Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Κάτω η ιμπεριαλιστική επέμβαση - Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στον νέο πολεμικό τυχοδιωκτισμό

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ


Για άλλη μια φορά οι ιμπεριαλιστές ετοιμάζονται για πολεμική επέμβαση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η σχεδιαζόμενη πολεμική επιχείρηση ενάντια στη Συρία καμιά σχέση δεν έχει ούτε με τα δικαιώματα των λαών ούτε με την προστασία των αμάχων. Πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια να  επιβληθεί  στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής η ηγεμονία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και στο πλαίσιο των ανταγωνισμών με Κίνα και Ρωσία, να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα των μεγάλων καπιταλιστικών χωρών στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες, να εγκαθιδρυθούν παντού καθεστώτα φιλικά προς τη Δύση, να ενισχυθεί το Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων και αντιδραστικά καθεστώτα όπως η Σαουδική Αραβία, να ανακοπεί η δυναμική των λαϊκών εξεγέρσεων όπως φάνηκε και με την Αμερικανική στήριξη στο πραξικόπημα του στρατού στην Αίγυπτο.

Η επέμβαση στη Συρία δεν πρόκειται να φέρει καμιά ειρήνευση. Αντίθετα το πιο πιθανό είναι να ενισχύσει τις πολεμικές συγκρούσεις, να οδηγήσει σε ακόμη πιο αιματηρούς εμφυλίους πολέμους, να φέρει αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή. Άλλωστε, το είδος της «ειρήνευσης» και της «δημοκρατίας» που φέρνουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις το δείχνει το συνεχιζόμενο έγκλημα για πάνω από μια δεκαετία στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ αλλά και οι τραγικές εξελίξεις σε χώρες όπως η Λιβύη. Είναι υποκρισία οι φονιάδες των λαών και οι χρηματοδότες των δικτατόρων να μιλούν σήμερα για «δημοκρατία» και «ανθρώπινα δικαιώματα»  για να δικαιολογήσουν τη βαρβαρότητα του πολέμου. Άλλωστε, τον κυνισμό τους τον δείχνουν οι κυβερνώντες όταν τα θύματα του πολέμου και των επεμβάσεων είτε τα αφήνουν να πνίγονται στις ακτές της Μεσογείου, είτε τα στοιβάζουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις που φέρνουν τη φωτιά του πολέμου στην περιοχή μας, η πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι εγκληματικά επικίνδυνη. Επιμένοντας στη λογική του άξονα με ΗΠΑ και Ισραήλ, δηλαδή της συμμαχίας με τις χώρες που συνειδητά προωθούν την αποσταθεροποίηση και τον πόλεμο και παραχωρώντας με πρωτοφανή υποτέλεια κάθε διευκόλυνση στην ιμπεριαλιστική μηχανή πολέμου απειλούν να κάνουν τη χώρα κομμάτι μιας πολεμικής περιπέτειας με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για τους εργαζομένους και το λαό. Η πρόσδεση στις πιο επιθετικές ιμπεριαλιστικές πολιτικές έρχεται να συμπληρώσει την καταστροφική πολιτική των μνημονίων,  της συντριβής του λαού, της πρόσδεσης στο ευρώ και την ΕΕ και της πλήρους εξυπηρέτησης των συμφερόντων των τραπεζιτών και των πιστωτών.

Όμως, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο! Τώρα είναι η ώρα ένα ρωμαλέο αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα να υψώσει «πύργο ατίθασο» απέναντι στη μηχανή του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Με κοινή αντιιμπεριαλιστική δράση της Αριστεράς, με πρωτοβουλίες του εργατικού και λαϊκού κινήματος, με μαζικές, ενωτικές δυναμικές κινητοποιήσεις. Με κοινό μέτωπο των λαών ενάντια σε κεφάλαιο και ιμπεριαλισμό.
  • Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο – Κάτω τα χέρια από τη Συρία
  • Καμιά ελληνική συμμετοχή – καμιά διευκόλυνση στους φονιάδες των λαών – εδώ και τώρα να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου
  • Έξω τώρα από ΝΑΤΟ και ΕΕ

TA ΨΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΟΠΛΑ

  Αναδημοσίευση από την  Aντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση 

