Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Οι Κουρδικές Πολιτοφυλακές, το Πεζικό όλων των Ιμπεριαλισμών;

Η πολιτική γελοιοποίηση του αφηρημένου αντιιμπεριαλισμού φαίνεται να ολοκληρώνεται.  Αφού χρόνια τώρα οι αγέρωχοι αντιιμπεριαλιστές μας κραύγαζαν αποκλειστικά και μόνο κατά της αμερικανικής επέμβασης στη Συρία,  η οποία δήθεν επεδίωκε την αλλαγή καθεστώτος,  καταπίνοντας αμάσητες τις επίσης  ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των Ρώσων και των Ιρανών και κλείνοντας τα μάτια μπροστά στο μακέλεμα του Συριακού λαού από τον αιμοσταγή δικτάτορα Άσαντ, επειδή ήταν λέει ...... αντιιμπεριαλιστής,  βρέθηκαν τώρα μπροστά στην απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν στρατιωτικά  από τη Συρία. Και τώρα τι; «Έξω τώρα οι Αμερικάνοι» ή «Μέσα τώρα οι Αμερικάνοι»; 

Όλοι τους  πάντως έσπευσαν να καταγγείλουν τον αμερικανικό παράγοντα ότι «πρόδωσε» τους Κούρδους αφού τους χρησιμοποίησε εναντίον του ISIS. Έτσι, από τους αντιιμπεριαλιστές μας μερικοί βγαίνουν θαρρετά, όπως ο κος Chomsky, να διαλαλήσουν την πολιτική τους χρεωκοπία απαιτώντας - να που το είδαμε κι αυτό-  την παραμονή των Αμερικανικών στρατευμάτων στη βορειοανατολική Συρία, υπέρ των Κούρδων. Ο αντιιμπεριαλιστής που διαδηλώνει φωνάζοντας «Μέσα τώρα οι Αμερικάνοι» είναι πλέον αναμενόμενο γεγονός. Ο αναρχισμός έρχεται να επιβεβαιώσει την πολιτική του ουσία ως ακραία εκδοχή του φιλελευθερισμού που, παρά τις αντικρατικές κορώνες, δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς το καπιταλιστικό κράτος στο οποίο και τελικά προσφεύγει. Και να που ο κος Chomsky προσφεύγει ακριβώς στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό ζητώντας του να μείνει στην βορειοανατολική Συρία και να πολεμήσει υπέρ του ελευθεριακού εγχειρήματος της Ροζάβα!


Άλλοι πάλι καταγγέλλουν μεν επίσης τον αμερικανικό παράγοντα διότι «ξεπουλά τους Κούρδους» αλλά, προκειμένου να αποφύγουν να ξεστομίσουν την άμεση λογική συνέπεια της θέσης τους: «Μέσα οι Αμερικάνοι», στρίβουν με πλάγια πηδηματάκια. Καλώντας με τη μια τους Κούρδους (Κουτσούμπα δάσκαλε!)  να βγάλουν τα συμπεράσματά τους κι άλλη φορά να μην «αποζητούν την ξένη προστασία» προσπερνούν με την άλλη, για να πηδήξουν σε άλλο θέμα υποσημειώνοντας ότι οι Αμερικάνοι δεν φεύγουν συνολικά από τη Μέση Ανατολή (λες και ισχυρίστηκε κανείς ότι φεύγουν!) και απαιτώντας να φύγουν όλοι οι στρατοί από τη Συρία. Ένα γενικά σωστό σύνθημα επιστρατεύεται εδώ για αντιπερισπασμό: Από την βορειοανατολική Συρία φεύγουν οι Αμερικάνοι και επ' αυτού του συγκεκριμένου οι αντγιιμπεριαλιστές μας δεν έχουν τίποτε να πουν, λες και δεν έχει διαφορά αν οι Αμερικάνοι αποχωρούν από τη δυτική μεριά των συνόρων Συρίας - Ιράκ αφού βρίσκονται στην ανατολική και στη Μεσόγειο.  Αν η πραγματικότητα δεν ταιριάζει με την ερμηνεία που της δίνουν οι αντιιμπεριαλιστές μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. 

Αλλά οι αντιιμπεριαλιστικές κορώνες πάνε πάντα χεράκι χεράκι με μια δόση εθνικισμού. Έτσι οι αντιιμπεριαλιστές μας βρήκαν αντίπαλο στο πρόσωπο του προαιώνιου εχθρού του έθνους: τους Τούρκους. Σύμφωνα με το Λαϊκό Δρόμο η δολερή «Ουάσιγκτον ανάβει το πράσινο φως στον Ερντογάν» που δεν αντέχει να τον χάσει από σύμμαχο για να ξεπατώσει το «σχέδιο δημιουργίας ανεξάρτητου κουρδικού κράτους»! Ας τους πληροφορήσουμε λοιπόν ότι σχέδιο δημιουργίας κουρδικού κράτους έχει προ πολλού πάψει να υπάρχει, τουλάχιστον από την εποχή που ο Οτσαλάν φωτίστηκε από τον Murray Bookchin και σίγουρα από το ξέσπασμα της Συριακής εξέγερσης και πέρα. Ειδικότερα, η κουρδική ηγεσία στόχευε πάντα στην απόσπαση όσο το δυνατόν περισσότερης αυτονομίας από το κεντρικό συριακό κράτος υπό το καθεστώς βεβαίως του Άσαντ και λόγος για απόσχιση ουδέποτε έγινε από τη μεριά τους. Για το λόγο αυτό η κουρδική ηγεσία στάθηκε από αδιάφορη έως εχθρική προς τον εξεγερμένο συριακό λαό, εκφράζοντας έτσι και την ευγνωμοσύνη της προς την οικογένεια Άσαντ που φιλοξένησε για κάποια χρόνια στη Συρία τις βάσεις του PKK την εποχή πριν από το 1995 που διεξήγε ένοπλο αγώνα κατά του τουρκικού κράτους.  Στο άρθρο που ακολουθεί μπορεί κανείς να διαβάσει ότι η μικροαστική εθνικιστική ηγεσία των Κούρδων δεν θέτει πλέον ούτε καν ζήτημα αυτονομίας κανενός είδους, ακόμα δε λιγότερο ανεξαρτησίας,  αλλά μόνο για ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ εντός βεβαίως του Συριακού ασαντικού κράτους.

Κάποιος που μπορεί να δει έστω και ελάχιστα μακρύτερα από τα προκατασκευασμένα «ερμηνευτικά» του σχήματα,  μπορεί εύκολα να καταλάβει ότι εκείνοι που πρόδωσαν τον κουρδικό λαό και το δικαίωμά του στην εθνική αυτοδιάθεση, είναι μόνο οι ηγέτες του. Αντίθετα, οι Αμερικάνοι κινούμενοι από τα συμφέροντά τους φυσικά, δεν πρόδωσαν την κουρδική ηγεσία με την οποία συνεργάζονταν και η οποία τους πρόσφερε στο πιάτο τον κουρδικό λαό για πεζικάριους. Οι Αμερικάνοι αφού έκαναν τη δουλειά τους με το ISIS φεύγουν, αλλά  όχι για να επιτρέψουν στον Ερντογάν να μακελέψει τους Κούρδους κάτι που θα τους οδηγούσε άλλωστε σε αδιέξοδο στον επόμενο πόλεμο πληρεξουσίων: ποιος θα ζήλευε δα τη μοίρα των Κούρδων για να πολεμήσει για λογαριασμό του θείου Σαμ; Οι Αμερικάνοι φεύγουν αφού πρώτα πάντρεψαν με κουμπάρο τον Πούτιν το Κουρδικό τους πεζικό με τον Άσαντ, εμπιστευόμενοι σε αυτόν την ασφάλεια των Κούρδων συμμάχων τους για να επιστεφτεί  ένα πολιτικό φλερτ που χρονολογείται από το 2011. Ο κουμπάρος άλλωστε είναι άνθρωπος εμπιστοσύνης και συγκαταλέγεται στο χορό των προστατών της κουρδικής ηγεσίας.  Τα αρχικά νάζια των Κούρδων με την προσφυγή σε έναν ακόμα ιμπεριαλισμό, αυτή τη φορά ευρωπαϊκό, τον Γαλλικό ιμπεριαλισμό του Μακρόν, αντικαταστάθηκαν, κατά τις υποδείξεις και του Μακρόν, από πυρετώδεις διαπραγματεύσεις των SDF με το καθεστώς του χασάπη της Δαμασκού που τώρα φαίνεται να βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο. Το πράσινο φως οι Αμερικάνοι δεν το έδειξαν λοιπόν στον Ερντογάν αλλά στον Άσαντ, ο οποίος μπορεί τώρα να ξεφορτωθεί τις σιιτικές πολιτοφυλακές και τη Χεζμπολά του ξεδοντιασμένου Ιράν (που οι ΗΠΑ θέλουν να επιστρέψει και να αράξει στα κυβικά του) αντικαθιστώντας τες με πρώτης τάξεως μπαρουτοκαπνισμένους Κούρδους πεζικάριους εκπαιδευμένους και εξοπλισμένους από το Θείο Σαμ. Η επίθεση φιλίας στον Άσαντ από τα κράτη του κόλπου συμπεριλαμβανομένης και της Σαουδικής Αραβίας που δεν βλέπουν την ώρα να ξαναβάλουν τη Συρία στο Αραβικό αντιδραστικό κλαμπ αποτελεί αδιάψευστο τεκμήριο της προικοδότησης του γάμου.

Και σε αυτό είναι απολύτως σύμφωνοι και οι Τούρκοι οι οποίοι ήδη απέσυραν όλες τις πολιτοφυλακές της επιρροής τους από την Ιντλιμπ όπου η τζιχαντιστική Αλ Νούσρα έχει μείνει πια η μόνη ένοπλη ομάδα. Μόνη μεν, ισχυρή δε. Μετά την επικείμενη συμφωνία Κούρδων - Άσαντ, το Ιντλιμπ θα είναι η τελευταία νησίδα εδάφους της Συρίας των Sykes-Picot που δεν θα ελέγχει ο Άσαντ. Ο ίδιος ο Άσαντ ούτε είναι στρατιωτικά ικανός να τα βάλει με την αλ Νούσρα, αλλά και να ήταν, δεν θα μπορούσε να αντέξει πολιτικά το άφθονο αίμα αμάχων που πρέπει να χυθεί για να στεριώσει η κατάκτηση της Ιντλιμπ. Ας αναρωτηθούν λοιπόν οι καλοί μας αντιιμπεριαλιστές μήπως εκεί στην Ιντλίμπ είναι η επόμενη αποστολή των Κούρδων SDF και YPG. Οι Ρώσοι ιμπεριαλιστές θα δήλωναν  μετά χαράς διατεθειμένοι να βάλουν την αεροπορική υποστήριξη αν οι Κούρδοι προσφέρονταν να γίνουν αυτή τη φορά το πεζικό του Άσαντ και η αλ Νούσρα θα αντιλαμβανόταν γρήγορα ότι δεν έχει ελπίδα . Έτσι ή αλλιώς πάντως, μόλις ο Άσαντ αποκαταστήσει με τον όποιο τρόπο την τάξη σε όλη του την επικράτεια θα φανεί κατά πόσον θα έχει την μεγαλοθυμία να πετάξει το κόκκαλο μιας κάποιας συμβολικής αποκέντρωσης του κρατικού του μηχανισμού στους πεζικάριους παντός Ιμπεριαλισμού που τον ξελάσπωσαν και που ήδη εκ προοιμίου δηλώνουν νομοταγείς υπήκοοι του Άσαντ, διατεθειμένοι να
«προστατεύουν τα συριακά σύνορα και την ακεραιότητα της συριακής επικράτειας» και που «θα αποδέχονταν τα αποτελέσματα των κεντρικών εκλογών εάν διεξάγονταν».

Το άρθρο που ακολουθεί αναδημοσιεύεται από τη  THE NATIONAL
Μετάφραση: Παραναγνώστης



Το ISIS θα νικηθεί σε ένα μήνα, λέει ο ηγέτης της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής


Οι στρατιωτικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ μάχονται για τους τελευταίους θύλακες του ISIS στα εδάφη που κατείχε κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με το Ιράκ. Ο Mazloum Kobani, διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων SDF, έδωσε συνέντευξη στην ύπαιθρο κοντά στο Hassakeh.

Ο Mazloum Kobani, διοικητής των
Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ISIS στη Συρία ανασυγκροτούνται και ο τελευταίος θύλακας του «Χαλιφάτου»  θα σαρωθεί μέσα σε ένα μήνα, σύμφωνα με τον διοικητή των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ δυνάμεων που αγωνίζονται με τους εξτρεμιστές μαχητές.
«Η επιχείρηση των δυνάμεών μας εναντίον του ISIS στον τελευταίο του θύλακα έχει φτάσει στο τέλος και οι μαχητές του ISIS βρίσκονται πλέον περικυκλωμένοι σε μια περιοχή», δήλωσε ο Mazloum Kobani, επικεφαλής των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, αναφερόμενος στην ομάδα αυτή με ένα εναλλακτικό ακρωνύμιο.
Με την υποστήριξη της αμερικανικής συμμαχίας κατά του ISIS, οι SDF βρίσκονται στην τελευταία φάση μιας επιχείρησης που ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου για να κατανικήσει τους εξτρεμιστές στην κοιλάδα του Ευφράτη στην ανατολική Συρία.
«Χρειαζόμαστε ένα μήνα για να απομακρύνουμε ό,τι απομένει ακόμα από το ISIS στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Kobani, ο οποίος μίλησε στο AFP την Πέμπτη κοντά στη βορειοανατολική Συριακή πόλη Hassakeh.
Μερικές εκατοντάδες μαχητές του ISIS υπερασπίζονται μια χούφτα χωριουδάκια κοντά στα ιρακινά σύνορα, τα τελευταία πατήματα ενός «χαλιφάτου» που προκήρυξε σε έδαφος που διασχίζει τη Συρία και το Ιράκ το 2014.
«Πιστεύω ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα ανακοινώσουμε επίσημα το τέλος της στρατιωτικής παρουσίας στο έδαφος του λεγόμενου χαλιφάτου», δήλωσε ο κ. Kobani.
Οι έντονες μάχες στην περιοχή γνωστή ως «θύλακας Hajin» έχουν αφήσει και στις δύο πλευρές εκατοντάδες νεκρούς μαχητές , σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ένα πολεμικό παρατηρητήριο που εδρεύει στη Βρετανία και στηρίζεται σε πληροφορίες από πηγές μέσα στη Συρία.
Το ISIS έχασε την πόλη Hajin στα τέλη του περασμένου έτους και η επακόλουθη κατάρρευση της άμυνάς του υ είδε το SDF να κυριεύει το ένα χωριό μετά το άλλο.
Ο κ. Kobani δήλωσε ότι η μάχη τους είχε περιπλακεί από τη μεταβαλλόμενη στρατηγική της ομάδας μετά την πτώση της de facto συριακής της πρωτεύουσας της Raqqa το 2017.
Οι νέες τακτικές περιλαμβάνουν «δημιουργία παντού εν υπνώσει πυρήνων, εκ νέου κρυφή στρατολόγηση, επιχειρήσεις αυτοκτονίας, βομβιστικές ενέργειες και δολοφονίες», είπε.
«Αναμένουμε ότι θα υπάρξει αύξηση της έντασης των επιχειρήσεων του ISIS ενάντια στις δυνάμεις μας μετά το τέλος της στρατιωτικής τους παρουσίας», δήλωσε ο κ. Kobani.
Το ISIS διατηρεί την παρουσία του στην απέραντη έρημο Badia της Συρίας και έχει αναλάβει μια σειρά επιθέσεων σε εδάφη που κατέχουν οι SDF.
Οι SDF, που κυριαρχείται από την πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας YPG, ελέγχουν περίπου το ένα τρίτο της Συρίας μετά την απομάκρυνση του ISIS από τα βορειοανατολικά της χώρας με τη στήριξη της αμερικανικής συμμαχίας Η ομάδα αντιμετωπίζει τώρα την απειλή μιας επίθεσης από την Τουρκία, η οποία θεωρεί το YPG τρομοκρατική ομάδα ευθυγραμμισμένη με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, το οποίο καθοδηγεί εξεγέρσεις κατά της Άγκυρας εδώ και δεκαετίες.
Η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump τον προηγούμενο μήνα ότι σχεδίαζε να αποσύρει περίπου 2.000 αμερικανικά στρατεύματα που υποστηρίζουν το SDF ενθάρρυνε την Τουρκία και παρότρυνε τους Κούρδους της Συρίας να επιδιώξουν την συνεννόηση με την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Αλ Ασάντ.
Ωστόσο, κατά τον κ. Kobani,. οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των Κούρδων της Συρίας και της Δαμασκού θα πρέπει να δώσει «ειδικό καθεστώς» στις υπό κουρδική ηγεσία  δυνάμεις.
«Κάθε πολιτική συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει το ειδικό καθεστώς» των SDF μετά την πάλη του ISIS «για λογαριασμό ολόκληρης της ανθρωπότητας και του ίδιου του συριακού στρατού», ανέφερε.
«Αυτή» είπε, «είναι η κόκκινη μας γραμμή και πίσω από αυτήν δεν θα υποχωρήσουμε» στις συνεχιζόμενες συνομιλίες με το καθεστώς της Δαμασκού.
Οι SDF «προστατεύουν τη βορειοανατολική Συρία ... απελευθέρωσαν αυτές τις περιοχές και έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν να προστατεύουν την περιοχή», δήλωσε ο κ. Kobani.
Ο κ. Al Assad ελέγχει τις περισσότερες από τις υπόλοιπες περιοχές της Συρίας, εκτός από την ανταρτοκρατούμενη βορειοδυτική επαρχία Idlib, αφότου ο σύμμαχός του, η Ρωσία, παρενέβη στρατιωτικά το 2015 για να συντρίψει την εξέγερση εναντίον της κυβέρνησής του.
Η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να αποκαταστήσει τώρα την εξουσία της στις περιοχές που κατέχουν οι SDF.
Ωστόσο, μετά από χρόνια περιθωριοποίησης, οι Κούρδοι της Συρίας είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν μέρος της αυτονομίας που απέκτησαν κατά τη διάρκεια του οκταετούς εμφυλίου πολέμου.
Οι SDF θα μπορούσαν «να δεχθούν να αποτελέσουν μέρος του εθνικού στρατού μιας μελλοντικής Συρίας, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσουν το ειδικό καθεστώς», δήλωσε ο κ. Kobani.
Η Δαμασκός απέρριψε την αυτοδιοίκηση στη βορειοανατολική Συρία, αλλά οι Κούρδοι ηγέτες άρχισαν συνομιλίες με την κυβέρνηση τον Ιούλιο, προκειμένου να επιδιώξουν κάποια μορφή αποκέντρωσης.
«Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά δεν έχουν ακόμη φθάσει σε κανένα θετικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Kobani.
Το καθεστώς «συνεχίζει να νομίζει ότι μπορεί να επανέλθει στην κατάσταση που ήταν πριν από το 2011. Ελπίζει ακόμα ότι μπορεί να πάρει το στρατιωτικό έλεγχο ολόκληρης της περιοχής«, είπε.
«Πρέπει να καταλάβει ότι είναι αδύνατο».
Ο κ. Kobani δήλωσε ότι οι SDF θα ήταν διατεθειμένες να «προστατεύουν τα συριακά σύνορα και την ακεραιότητα της συριακής επικράτειας» και «θα αποδέχονταν τα αποτελέσματα των κεντρικών εκλογών εάν διεξάγονταν»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου