Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Στην Βενεζουέλα, δεν θα περάσει ο φασισμός

Αναδημοσίευση από το barikat.gr
Αλληλεγγύη στον Λαό του Τσάβες
Του Βαγγέλη Γούλα
 
 
 
Δευτέρα 27 Φλεβάρη του 1989, οι εργάτες των παραγκουπόλεων γύρω από την πρωτεύουσα Καράκας εξεγέρθηκαν ξαφνικά ένα πρωί  όταν οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης και στις υπηρεσίες διπλασιαστήκαν  .Αιτία της εξέγερσης η  ανθρωπιστική καταστροφή  που προκάλεσε το μνημονικό η συμφωνικά που είχε συνάψει ο  Κάρλος Αντρές Πέρες με το ΔΝΤ που προέβλεπαν μεταξύ άλλων σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία, μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, φορολογική μεταρρύθμιση (με διεύρυνση της φορολογικής βάσης), απελευθέρωση του εμπορίου, ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων.. Σε αντάλλαγμα ο Κάρλος Αντρές Πέρες είχε εξασφαλίσει  δάνεια από το ΔΝΤ που όπως αναμενόταν βρέθηκαν στα χεριά ολίγων επιχειρηματιών της άρχουσας τάξης .

Οι Ουκρανοί Αγωνίζονται για μια Καλύτερη Κοινωνία

Αναδημοσίευση από το InternationalViewPoint

Μετάφραση:  Παραναγνώστης



Ο Ilya Boudraïtksis είναι εκ των ηγετών της οργάνωσης «Vpered» («Εμπρός») ρωσικού τμήματος της IV διεθνούς η οποία συμμετείχε στην ίδρυση του «Ρωσικού Σοσιαλιστικού Κινήματος» (RSD) .Αυτή η συνέντευξη αρχικά δόθηκε στο γερμανικό ιστότοπο marx21. Μεταφράστηκε στα αγγλικά από τη Red Flag ( Αυστραλία) .




  • Ilya , δραστηριοποιείστε στο « Σοσιαλιστικό Κίνημα της Ρωσίας » και βρεθήκατε στο Κίεβο παρατηρητής των πρόσφατων διαδηλώσεων . Ποιος ήταν ο λόγος της επίσκεψής σας ;
Έχουμε ισχυρούς δεσμούς με την αριστερά στην Ουκρανία και ταξίδεψα στο Κίεβο πριν από δύο εβδομάδες στον απόηχο των νόμων κατά των διαδηλώσεων που κατέστησαν την Ουκρανία ένα οιονεί αστυνομικό κράτος .

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Η ΟΚΔΕ - Σπάρτακος για τη «Συμπόρευση»

Ανακοίνωση της ΟΚΔΕ - Σπάρτακος για την κατάληξη των συζητήσεων σχετικά
με την συμπόρευση των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής, αντιιμπεριαλιστικής,
αντί - ΕΕ και αντιδιαχειριστικής αριστεράς
22/2/2014
Το κείμενο απόφασης για την συμπόρευση, της πανελλαδικής συνέλευσης του Σχεδίου Β στις 16/2/2014, συνιστά την τέταρτη κατά σειρά απόρριψη των προτάσεων που κατέθεσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον διάλογο που εξελίχτηκε τους τελευταίους μήνες.
Επιβεβαιώνονται λοιπόν οι εκτιμήσεις που από την αρχή της διαδικασίας είχε κάνει η Σπάρτακος σχετικά με τις ουσιαστικές προγραμματικές και στρατηγικές αποκλίσεις ανάμεσα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Σχέδιο Β, τις οποίες είχαμε διατυπώσει δημόσια, ανοιχτά και πολιτικά.
Η διαδικασία τη μετωπικής συμπόρευσης απασχολεί εδώ και μήνες τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Το σχέδιο της συμπόρευσης, όπως αποτυπώνεται και στο κείμενο της 2ης συνδιάσκεψης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, επιχειρούσε να φέρει κοντά τις δυνάμεις της επαναστατικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς, που είναι ακόμα διάσπαρτες, και να ενισχύσει τη γείωση τους στις τάξεις των εργαζομένων. Αντί για αυτό, όμως, η διαδικασία της συμπόρευσης περιορίστηκε σε ατέρμονες διαπραγματεύσεις μακριά από τον κόσμο του κινήματος με αποκλειστικό στόχο την συνεργασία με το Σχέδιο Β. Έτσι κατέληξε να είναι τροχοπέδη στην αυτόνομη δράση του αντικαπιταλιστικού χώρου.