 
Θυμόμαστε όλοι την προπαγάνδα των γερακιών της κυβέρνησης Μπους και της αντίστοιχης του Μπλερ σχετικά με την αναγκαιότητα εξουδετέρωσης των όπλων μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσείν. Όπλα που αφενός δε βρέθηκαν ποτέ, ενώ η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε ότι πρόκειται για κατασκευή των μυστικών υπηρεσιών, με την ευθύνη τελικά να πέφτει στις πλάτες των γραφειοκρατών της CIA!
Αφού η CIA και η ρεπουμπλικανική κυβέρνηση των ΗΠΑ έπαιξαν την κολοκυθιά για την ανάληψη της ευθύνης παραπλάνησης του αμερικανικού λαού και της παγκόσμιας κοινότητας, ήρθε  ο βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης δημοκρατικός Ομπάμα να αποδείξει ότι η αστική πολιτική της υπερδύναμης έχει συνέπεια και συνέχεια, επαναλαμβάνοντας της επιχείρηση χειραγώγησης και δικαιολόγησης της νέας βάρβαρης ιμπεριαλιστικής εκστρατείας ενάντια στο Λιβυκό καθεστώς του Καντάφι, προβάλλοντας ξανά τους κινδύνους από το χημικό του οπλοστάσιο.

Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Εργαζόμενοι στη Ζώνη Περάματος: Ανεπιθύμητη η Χρυσή Αυγή

 Αναδημοσίευση από το Πράξις

 

«Ούτε ψωμί, ούτε νερό καταδεχόμαστε να πάρουμε από τα χέρια των φασιστών», τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, της Πανελλήνιας Ένωσης Αμμοβολιστών - Καθαριστών, του Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών και του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων, όπου διαμηνύεται ότι οι χρυσαυγίτες είναι ανεπιθύμητοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.

Την Πέμπτη περίπου 40 άτομα που επιστράτευσε η Χρυσή Αυγή πήγαν παραταγμένοι και με πλήρη εξοπλισμό στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Ανάμεσά τους οι βουλευτές του νεοναζιστικού κόμματος, Γ. Λαγός, Ηλ. Παναγιώταρος και Ν. Μίχος.

Κανείς δεν δέχτηκε να συνομιλήσει μαζί τους. Κάθισαν μόνοι τους σε ένα τραπέζι με κάποιους «δικούς τους» και εξαπέλησαν έναν οχετό απέναντι σε μετανάστες και εργαζόμενους, σύμφωνα με όσα καταγγέλονται στην ανακοίνωση.

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Η έκφραση και το σχέδιο του παιδιού


Δυο παιδικά σχέδια, βάλσαμο στον καιρό της βαρβαρότητας να ξαναπιάνουν λες το νήμα - VIVE L'  HUMANITE, ζήτω η ανθρωπότητα- που κόπηκε στο κοιμητήρι του Père Lachaise, με πρόφαση το τελευταίο κεφάλαιο από το ημιτελές βιβλίο La Prose du Monde του Maurice Merleau-Ponty, . . . 
Μετάφραση:  Παραναγνώστης

Πασχαλινά  «Λαζαράκια»
Η εποχή μας πριμοδότησε όλες τις μορφές έκφρασης που υπαινίσσονται ή υπεκφεύγουν, επομένως πριν από όλες τη ζωγραφική έκφραση, και μέσα σ' αυτή, την τέχνη των «πρωτόγονων» ζωγράφων, το σχέδιο των παιδιών και των τρελών. Περαιτέρω όλα τα είδη της αθέλητης ποίησης, την «μαρτυρία» ή την καθομιλουμένη. Όμως, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνων των συγχρόνων μας που η νεύρωση κάνει όλο το ταλέντο, η προσφυγή στην ωμή έκφραση δεν γίνεται ενάντια στην τέχνη των μουσείων ή ενάντια στην κλασική λογοτεχνία. Αντιθέτως είναι τέτοιας φύσεως, ώστε να μας τις καθιστά ζωντανές, θυμίζοντάς μας τη δημιουργική δύναμη της έκφρασης που εμπεριέχει, το ίδιο καλά με τις άλλες, και την «αντικειμενική» τέχνη και λογοτεχνία, την οποία όμως παύσαμε να αισθανόμαστε σ' αυτές, ακριβώς επειδή εγκατασταθήκαμε, σαν επί φυσικού εδάφους, πάνω στα επιτεύγματα που μας άφησαν.

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΨΥΧΙΚΑ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΠΗΡΟΙ



 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΨΥΧΙΚΑ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΠΗΡΟΙ
ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ ΤΗΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΔΕΚΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Όπως ανακοινώθηκε εκ νέου, αυτή τη φορά με επίσημη δήλωση, στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, του Υπουργού Οικονομικών Στουρνάρα, αυτού του ως ρομπότ εκφωνητή των επιταγών της τρόικας, «οι πρώτοι που θα δουν το δρόμο της εξόδου (στη Εκπαίδευση, αλλά, προφανώς, και σ΄ ολόκληρο τον Δημόσιο τομέα) θα είναι οι ψυχικά ασθενείς, οι χρόνια πάσχοντες και οι αναξιοπαθούντες».