Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Το Ουκρανικό Ζήτημα πριν από 75 Χρόνια

Ο Τρότσκυ έγραψε το 1939 δύο άρθρα για την Ουκρανία τις παραμονές της ναζιστικής  εισβολής στην ΕΣΣΔ. Τα δύο αυτά άρθρα μας δίνουν τις ιστορικές ρίζες του σημερινού ουκρανικού ζητήματος αλλά κυρίως - και αυτή είναι η αξία τους σήμερα -  μας δίνουν μεθοδολογικές αρχές προσέγγισης του ζητήματος. Η ανάρτηση αυτή είναι αναδημοσίευση από το A Communist At Large και παρουσιάζει τα δύο αυτά άρθρα μαζί με το ιστορικό τους πλαίσιο.

Μετάφραση: Παραναγνώστης

Ο Τρότσκι και η ανεξαρτησία της Ουκρανίας

του James Robb

«Το  ουκρανικό ζήτημα, το οποίο πολλές κυβερνήσεις και πολλοί «σοσιαλιστές» ακόμη και «κομμουνιστές» έχουν προσπαθήσει να ξεχάσουν ή να πετάξουν στο βαθύ χοντροντούλαπο της ιστορίας, για μια ακόμη φορά έχει βρεθεί στην ημερήσια διάταξη και αυτή τη φορά μάλιστα με διπλάσια ένταση ... Το ουκρανικό ζήτημα  προορίζεται στο άμεσο μέλλον να διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στη ζωή της Ευρώπης. »
Έτσι έγραψε ο Λεόν Τρότσκυ, συν-αρχηγός με τον Λένιν της ρωσικής επανάστασης του 1917, από την εξορία του στο Μεξικό το 1939.
Λεόν Τρότσκυ 1879-1940

Ο Τρότσκι ήταν πολύ καλά εξοικειωμένος με το ουκρανικό ζήτημα. Γεννημένος στο νοτιοουκρανικό χωριό Γιάκονβκα, γιος Εβραίων αγροτών που μιλούσαν «ένα σπασμένο μίγμα ουκρανικών και ρωσικών, αλλά κυρίως ουκρανικών» μεγάλωσε σε μια εποχή που η Ουκρανία ήταν υπό την κυριαρχία της ρωσικής τσαρικής αυτοκρατορίας. Παρακολούθησε μαθήματα εγκύκλιας παιδείας σε ένα γερμανικό σχολείο στην Οδησσό, το λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, το διάστημα κατά το οποίο οι Γερμανοί και άλλοι εκπαιδευτικοί αντικαθίσταντο σταδιακά από Ρώσους, στο πλαίσιο της τσαρικής πολιτικής του εκρωσισμού.