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Το Ουκρανικό Κίνημα Διαμαρτυρίας: Είναι Δυνατός ένας Αριστερός Τομέας;


Πολιτική ανάλυση του Ilya Budraitskis γραμμένη κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο καταμεσίς της επανάστασης . Αναδημοσίευση από το LeftEast

Μετάφραση από τα Αγγλικά  Παραναγνώστης

 
Η εκτίμησή μας της πολιτικής κρίσης της Ουκρανίας στα μέσα του Δεκεμβρίου ως «επαναστατικής κατάστασης» επέσυρε πολλές κριτικές. Και περαιτέρω, η χρήση της λέξης «επανάσταση» στις περιστάσεις της Ουκρανίας καταδικάστηκε ως ένα είδος ιεροσυλίας , γιατί τα γεγονότα στο Κίεβο φάνηκαν ως εντελώς μη συγκρίσιμα με το μεγαλείο των παρελθουσών επαναστάσεων .
Δεν υπάρχουν διακηρύξεις για την αρχή ενός νέου κόσμου, ούτε συζητήσεις για κοινωνικοποίηση της ιδιοκτησίας , ενώ η ίδια η κοινωνική ευταξία όπως είχε εδραιωθεί κατά τη διάρκεια των δύο αυτών τελευταίων δεκαετιών της μετασοβιετικής κυριαρχίας δεν αμφισβητήθηκε . Αλλά το πολιτικό περιεχόμενο μιας επανάστασης μπορεί να μην αντιστοιχεί πλήρως στην δυναμική της : η πραγματική εμπειρία των μαζών, η αποφασιστικότητα και η ικανότητά τους να οργανωθούν από μόνοι τους , μπορεί να είναι πολύ πιο μπροστά από την «πολιτική φαντασία» τους. Και αν ακόμα η επανάσταση αποτύχει μόνο και μόνο επειδή λείπει ένα ανεξάρτητο πολιτικό σχέδιο, ποτέ δεν παύει να είναι μια επανάσταση .

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ

  Αναδημοσίευση από το ΑριστερόBlog
του Παναγιώτη Μαυροειδή
 
 
 
Στο προαύλιο του ναού της  Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, λένε  πως υπήρχε μία  κρήνη, την οποία κοσμούσε  η φράση "ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ",  (δηλαδή:  ‘’ξέπλυνε  τις αμαρτίες σου και όχι μόνο το πρόσωπό σου’’).
Η φράση αυτή, αν αναγνωσθεί ανάποδα (από δεξιά προς τα αριστερά) αποδίδει τις ίδιες λέξεις και επομένως και το αυτό νόημα.
Αυτά  μου έρχονται στο νου, κάθε φορά που ακούω για την περίφημη ‘’αμφίπλευρη διεύρυνση’’ του ΣΥΡΙΖΑ. Η φράση έγινε της μόδας με αφορμή την ανακοίνωση της πρότασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, για τους επικεφαλής υποψήφιους Περιφερειάρχες της (υπό αναμονή) κυβερνώσας αριστεράς.

