Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Συνδικάτα, ανασύνταξη από τα κάτω

Αναδημοσίευση από το τεύχος 95 του «Σοσιαλισμός από τα κάτω»
του  Πάνου Γκαργκάνα

 
Συγκέντρωση ενάντια στη Μέρκελ, Σύνταγμα, 09/10/2012.
Συγκέντρωση ενάντια στη Μέρκελ, Σύνταγμα, 09/10/2012.
Μέσα στο καυτό φθινόπωρο του 2012 τα συνδικάτα βρίσκονται αντιμέτωπα με τις μεγαλύτερες προκλήσεις εδώ και δεκαετίες. Από τη μια μεριά, δέχονται την πιο σκληρή επίθεση από την άρχουσα τάξη σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, οικονομικό και ιδεολογικό. Και από την άλλη, οι ηγεσίες τους τρέχουν να προλάβουν τις μαχητικές διαθέσεις της βάσης που ξανά και ξανά τις ωθεί προς τη σύγκρουση. Ο συνδυασμός αυτών των πιέσεων προκαλεί τις μεγαλύτερες ανακατατάξεις στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και ανοίγει νέες δυνατότητες για την εργατική αντίσταση. Η Αριστερά καλείται να δώσει απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις διαμορφώνοντας ξεκάθαρη στρατηγική και τακτική για το συνδικαλιστικό κίνημα.
Ας δούμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Α. Πάνεκουκ: Ο νέος Μπλανκισμός

Αναδημοσίευση από το   coghnort
Πρώτη δημοσίευση[1]: Der Kommunist (Bremen) N.27 1920
Όταν οι υλικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την επανάσταση, αλλά οι μάζες παραμένουν απαθείς και χωρίς επαναστατικές τάσεις, κάνουν την εμφάνισή τους διάφορες θεωρίες που υποστηρίζουν ότι ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί και από δρόμους διαφορετικούς από την πολιτική επανάσταση του προλεταριάτου. Αυτή είναι η περίπτωση της Γαλλίας πριν το 1870, όπου δυο τάσεις γύρω από τους Προυντόν και Μπλανκί αντίστοιχα, επεξεργάστηκαν από αντίθετες σκοπιές τη θεωρία των πρώτων εμφανίσεων ενός μελλοντικού κινήματος. Γύρω από τον Προυντόν, τον μικροαστό κριτικό του μεγάλου κεφαλαίου, συσπειρώθηκαν τα κομμάτια του ανερχόμενου εργατικού κινήματος που αποσκοπούσαν να υποσκάψουν το κεφάλαιο μέσω της ειρηνικής συγκρότησης κολλεκτίβων·  αισθάνονταν ενστικτωδώς ότι η εξουσία της νέας τάξης κατά κάποιον τρόπο θα βασίζεται στη δημιουργία νέων θεμελίων στο πεδίο της οικονομίας, και όχι σε επιφανειακά πολιτικά πραξικοπήματα. Γύρω από τον Μπλανκί, τον ατρόμητο επαναστάτη συνωμότη, συσπειρώθηκαν εκείνα τα κομμάτια του προλεταριάτου που ένιωθαν ότι η κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας είναι αρκετή· ακόμα κι αν το σύνολο της εργατικής τάξης στέκει αδιάφορο, πρέπει αυτή η κατάληψη της εξουσίας να πραγματωθεί από μια αποφασισμένη μειοψηφία, η οποία θα πάρει με τις απόψεις και τη δραστηριότητά της τις μάζες με το μέρος της, και εφαρμόζοντας έναν αυστηρό συγκεντρωτισμό θα κρατήσει την εξουσία στα χέρια της.

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Στο γεωπολιτικ​ό παιχνίδι η ΔΕΠΑ

του Μιχάλη Καϊταντζίδη  αναδημοσίευση από το Euro2day
Θα καθυστερήσει σημαντικά η απόφαση για τη μεταβίβαση της ΔΕΠΑ, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, παρά την αναπτυσσόμενη φημολογία περί του αντιθέτου.

Όπως επισημαίνουν στο euro2day πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, μια παρόμοια απόφαση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ληφθεί αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια.
Στην ουσία παραδίδει σε μη δημόσιο έλεγχο τη διακίνηση φυσικού αερίου, μέσω του εθνικού χώρου και μάλιστα σε μία κρίσιμη περίοδο, όπου ο χάρτης των ζωνών επιρροής επαναπροσδιορίζεται.

