Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Το Ερύθρημα Αιδούς των Αριστερών Ρεφορμιστών

Η Βίλα Αμαλία, χώρια από όλα τα άλλα, έφερε στο προσκήνιο την αμηχανία ( έως τόμπολα) της κατά φαντασίαν  αριστεράς. Μια γρήγορη ανάγνωση φτάνει για να αγανακτήσεις. Αρχίζοντας από την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
«Η προσπάθεια ανακατάληψης της Βίλας Αμαλία από ομάδα αντιεξουσιαστών αξιοποιείται από την κυβέρνηση στο πλαίσιο μιας επιχείρησης αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από το κορυφαίο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ αλλά και της σκληρής εφαρμοζόμενης μνημονιακής πολιτικής.
Πρόκειται για μια στρατηγική έντασης, καταστολής και αντιπερισπασμού που όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα αλλά δημιουργεί νέα και την οποία η κυβέρνηση θα ακολουθήσει μόνη της. Δεν θα αναδείξουμε σε μείζονα, ζητήματα ελάσσονος σημασίας τη στιγμή που η πλειοψηφία των νοικοκυριών κυριολεκτικά παγώνει επειδή δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα ή να αγοράσει πετρέλαιο, ή την ώρα που κλείνουν δεκάδες επιχειρήσεις και ενώ εκατομμύρια άνεργοι συνθλίβονται στο περιθώριο της κοινωνίας. Η βίλα Αμαλία, που επί είκοσι δύο χρόνια δεν ενοχλούσε, τώρα αναδεικνύεται στο υπ’ αριθμό ένα ζήτημα, γελοία πράγματα.
Θέλουμε ταυτόχρονα να καταδικάσουμε κατηγορηματικά την συμβολική κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ.
Για μας ο δρόμος της υπεράσπισης της δημοκρατίας και των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας είναι ο δρόμος των ειρηνικών ενωτικών μαζικών αγώνων που βαδίζουμε με την πλειοψηφία των εργαζομένων και της νεολαίας»
Τι μας λέει η wannabe αριστερή κυβέρνηση;

1. Τα μαλακισμένα δώσανε πάτημα στην τροϊκανή κυβέρνηση να κάνει αντιπερισπασμό από το μείζον που είναι η . .  λίστα Λαγκαρντ
2. Το ζήτημα είναι ελάσσονος σημασίας και το ανακίνησε η κυβέρνηση διότι επέλεξε  «μια στρατηγική έντασης, καταστολής και αντιπερισπασμού»
3. Καταδικάζουμε την κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ
4. Υπερασπίζουμε τη δημοκρατία

Περνώντας στην ανακοίνωση του ΚΚΕ:
«Το ΚΚΕ καταδικάζει την κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ. Αυτές οι ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και του αυταρχισμού. Δίνουν προσχήματα και επιχειρήματα στην κυβέρνηση να κλιμακώσει τον αυταρχισμό κατά του λαϊκού κινήματος.
Η θέση του ΚΚΕ ήταν και είναι ότι τα διάφορα δημόσια κτίρια και χώροι που βρίσκονται ειδικά στα κέντρα μεγάλων πόλεων και είναι αναξιοποίητοι πρέπει να αξιοποιηθούν με ευθύνη των Δήμων, για την αντιμετώπιση των καυτών και οξυμένων λαϊκών προβλημάτων στη στέγαση, την ιατρική φροντίδα και περίθαλψη των κατοίκων, τη δημιουργία παιδικών σταθμών, κέντρων απεξάρτησης κ.ά. Τέτοιες διεκδικήσεις πρέπει να έχουν οι κινητοποιήσεις στις γειτονιές και το εργατικό λαϊκό κίνημα»
Η καθ'  ύπνους λαϊκή εξουσία, που μας λέει λοιπόν ότι:
1. Τα μαλακισμένα δίνουν προσχήματα για την κλιμάκωση του αυταρχισμού της κυβέρνησης
2. Τα δημόσια κτίρια στους δήμους.
3. Καταδικάζουμε την κατάληψη των γραφείων του Κερένσκυ, ε συγγνώμην της ΔΗΜΑΡ
4. Το λαϊκό κίνημα μέχρι νεοτέρας για την έφοδο προς την λαϊκή εξουσία διεκδικεί από τον Καμίνη μέτρα ανακούφισης των οξυμένων λαϊκών προβλημάτων.

