβληματίστηκα. Πιστεύετε πως στ'αλήθεια υπάρχει αριστερο-"εθνικιστική" τάση στην ανταρσύα; Αν είναι έτσι θα την ψηφίσω. Από την άλλη λύστε μου την απορία: Είναι δυνατόν να να συμπορεύονται τόσο αντιφατικές δυνάμεις; Από την σκοπιά μου επειδή θεωρώ πως είναι αδύνατον να είμαι, έστω ως ψηφοφόρος, στο ίδιο ψηφοδέλτιο με την "κομμουνιστική ανανέωση" (αν δεν κάνω λάθος είναι μέσα άτομα όπως ο Κωστόπουλος του ιού), το ΣΕΚ, εσείς (;) είχα αποφασίσει να μην ψηφίσω ανταρσύα (μην με παρεξηγείτε, δεν υπάρχει αντιπάθεια, αλλά πολιτική "εχθρότητα"). Τώρα με αυτό το σχεδιάγραμμα αναπτερώθηκαν οι ελπίδες μου. Μπορείτε και μιλάτε μεταξύ σας; Κάποια ειδική γλώσσα συνενόησης θα υπάρχει, γιατί μα το διάολο αν ήμουν πολιτικοκομματικά ενεργός δεν μπορώ να φανταστώ τι συνενόηση θα υπήρχε "μεταξύ" μας. Δεν είναι ολο αυτό απόδειξη (για όλη την ανταρσύα) ό,τι είναι εντελώς ασυνάρτητη;
    Με καλή διάθεση σας χαιρετώ και περιμένω "απαντήσεις" (ελπίζω χωρίς σοβαροφάνεια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγγνώμη για την φλυαρία, αλλά αν θέλετε να το δούμε και λίγο σοβαρά, θα σχολιάσω το άρθρο σας στην αναδημοσίευση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε
      Σας ευχαριστώ για την αναδημοσίευση και τα σχόλια που είχατε την υπομονή να γράψετε. Επί της ουσίας τώρα η αριστερο-εθνικιστική τάση υπάρχει σε όλα τα σταλινικής καταβολής ρεύματα. από το «ορθόδοξο» όπως εκπροσωπείται από το ΚΚΕ και τα ευρωσταλινικά με μαοϊκά μπολιάσματα ρεύματα Αλτουσερικής ας πούμε αναφοράς όπως η ΑΡΑΝ και η ΑΡΑΣ , μέχρι και τα καθαρόαιμα μαοϊκά του μ-λ χώρου. Βλέπετε η «θεωρία» της οικοδόμησης του σοσιαλισμού σε μία μόνη χώρα αυτόματα δίνει αποτελέσματα σωβινιστικού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα η έννοια του «ηγετικού λαού» (του ρωσικού βεβαίως βεβαίως). Και τραβηγμένο λίγο παραπάνω προς τις λογικές της συνέπειες, από την μαοϊκή αντίληψη, μπορεί να βρει κανείς την ιδέα ενός αφηρημένου ιμπεριαλισμού-άξονα -του-κακού (ΗΠΑ) που «αθωώνει» όλες τις υπόλοιπες αστικές τάξεις. Αυτά συνιστούν την ιδεολογική βάση αυτού που λέγεται πατριωτική-αριστερά (εθνικιστική λέω εγώ) σε όλες της τις αποχρώσεις. Βέβαια από τη βάση αυτή μέχρι τις τρέχουσες συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις ενός εκάστου υπάρχει κάποια απόσταση, πεδίον δόξης λαμπρόν δια πάντα ρέκτη.
      Όμως, και χωρίς να θέλω να υπερασπιστώ το εγχείρημα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ύπαρξη και λειτουργία ενός πολιτικού χώρου (κόμματος μετώπου κλπ) δεν προϋποθέτει παρά πολύ βασικές συμφωνίες στη θεωρία. Δεν πρόκειται για λέσχη συζητήσεων! Το ζήτημα εδώ είναι η πολιτική δράση και το «κόμμα» ή το όποιο πολιτικό υποκείμενο δεν είναι αυτοσκοπός αλλά εργαλείο. Αυτό που ενδιαφέρει δεν είναι λοιπόν η σταλινικής ευρεσιτεχνίας «ιδεολογική μονολιθικότητα» αλλά η κοινή δράση. Προφανώς οι ιδεολογικές διαφορές μπορούν περιοδικά να οδηγούν σε αποκλίσεις ή και σχίσματα αλλά η πράξη είναι η λυδία λίθος της αληθείας και η συνύπαρξη και τριβή διαφορετικών ρευμάτων και αντιλήψεων τις κάνει όλες πιο κοφτερές και σαφείς, διευκολύνει , αν και δεν εγγυάται, την επιβίωση της ορθότερης.
      Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ίσως και να τελειώσει εδώ, ίσως γίνει κάτι διαφορετικό από ό,τι ήταν. Είναι σίγουρα όμως θετική παρακαταθήκη για τους επόμενους πολιτικούς σχηματισμούς εργατικής αναφοράς. Όπως είπε και ο Μάο; «από ήττα σε ήττα μέχρι την τελική νίκη»

      Και για να φαιδρύνω λίγο τα πράγματα, φαίνεται πως το διάγραμμά μου χρειάζεται διόρθωση. Η Κομμουνιστική Ανανέωση, που ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ, δεν περιλαμβάνεται από το καλοκαίρι του 2013 στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η αποχώρηση αυτή ήταν τόσο διακριτική, που ομολογώ ότι μόλις σήνερα το πήρα χαμπάρι όταν εξαφανίστηκε το όνομά της από το site της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ίσως υπάρξουν κι άλλες εξαφανίσεις...

      Διαγραφή
  3. Καμία ουδετερότητα σε αυτή τη μάχη
    http://fb.me/70Aqphhfe

    ΑπάντησηΔιαγραφή