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Βιομηχανική Μεταλλευτική

Ένα μικρο Ντοκυμανταίρ για τον αγώνα των εργατών της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής από την ομάδα Διακόπτες  και η τελευταία συνέντευξη τύπου του Σωματείου για τις εξελίξεις την Τετάρτη 21/11/12, στη Θεσσαλονίκη.


Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Η φιλοσοφία της πράξης και η Ρόζα Λούξεμπουργκ



Αναδημοσίευση από την  Αφορμή

Του Μίκαελ Λεβί

Στην παρουσίαση των «Θέσεων του Μαρξ για τον Φόιερμπαχ» (1845), που δημοσίεσε μετά το θάνατό του, ο Ένγκελς περιέγραψε το έργο σαν «το πρώτο κείμενο στο οποίο φυτεύθηκε ο λαμπρός σπόρος μιας νέας τάξης πραγμάτων». Όντως, σε αυτό το σύντομο κείμενο, ο Μαρξ ξεπερνά με τη μέθοδο της διαλεκτικής –το περίφημο Aufhebung: άρνηση/διατήρηση/ανάταση– τους προϋπάρχοντες υλισμό και ιδεαλισμό και διαμορφώνει μια νέα θεωρία, την οποία περιγράφει ώς τη φιλοσοφία της πράξης. Ενώ οι Γάλλοι υλιστές του 18ου αιώνα επέμεναν στην αναγκαιότητα της αλλαγής των υλικών συνθηκών για να αλλάξουν οι άνθρωποι, οι γερμανοί ιδεαλιστές ισχυρίζονταν ότι η κοινωνία μπορούσε να αλλάξει μέσω της δημιουργίας μιας νέας συνείδησης στα υποκείμενα

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

Αναδημοσίευση από το blog   Ελευθερία ή Τίποτα

Mία Συζήτηση (19/10/12)  για την Αστυνομική Βία Και Τους Βασανισμούς
με τον Δικηγόρο Γιάννη Ραχιώτη 

Παρατίθενται Συγκεκριμένοι Χρόνοι Θεμάτων:

- Τα... Μεμονωμένα Περιστατικά (02:29)

- Διαχρονικά Βασανιστήρια
            (Μετανάστες-Ποινικοί-Πολιτικοί) (03:42)

- Αστυνομία & Παρακράτος
               (Ο Ρόλος Της "Χρυσής Αυγής") (05:52)

- Όπλα Taser (10:15)

- Τρόποι & Μεθόδευση
Βασανιστηρίων
         (Η Μαρτυρία Ενός Ποινικού) (11:38)

- Η Άρνηση Νομικής Βοήθειας
                (Το "Τρυκ" Της Προσαγωγής) (17:34)

- Κατηγορίες & Κουκουλονόμος (20:14)

- "Αναρχοκομμούνια Θα Πεθάνετε..."
           (Ακραία Ψυχολογικά & Σωματικά Βασανιστήρια) (21:40)

- Το Πολιτικό Μήνυμα Του Δένδια (25:27)

- Αποδείξεις Βασανιστηρίων
               (Μνήμη Και Δημοσιοποίηση) (29:14)

Ο δολοφόνος και οι "άχρηστοι"

Θλιβερή αναδημοσίευση από το Cogito Ergo Sum

Μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα βρέθηκε προχτές το απόγευμα ένας αλλοδαπός βοσκός, ο οποίος ψάχνοντας ζώα από το κοπάδι του σε ορεινή βραχώδη περιοχή της Γαλατινής, αντίκρισε έναν ανθρώπινο σκελετό σε προχωρημένη αποσύνθεση να κρέμεται από βράχο! Η κινητοποίηση των αρχών ήταν άμεση, ακολούθησε επιχείρηση περισυλλογής του αποσυντεθειμένου πτώματος για το οποίο διαπιστώθηκε ότι ανήκε στον άτυχο συνταξιούχο οικοδόμο, Γιώργο Χατζή από τη Γαλατινή, ηλικίας 60 ετών, ο οποίος είχε εξαφανιστεί στις 29 Αυγούστου 2012. Από τότε ο εξαφανισθείς άνδρας αναζητούνταν, αλλά δυστυχώς η κατάληξη ήταν τραγική, καθώς βρέθηκε κρεμασμένος με τη ζώνη του από το βράχο. (...) 