Να και η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ:
«Ρεσιτάλ ολοκληρωτικού τύπου βίας έδωσαν για μια ακόμα φορά οι δυνάμεις καταστολής σε μια ακόμη επιχείρηση "ανακατάληψης" της βίλλας Αμαλίας. Με ενέργειες που μοναδικό στόχο έχουν να δείξουν ότι η βάρβαρη πολιτική τους θα επιβληθεί και η "τάξη θα πρυτανεύσει πάση θυσία" έπνιξαν την περιοχή στα χημικά, έσπασαν τις πόρτες του ιστορικού κτιρίου και έκαναν δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις. Παρόμοια ήταν η αντιμετώπιση και των αλληλέγγυων που έκαναν πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών. Ο υπουργός «προστασίας της Χρυσής Αυγής» κ. Δένδιας και όλη η κυβέρνηση, μαζί με τον ανεκδιήγητο και επικίνδυνο «δήμαρχο των ΜΑΤ» κύριο Καμίνη, που όλες τις προηγούμενες ημέρες έδινε ρεσιτάλ «τσαμπουκά» στα κανάλια έχουν την πλήρη ευθύνη για την επίθεση των δυνάμεων καταστολής.
Την ίδια στιγμή το θέμα αποτέλεσε τηλεοπτικό θέαμα στα τηλεοπτικά πάνελς, όπου η «μηδενική ανοχή» ενάντια στην «ανομία» από όπου κι αν προέρχεται έχει γίνει ο συρμός των ημερών. Προκειμένου να δικαιολογηθεί η «ανομία», εκτός από την ποινικοποίηση των σημαιών, των ανακοινώσεων και των άδειων μπουκαλιών, σήμερα οι τηλεοπτικοί σταθμοί πρόσθεσαν επίσης τα αδικήματα της «ανάρτησης πανό» και το υβρεολόγιο (από δημοσιογράφο σε ζωντανή σύνδεση) κατά των καταληψιών και όσων βρέθηκαν εκεί ως αλληλέγγυοι.
Κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο προφανές: δεν ποινικοποιούν μόνο τις κινηματικές πρακτικές, αλλά ακόμη και τις ιδέες που δεν είναι αρεστές!

Ας μην μας λένε ότι δήθεν "νοιάστηκαν" για την "απελευθέρωση" των χώρων. Βλέπουμε την υποκρισία τους στην αγορά της Κυψέλης που ρημάζει από τότε που "απελευθερώθηκε" από τους Καμίνη-Σαμαρά-Δένδια. Οι κατειλημμένοι αυτοί χώροι, όπως και οι δεκάδες άλλοι στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις είναι και μπορούν ακόμα περισσότερο να γίνουν κέντρα πολιτισμού, αλληλεγγύης και δράσεων ενάντια τον κοινωνικό αποκλεισμό, το φασισμό και το ρατσιστικό δηλητήριο. Καταλήψεις ανοιχτές και χρήσιμες στην τοπική κοινωνία. Καταλήψεις που αμφισβητούν το "ζωτικό χώρο" των κυρίαρχων προτύπων και να διαμορφώνουν στέρεα και πραγματικά κοινωνικά υποδείγματα ικανά να συσπειρώσουν και να ενεργοποιούν τους νέους, τους άνεργους, τους μαθητές. Να προβάλλουν τη δυνατότητα έκφρασης και δημιουργίας έξω και ενάντια στην εμπορικότητα και τους μηχανισμούς της αγοράς.
Αυτές τις τάσεις αντίστασης, αγώνα, αλληλεγγύης θέλει να χτυπήσει η ολοκληρωτική τρικομματική κυβέρνηση, με την πλήρη συμμετοχή και ευθύνη των «αριστερών» στελεχών της ΔΗΜΑΡ.  
Άλλωστε, η νέα επίθεση έρχεται σαν συνέχεια της παραβίασης του πανεπιστημιακού ασύλου και της εισόδου των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ, το χτύπημα της μαχητικής διαδήλωσης των εργαζόμενων στα βιβλιοπωλεία και του συλλόγου τους, την Κυριακή στις 30.12, την ώρα της απεργίας και της μαχητικής πορείας στο κέντρο της Αθήνας και όλου του  κλίματος άγριας καταστολής που δοκιμάζει να επιβάλλει ο Σαμαράς και οι συνιστώσες του. 
Ο αγώνας για την δημοκρατία αποκτά όλο και πιο καθοριστική σημασία.
Να απελευθερωθούν άμεσα όλοι οι συλληφθέντες  και να φύγει η αστυνομία από την περιοχή. 
Αγώνας για τα δημοκρατικά δικαιώματα της εποχής μας ενάντια στον ολοκληρωτισμό της τροϊκανής διακυβέρνησης!
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σήμερα στις 6μμ έξω από τη ΓΑΔΑ