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Η Λαϊκή Εξέγερση : Διαζύγιο με τη Βοσνία του Ντέιτον;

Αναδημοσίευση από το LeftEastτου Andreja Živković
Μετάφραση:  Παραναγνώστης

Ο πόλεμος έχει επιστρέψει στις πόλεις της Βοσνίας Ερζεγοβίνης . Όχι οι εθνικιστικοί αποσχιστικοί πόλεμοι της δεκαετίας του 1990, ούτε ο ψυχρός πόλεμος των εθνικιστών πολιτικών στο εσωτερικό μιας εθνοτικά διαιρεμένης ομοσπονδίας υπερ - προεδρευομένης από έναν αποικιακού στυλ Ύπατο Αρμοστή των Μεγάλων Δυνάμεων, αλλά ένας κοινωνικός πόλεμος , μια εξέγερση του λαού .

Αρχίζοντας
από την Τούζλα με την εξέγερση των εργατών ενάντια στην ιδιωτικοποιημένη σφαγή της βιομηχανίας , εξοργισμένοι εργάτες , άνεργοι νέοι και βετεράνοι του πολέμου έχουν ξεσηκωθεί για συμπαράσταση, καίγοντας αυτοκίνητα και κυβερνητικά κτίρια σε όλη την Ομοσπονδία της Βοσνίας και απαιτώντας την παραίτηση της ομοσπονδιακής και των περιφερειακών κυβερνήσεων . Το γκράφιτι  «Όποιος σπέρνει πείνα θερίζει οργή» είναι η προγραφή μιας πολιτικής τάξης που διαφεντεύει μια ολόκληρη κοινωνία , χωρίς δουλειά , με ένα απίστευτο 63 % ανεργίας στους κάτω των 24, και η οποία μοιράζεται τα λάφυρα των θώκων, τη λεηλασία του πρώην κρατικού τομέα , με μια μικρή τάξη νεόπλουτων μεγιστάνων.
Σαν μια φωτοβολίδα στο σκοτεινό ουρανό , η εξέγερση φωτίζει τις πραγματικές σχέσεις εξουσίας στην ομοσπονδία .

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Προσχέδιο Δοκιμίου Πολιτικής Αγωγής


Οἱ τσαγκαράδες νὰ φτιάσουν ὅπως πάντα γερὰ παπούτσια
Οἱ ἐκπαιδευτικοὶ νὰ συμμορφώνονται μὲ τὸ ἀναλυτικὸ πρόγραμμα τοῦ Ὑπουργείου
Οἱ τροχονόμοι νὰ σημειώνουν μὲ σχολαστικότητα τὶς παραβάσεις
Οἱ ἐφοπλιστὲς νὰ καθελκύουν διαρκῶς νέα σκάφη
Οἱ καταστηματάρχες ν᾿ ἀνοίγουν καὶ νὰ κλείνουν σύμφωνα μὲ τὸ ἑκάστοτε ὡράριο
Οἱ ἐργάτες νὰ συμβάλλουν εὐσυνείδητα στὴν ἄνοδο τοῦ ἐπιπέδου παραγωγῆς
Οἱ ἀγρότες νὰ συμβάλλουν εὐσυνείδητα στὴν κάθοδο τοῦ ἐπιπέδου καταναλώσεως
Οἱ φοιτητὲς νὰ μιμοῦνται τοὺς δασκάλους τους καὶ νὰ μὴν πολιτικολογοῦν
Οἱ ποδοσφαιριστὲς νὰ μὴ δωροδοκοῦνται πέραν ἑνὸς λογικοῦ ὁρίου
Οἱ δικαστὲς νὰ κρίνουν κατὰ συνείδησιν καὶ ἐκτάκτως μόνον, κατ᾿ ἐπιταγὴν
Ὁ τύπος νὰ μὴ γράφει ὅ,τι πιθανὸν νὰ ἐμβάλλει εἰς ἀνησυχίαν τοὺς φορτοεκφορτωτάς
Οἱ ποιητὲς ὅπως πάντα νὰ γράφουν ὡραῖα ποιήματα.

Μανόλης Ανανγνωστάκης
Σημ.: Πρόκειται περὶ προσχεδίου, ὡς ὁ τίτλος, καὶ προσφέρεται εἰς ἐλευθέραν δημοσίαν συζήτησιν. Μετὰ τὰς ἀκουσθησομένας ἀπόψεις θὰ γίνει τελικὴ ἐπεξεργασία ὑπὸ ὁμάδος ἐγκρίτων Ποιητῶν καὶ θὰ παραδοθεῖ εἰς τὸ κοινὸ πρὸς γνῶσιν καὶ ἀναμόρφωσιν.


Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Κι αν η Παραγωγή Ενέργειας δεν Συμφέρει Πλέον;

Μεταλλουργική βιομηχανία και ΔΕΗ χορεύουν σε ρυθμό Ζαλόγγου με πρώτο χορευτή την Αλουμίνιον (ΑΤΕ)

Αναδημοσίευση από τον  Εργάτη

 Στοιχεία που δημοσιοποιούνται στον τύπο και αφορούν την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας μετάλλου, αλλά και της ΔΕΗ, αποκαλύπτουν την δεινή θέση που βρίσκονται πλέον μέσα στην διεθνή καπιταλιστική αγορά.
Ας δούμε μερικά από τα στοιχεία που αφορούν το κόστος παραγωγής της μεταλλουργίας, που καθορίζεται κατά μεγάλο ποσοστό από το κόστος του ρεύματος που τους προμηθεύει η ΔΕΗ. Το ρεύμα, λόγω της ποσότητας που καταναλώνουν αυτού του είδους οι βιομηχανίες, είναι βασικός παράγοντας διαμόρφωσης του κόστους παραγωγής των προϊόντων τους και καθορίζει την ανταγωνιστικότητα και τη θέση  στην αγορά:


ΕΛΛΑΔΑ  57euro/Mwh
ΙΤΑΛΙΑ     32euro/Mwh
ΓΑΛΛΙΑ    25euro/Mwh
ΙΣΠΑΝΙΑ   30euro/Mwh
       
Ταυτόχρονα τα στοιχεία που καθορίζουν την ζήτηση παρουσιάζονται στο άρθρο του πρόεδρου της Ένωσης Χαλυβουργιών Ελλάδος, Αλέξανδρου Τικτόπουλου, που ουσιαστικά κάνει λόγο για δύσκολες ώρες για τη χαλυβουργία προαναγγέλλοντας περαιτέρω μείωση του παραγωγικού δυναμικού, υποστηρίζοντας πως το 2014 θα είναι χειρότερο από το καταστροφικό 2013:

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Η λατρεια του θανατου

Αναδημοσίευση από μια ξαδέλφη

Η ανάπτυξη της εμπορευματικής μορφής σε μορφή κυριαρχίας, που ανακύπτει στον σύγχρονο καπιταλισμό, δημιουργεί έναν κόσμο εμπορευμάτων που η κίνησή τους στην αγορά ορίζει τα πάντα. Η τυπική ισότητα της αφηρημένης ανθρώπινης εργασίας δεν είναι μονάχα ο κοινός παρονομαστής στον οποίο ανάγονται τα διάφορα αντικείμενα στην εμπορευματική σχέση, αλλά μετατρέπεται σε αρχή της πραγματικής παραγωγικής διαδικασίας των εμπορευμάτων, ενώ  καθορίζει ολοκληρωτικά τις ζωές των ανθρώπων. Η αστική σκέψη καταργεί τα φυσικά όρια και αποστεώνει οτιδήποτε ανθρώπινο, τα συναισθήματα, την δημιουργία, τον ίδιο τον άνθρωπο σε έναν πάγιο χαρακτήρα αντικειμένου. Αυτό που ο Μαρξ ή ο Λούκατς ονομάζουν πραγμοποίηση, είναι με γενικότερους όρους ο «απανθρωπισμός». Η πραγμοποίηση δεν είναι ούτε ψευδής συνείδηση, ούτε λογικό σφάλμα ούτε μια στιγμή μέσα σε μια ιστορία της προόδου. Πρόκειται για την εγκαθίδρυση μιας τελεστικής σημασίας: η σύλληψη μιας κατηγορίας ανθρώπων από μια άλλη, ως δυνατής να εξομοιωθεί, από κάθε πρακτική άποψη, με πράγματα.