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Για τον Εργατικό Έλεγχο

Η συζήτηση για τον εργατικό έλεγχο
(Δεκέμβριος 1968/January 1969)
Μετάφραση:  Παραναγνώστης

Από International Socialist Review, Ν/οΙ.30 No.3 , Μάιος-Ιούνιος 1969.

Στους συνδικαλιστικούς και πολιτικούς κύκλους της Αγγλίας και της Δυτικής Ευρώπης υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και αυξανόμενη συζήτηση γύρω από το ζήτημα του εργατικού ελέγχου της παραγωγής. Αυτή είναι μια συμβολή σε αυτή τη συζήτηση από τον Έρνεστ Μαντέλ, διακεκριμένο μαρξιστή οικονομολόγο, που δημοσιεύτηκε σε πέντε συνεχόμενα τεύχη της βελγικής εβδομαδιαίας εφημερίδας που εκδίδει ο Μαντέλ, La Gauche: από 21 Δεκεμβρίου του 1968 μέχρι 18, Ιαν. 1969.

1. Τι είναι εργατικός έλεγχος;

Το ζήτημα του εργατικού ελέγχου είναι στην ημερήσια διάταξη. Η FGTB [Federation Generale des Travailleurs de Belgique Γενική Ομοσπονδία Εργαζομένων του Βελγίου] συγκαλεί ένα ειδικό συνέδριο για το θέμα αυτό. Πολλά Βρετανικά συνδικάτα τον έχουν υιοθετήσει. Στη Γαλλία, οι πιο αριστεροί εργάτες και φοιτητές έχουν κάνει τον εργατικό έλεγχο από τα κύρια αιτήματά τους. Και σε πολλά εργοστάσια και βιομηχανίες στην Ιταλία οι πρωτοπόροι εργάτες όχι μόνο καλούν για εργατικό έλεγχο, αλλά κάνουν ό, τι μπορούν - όπως στην Fiat - για να το βάλουν σε εφαρμογή στο σωστό χρόνο.
Αυτό είναι ένα παλιό αίτημα της διεθνούς εργατικής τάξης. Προέκυψε κατά τη διάρκεια της ρωσικής επανάστασης. Η Κομμουνιστική Διεθνής, το υιοθέτησε στο τρίτο συνέδριο της. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στους επαναστατικούς αγώνες στη Γερμανία το 1920-23. Τα βελγικά συνδικάτα έθεσαν το αίτημα αυτό κατά τη δεκαετία του 20. Ο Τρότσκι το ενσωμάτωσε στο Μεταβατικό Πρόγραμμα της Τέταρτης Διεθνούς. Ο André Renard [Βέλγος αριστερός συνδικαλιστής ηγέτης] το ανανέωσε πάλι προς το τέλος της δεκαετίας του πενήντα.

Παγκρήτιο Καραβάνι αγώνα & αλληλέγγυης στους εργαζόμενους της ΒΙΟ.ΜΕΤ || 3ήμερο συζητήσεων σε Ηράκλειο-Ρέθυμνο-Χανιά 2-3-4 Νοέμβρη 2012


( Βίντεο προπαγάνδισης του Παγκρήτιου Καραβανιού αγώνα & αλληλέγγυης στους εργαζόμενους της ΒΙΟ.ΜΕΤ )




Παγκρήτιο Καραβάνι αγώνα & αλληλέγγυης
 2-3-4 Νοέμβρη 2012

3 μέρες συζητήσεων με τους εργαζόμενους της ΒΙΟ.ΜΕΤ
  • Ηράκλειο : Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2012 -ώρα : 18:00 – στο πολύκεντρο νεολαίας ,μετά τη συζήτηση  θα ακολουθήσει καφενείο οικονομικής ενίσχυσης στην Κατάληψη Ευαγγελλισμού (θεοτοκοπουλου 18 ).
  • Ρέθυμνο : Σάββατο 3 Νοέμβρη 2012 -ώρα : 18:00 -στο εργατικό κέντρο,μετά τη συζήτηση  θα ακολουθήσει γλέντι οικονομικής ενίσχυσης στο Στέκι των πολιτιστικών Ομάδων (Νικηφόρου Φωκά 82, Μακρύ στενό, Παλιά Πόλη)
  • Χανιά : Κυριακή 4 Νοέμβρη 2012 -ώρα : 18:00 -στην Κατάληψη Rosa Nera,μετά τη συζήτηση  θα ακολουθήσει καφενείο οικονομικής ενίσχυσης στη Κατάληψη.(Λόφος Καστέλλι Παλιό Λιμάνι )