Κάτω τα χέρια από τους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους και τα δημοκρατικά δικαιώματα

Τι διατείνεται το ΝΑΡ; (Ένα κείμενο τριάντα αράδων που περιέχει τρεις φορές τη λέξη ολοκληρωτισμός είναι του ΝΑΡ, δεν χρειάζεται να ψάχνεις για τα αποτυπώματα του Χάγιου)
1.   «Οι καταλήψεις είναι κέντρα πολιτισμού αλληλεγγύης και δράσεων ενάντια τον κοινωνικό αποκλεισμό, το φασισμό και το ρατσιστικό δηλητήριο, χρήσιμες στην τοπική κοινωνία,που αμφισβητούν το "ζωτικό χώρο" των κυρίαρχων προτύπων και να διαμορφώνουν στέρεα και πραγματικά κοινωνικά υποδείγματα ικανά να συσπειρώσουν και να ενεργοποιούν, που προβάλλουν τη δυνατότητα έκφρασης και δημιουργίας έξω και ενάντια στην εμπορικότητα και τους μηχανισμούς της αγοράς»
2. Η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει κλίμα άγριας καταστολής
3. Δεν άκουσε τίποτε για την κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ. Ούτε επικροτούμε ούτε καταδικάζουμε την «επίσκεψη» στα «συνυπεύθυνα στελέχη της ΔΗΜΑΡ»
4. Υπερασπίζουμε τη Δημοκρατία και τα δημοκρατικά δικαιώματα


Αναρωτιέται κανείς
1. Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τίποτε άλλο να συμβαίνει σ'  αυτόν τον ψεύτικο ντουνιά εκτός από την επιδίωξη της κυβέρνησης να ανακόψει την πορεία του προς την  κοινοβουλευτική πλειοψηφία;
2. Πούθε το κατάλαβαν οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ότι η κυβέρνηση κάνει απλώς αντιπερισπασμό για ΤΟ ΤΡΟΜΕΡΟ θέμα της λίστας. Από την ακράδαντη πίστη τους πως ό,τι συμβαίνει δεν μπορεί παρά να συμβαίνει μέσα στους τοίχους του κοινοβουλίου;
3. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που παλεύουν για τα «δημοκρατικά δικαιώματα» έχουν καμία πρόβλεψη (συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης και όχι τυφλοσούρτες) για τους αστικούς σχεδιασμούς εν σχέσει με το πολιτειακό; Αν έχουν γιατί δεν μα φωτίζουν κι εμάς; Αν δεν γνωρίζουν που πατούν και που πηγαίνουν ποια δημοκρατία υπερασπίζονται;
4. Το ΚΚΕ γιατί μας ζαλίζει ζητώντας τα δημόσια κτίρια να περάσουν στους δήμους; Αυτό ακριβώς γίνεται: Η βίλα Αμαλία θα αποδοθεί στον Καμίνη, εκλεγμένο και πολυχρονεμένο δήμαρχο Αθηναίων. Δεν βλέπουν τηλεόραση; Ας πάνε λοιπόν να βοηθήσουν τα ΜΑΤ στις εκκενώσεις και μετά οργανώνουν τις διεκδικήσεις που λένε στις γειτονιές.
5. Το ΚΚΕ από που συμπέρανε πως το κράτος σήμερα χρειάζεται προσχήματα για να εντείνει την καταστολή. Ελωλάθηκαν οι αστοί και ψάχνουν να κρυφτούν τη στιγμή που διαρρηγνύουν όλες τις ταξικές τους συμμαχίες;
6. Γιατί ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζουν την επίσκεψη στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ; Φοβούνται μήπως έρθει η σειρά τους; Τα κομματικά γραφεία των αστικών κομμάτων είναι άβατον;
7. Γιατί το ΝΑΡ που τα βρίσκει όλα ωραία στις καταλήψεις ποιεί την νήσσαν στο θέμα της ΔΗΜΑΡ; Μήπως έπρεπε να είχαν τηλεφωνήσει πρώτα  μην και τους πιάσουν με τα νεγκλιζέ τους ανθρώπους;
8. Αν το ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρίσκει τόσο καλές όσο μας περιγράφει τις καταλήψεις χώρων γιατί δεν επιχειρούν κι αυτοί καμία; Ή το εμετικό γλείψιμο των καταλήψεων -ούτε νύξη κομμουνιστικής κριτικής στα όρια τέτοιων εγχειρημάτων - ήταν το προπέτασμα καπνού για να κρυφτεί η κατάποση της επίσκεψης στη ΔΗΜΑΡ.
9. Από πότε τα «δημοκρατικά δικαιώματα» της αστικής δικτατορίας περιλαμβάνουν τις καταλήψεις χώρων; Το δικαίωμα στην κατάληψη χώρου ή χρόνου (όπως και η εργατική αντι-βία κα) δεν πηγάζει καθόλου από κάποια (αστική) «δημοκρατική» αρχή. Αντίθετα νομιμοποιείται μόνο από την ίδια την ταξική πάλη.  Όταν μιλάς για  δημοκρατικά δικαιώματα προκειμένου για μια κατάληψη που δεν είναι «δημοκρατικό δικαίωμα» ταυτόχρονα και κατά λογική αναγκαιότητα καταδικάζεις την πράξη της κατάληψης χώρων, γιατί της αφαιρείς το έδαφος όπου μπορεί να υπάρξει ως δικαίωμα. Ή μήπως το εμετικό γλείψιμο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ/ΝΑΡ στους κατειλημμένους χώρους είχε και αυτόν ακριβώς τον ρόλο: να συγκαλύψει δηλαδή την καταδίκη της πράξης της κατάληψης κάτω από τις τσιρίδες του εκθειασμού του αποτελέσματός της;
10. Τι στο καλό σημαίνουν  τα καλιαρντά «ολοκληρωτικού τύπου βία» και  «ολοκληρωτική κυβέρνηση» που μας πασάρει η ανακοίνωση του ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ ; Είπαμε ολοκληρωτικό καθεστώς, άντε και ολοκληρωτικός καπιταλισμός, έ όχι και ολοκληρωτικά κουλούρια με σουσάμι ρε παιδιά! Το άκρον άωτον του ιδεαλισμού είναι το να προσπαθείς να «φορέσεις» στην πραγματικότητα τις ετοιματζίδικες κατηγορίες σου.Φαίνεται ότι όσοι θεματοφύλακες του Μαρξισμού στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είτε σιωπούν είτε την έκαναν κατά ΣΥΡΙΖΑ μεριά.



5 σχόλια:

  1. "Από πότε τα «δημοκρατικά δικαιώματα» της αστικής δικτατορίας συνάδουν με τις καταλήψεις χώρων; Πως μπορείς να ζητάς δημοκρατικά δικαιώματα όταν δεν καταδικάζεις την πράξη της κατάληψης χώρων; "

    δεν καταλαβαίνω τι εννοείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @avanti_maestro
    Το δικαίωμα των αποκάτω να καταλαμβάνουν χώρο (ή χρόνο) δεν είναι «δημοκρατικό» δεν στοιχειοθετείται δηλαδή από κάποια έννοια (αστικής) δημοκρατικής τάξεως. Δεν είναι «δημοκρατικό δικαίωμα» η κατάληψη είναι άλλου τύπου δικαίωμα. Έτσι η προσπάθεια του ΝΑΡ να εντάξει την πράξη της κατάληψης στα δημοκρατικά δικαιώματα έρχεται να την ακυρώσει ως δικαίωμα, τραβώντας το χαλί κάτω από τα πόδια της.
    Είναι πάντως λίγο κάπως η διατύπωση: θα την βελτιώσω
    Καλή δύναμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι, ίσως θα έπρεπε. στην επεξήγηση σου συμφωνώ απολύτως. Άλλωστε η ανταρσύα (αλλά και ο συν) έχει βάλει πολλάκις το θέμα της συνταγματικής νομιμότητας, σε βαθμό παιδικής αφέλειας, για να μην πω τίποτε χειρότερο.

      και ένα 2ο σημείο, συντροφικά πάντα.

      Καταλαβαίνω την αγανάκτηση και την (δίκαιη) οργή σου για τη κατάντια της αριστεράς (και των 3 π αναφέρεις). Δεν θα ήταν όμως κομμάτι άστοχο, ή/και κάπως ανεπίκαιρο, στην ανακοίνωση της ανταρσύα να βάζανε και μια δριμύα κριτική στις "ανεπάρκειες" αυτών των καταλήψεων τη στιγμή που μπαίνουν στο στόχαστρο του κράτους;

      Παρόλαυτα, ενώ τις ξέρεις τις απόψεις μου (δεν τις κρατάω και κρυφές), η ανακοίνωση της ανταρσύα έχει ναι μεν τα χάλια που γράφεις, αλλά από την άλλη την περίμενα πολύ χειρότερη. Την περίμενα πχ όπως περσυ 12/2 να καταδικάζει "κουκουλοφόρους", "ταραξίες
      κ τα συναφή. Για ανταρσύα πάλι καλά να λέμε. Φαντάσου πρώτη φορά διαφοροποιήθηκε από συν κ κκε τα τελευταία 2 χρόνια. Ίσως να είναι μια απέλπιδα προσπάθεια να "ξεχωρίσει" καθώς διαισθητικά θα πρέπει κι αυτοί να έχουν καταλάβει ότι ο ρόλος που διαλέξανε έχει λήξει.

      Και κάτι τελευταίο. Κακώς κάνεις διάκριση μεταξύ ναρ κ ανταρσύα. Μπορεί ναι μεν να είναι η μαζικότερη οργάνωση στο μόρφωμα, αλλά το γενικό πολιτικό πρόσταγμα το έχει η αραν, χωρίς φυσικά να έχει λιγότερες ευθύνες το ναρ,η αρας, το σεκ κτλ...

      Διαγραφή
  3. @avanti_maestro
    Η κριτική πάντα ευπρόσδεκτη, μην σου μένει αμφιβολία. Τώρα επί της ουσίας:
    Δεν έγραψα για δριμεία κριτική στις καταλήψεις αλλά για δήλωση πολιτικού στίγματος. Δεν θα επρόκειτο καθόλου για μισή υποστήριξη αλλά για παραπάνω από ολόκληρη στο μέτρο που και στην πράξη υπερασπίζεσαι κάτι που δεν είναι η δική σου οργάνωση, απέναντι στην κρατική καταστολή.
    Αλλά ας πούμε ότι πρυτάνευσε η πολιτική σκοπιμότης και αποσιωπούνται τελείως οι πολιτικές διαφορές. Αλλά είναι γνωστό ότι υπάρχουν. Προς τι τότε οι υποκριτικοί διθύραμβοι υπέρ των καταλήψεων; Μπορείς πολύ απλά να καταδικάσεις την καταστολή, να κινητοποιηθείς αλληλέγγυα και ψόγος ουδείς.
    Τώρα αν συνδυάσεις αυτή την ανακοίνωση με τα ανοίγματα Μηνακάκη προς ΑΚ μάλλον ψαρεύουν σε θολά νερά.
    Τώρα για τα παραπολιτικά.
    Δεν ταυτίζω ΝΑΡ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αναφερόμουν ειδικά για το κείμενο της ανακοίνωσης. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το συνέταξε ΝΑΡίτικο χέρι.
    Βέβαια το θαύμα του πολλαπλασιασμού των «άρτων» έγινε πράγματι για την ΑΡΑΝ, αλλά νομίζω ότι υπερβάλλεις για το γενικό πολιτικό πρόσταγμα. Το σίγουρο είναι ότι γράφει ο ένας ένα κείμενο, το περιφέρουν στα email για προσθήκες -μεταβολές και το ξεφουρνίζουν. Οπότε μάλλον η διαφορά μας συνίσταται στο αν το έγραψε ΑΡΑΝιτης και το πασπάλισε με ολοκληρωτισμό κάποιος ΝΑΡίτης ή αν το έγραψε ΝΑΡίτης και το ματσακόνισε ΑΡΑΝίτης. Θα ρωτήσω αρμοδίως και ίσως μάθω....
    A propos, η ανάρτηση για τον μηχανικό Τούρκο πολύ καλή. Το θέμα της ΒΙΟΜΕ έχει κάνει κοιλιά ή μου φαίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε δε θα τα χαλάσουμε στο χέρι του συγγραφέα..
      Ούτε διαφωνώ στην ουσία του θέματος.

      Για τη ΒΙΟΜΕ καμιά κοιλιά φίλε π. Λίγες ημέρες υπομονή ακόμη...

      όσο για τον τούρκο, τα μπράβο στο Sarajevo.

      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή