Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Ώρα για Περίσκεψη

 Απόφαση για αναστολή της απεργίας στη Χαλυβουργία 

Αναδημοσίευση από το Lenin Reloaded 

Την αναστολή των κινητοποιήσεων τους αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργία μετά από 272 ημέρες απεργίας.

Την αναστολή της απεργίας τους αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργία μετά απο 272 ημερες απεργίας.

Μετά απο σχετική εισήγηση του ΔΣ του σωματείου τους, έγινε μυστική ψηφοφορία κατα την οποία 107 ψύφισαν υπερ της αναστολής, 14 κατά ενώ 29 άτομα δεν ψήφισαν καθόλου.

Οπως αποφασίστηκε επίσης, στις 6 το πρωί της Δευτέρας οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στην είσοδο του εργοστασίου και όπως είπαν, αν έχουν αποχωρήσει τα ΜΑΤ, θα μπουν στους χώρους εργασίας.

Οι απεργοί συναντήθηκαν χθες με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση απο τον οποίο ζήτησαν την άμεση επαναπρόσληψη κάποιων από τους απολυμένους συναδέλφους τους και την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από το χώρο του εργοστασίου.

Όπως υποστηρίζει η πλευρά των απεργών, χθες το βράδυ, επικοινώνησε ο γραμματέας του υπουργού με το προεδρείο του σωματείου και τους ενημέρωσε οτι λόγω των συγκυριών, η ιδιοκτησία της Χαλυβουργίας δεν μπορεί να κάνει δεκτό το αίτημά τους για την επαναπρόσληψη τουλάχιστον 40 απολυμένων συναδέλφων τους και την απομάκρυνση των ΜΑΤ απο το εργοστάσιο.

Υπενθυμίζεται οτι τα ξημερώματα της 20ης Ιουλίου, μετά απο εισαγγελλική εντολή έγινε επέμβαση των ΜΑΤ στο εργοστάσιο που κυριολεκτικά άναψε το φιτίλι για την κόντρα κυβέρνησης και αριστεράς.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΑΝΗΣ

Πηγή: Newsit

Ακόμη μια φορά για τη Συρία


Αναδημοσιεύουμε από το εβδομαδιαίο φύλλο του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος της Γαλλίας μια ιδιαίτερα αισιόδοξη παρουσίαση της Συριακής εξέγερσης. Ευχόμαστε να είναι έτσι αλλά δεν συμμεριζόμαστε αυτή την αισιοδοξία. Το ενδιαφέρον πάντως του άρθρου είναι η αναφορά σε οργανώσεις βάσης των εξεγερμένων. Είναι οι ίδιες οργανώσεις που προσπαθούν το Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας και άλλοι παρομοίου φυράματος και ιμπεριαλιστικής έμπνευσης πολιτικοί σχηματισμοί, να ενσωματώσουν στην πολιτική τους ομπρέλα και να φιμώσουν πολιτικά.
Μια σειρά άρθρων, ποικίλων προελεύσεων, για την εξέγερση στη Συρία μπορεί να βρει κανείς εδώ
Παραναγνώστης

 Συρία: Ένας πόλεμος κατά του λαού

Photothèque Rouge/Romain Hingant
Ο λαός της Συρίας είναι ο μεγάλος απών από τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές χώρες.
Το επαναστατικό Συντονιστικό πόλης της Salamieh τιτλοφόρησε την ιστοσελίδα του ως εξής: «Η αύξηση των συμφορών σημαίνει πως πλησιάζει η απελευθέρωση.»  Αυτή η φράση αντικατοπτρίζει με σαφήνεια τη σημερινή κατάσταση του αγώνα του συριακού λαού για ελευθερία.
Πράγματι, η δικτατορία διεξάγει έναν πραγματικό πόλεμο ενάντια στις μάζες, σε βαθμό που είναι πολύ δύσκολο να διαμορφωθεί μια καθημερινή απαρίθμηση των γεγονότων που χαρακτηρίζουν τους αγώνες: διαδηλώσεις, απεργίες, στρατιωτικές συγκρούσεις, βομβαρδισμοί πόλεων και χωριών, στοχευμένες δολοφονίες από τις ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος, μπλόκα στις πόλεις και στις γειτονιές και εισβολή του κυβερνητικού στρατού στις επαναστατημένες πόλεις.

Το επίπεδο της πάλης με το κεφάλαιο

Αναδημοσίευση από τον Ανώνυμο Προβοκάτορα μέσω της Κόκκινης Γωνιάς
Ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο για την προοπτική της ταξικής πάλης. Είναι ενδιαφέρον και από αρνητική πλευρά, γιατί μοιάζει να απευθύνεται σε μια οργάνωση εργατικής πρωτοπορίας. Του κόμματος της τάξης,  που όμως είναι εξοβελισμένο από αυτή την εξιστόρηση (!) και το οποίο αν συναρμολογούνταν με αυτήν θα έκανε τα πράγματα γήινα.
Παραναγνώστης

Το επίπεδο της πάλης με το κεφάλαιο


(Οικονομικό ; Κοινωνικό ; Νομοθετικό ;)

Αλήθεια ποιο είναι εκείνο το επίπεδο πάλης που πρέπει να επιλέξει η επαναστατική πολιτική ; Αν στο πυρήνα της πρότασής μας βρίσκεται η σύγκρουση με το κεφάλαιο και ουσιαστικά η σύγκρουση με την αντίθεση κεφαλαίου – εργασίας, πρέπει να διαλέξουμε εκείνο το επίπεδο ή επίπεδα όπου το κεφάλαιο γεννάται - αναπτύσσεται και υποτάσσει στις ανάγκες του. Τι είναι όμως το κεφάλαιο ; Δεν θα πρέπει η απάντηση σε αυτό το ερώτημα να θέτει και τους παραμέτρους της πάλης μας ; Αν πχ αντιλαμβανόμαστε το κεφάλαιο μόνο ως εμπορεύματα και χρήμα τότε μας αρκεί μόνο η κατάκτησή τους ή στην χειρότερη ο μετασχηματισμός τους. Το κεφάλαιο όμως είναι σχέση και όχι αποκλειστικά οικονομική. Το κεφάλαιο είναι και κοινωνική σχέση.

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Σύρου για τη Δίωξη των 13


Ούτε στη Σύρο ούτε και πουθενά η τρομοκρατία δεν μας σταματά



Ήταν 21-3-2011 όταν ο τότε πρωθυπουργός ΓΑΠ ήρθε στη Σύρο για να προωθήσει την μνημονιακή πολιτική της λιτότητας και της εξαθλίωσης.
Η πρωτοφανής και μεγαλειώδης κινητοποίηση της συριανής κοινωνίας πνίγηκε στα δακρυγόνα ενώ ακολούθησε άγρια καταστολή από τις δυνάμεις των ΜΑΤ που συνόδευαν τον ΓΑΠ.
Ενάμιση χρόνο μετά δεκατρία άτομα, οι περισσότεροι μαθητές και μέλη του φοιτητικού συλλόγου, καλούνται σε προκαταρκτική εξέταση για τα γεγονότα. Πρόκειται για μια σαφή πολιτική πράξη τρομοκράτησης όλων των εργαζομένων και της νεολαίας που αγωνίζονται και παλεύουν για μια αξιοπρεπή ζωή κόντρα στην πολιτική που επιβάλλουν οι Κυβερνήσεις του Μνημονίου και της Τρόικας.
Τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί η προσπάθεια τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος με άγρια καταστολή, ποινικές διώξεις και σκευωρίες καταργώντας κάθε δημοκρατικό δικαίωμα.
Καλούμε όλο τον κόσμο του κινήματος και της Αριστεράς να κατανοήσουν ότι σήμερα το στοίχημα είναι και πάλι στους δρόμους. Μόνο εκεί μπορεί πραγματικά να σπάσει ο αυταρχισμός και να πέσει ο τρόμος που έχουν σπείρει.
Η επιχείρηση τρομοκράτησης της κοινωνίας με διώξεις δε θα περάσει.
Η κοινωνική πάλη της εργαζόμενης πλειοψηφίας ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και για την ανατροπή των Μνημονίων θα συνεχιστεί, μέχρι τη δικαίωση και τη νίκη.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους δεκατρείς διωκόμενους
και απαιτούμε την άμεση απόσυρση όλων των κατηγοριών.
Η κρατική τρομοκρατία δε θα περάσει.
ΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ
Τ.Ο. Σύρου

Ολυμπιακή υποκρισία στο τετράγωνο

Αναδημοσίευση από τον Κόκκινο Τύπο 
Το γύρο της Ελλάδας έχει κάνει και έντονη αντιπαράθεση έχει προκαλέσει η είδηση ότι εκτός της ελληνικής αποστολής των Ολυμπιακών Αγώνων τέθηκε η πρωταθλήτρια του τριπλούν Βούλα Παπαχρήστου μετά από ένα ρατσιστικό αστείο στο twitter.

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Τα οφέλη της απεργίας τα απολαμβάνουν πρώτοι οι απεργοσπάστες

Αναδημοσίευση από το Praxis

Η απεργία στην Ελληνική Χαλυβουργία συνεχίζεται παρά τους πανηγυρισμούς κυβερνητικών και μέσων ενημέρωσης του κεφαλαίου ότι «οι πόρτες άνοιξαν». Με συντριπτική πλειοψηφία 97%(!!!) οι εργαζόμενοι αποφάσισαν στη ΓΣ του σωματείου να μην υποκύψουν στη βία των ΜΑΤ και της εργοδοσίας και να συνεχίσουν.

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Τρίτη 24/7 - Συγκέντρωση Αλληλεγγύης στους Χαλυβουργούς

Αναδημοσίευση από το  Συντονιστικό Σωματείων και Εργαζομένων στις Κυκλάδες

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

στους Απεργούς Εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας

ΟΛΟΙ στην Περιφέρεια Νοτ. Αιγαίου (λιμάνι Ερμούπολης)
ΤΡΙΤΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ - 12.00 το μεσημέρι

Αφού επί 9 μήνες το κοινωνικό παράσιτο, ο καπιταλιστής Μάνεσης, δεν κατάφερε, εκβιάζοντας και απειλώντας, να σπάσει την απεργία των εργατών της Ελληνικής Χαλυβουργίας, έστειλε το αστικό κράτος να καθαρίσει με τα μαντρόσκυλά του. Αυτοί που δουλεύουν στη φωτιά το σίδερο, αυτοί σέρνονται στα δικαστήρια και στα κανάλια σιδηροδέσμιοι γιατί αγωνίζονται για το μεροκάματο της επιβίωσης που γυρεύει να τους στερήσει το κεφάλαιο. Αυτή τη βία, την κρατική βία των ΜΑΤ απέναντι σε ηρωικούς εργάτες απεργούς, κανείς τηλε-ρουφιάνος, κανένας τηλε-μαϊντανός δεν θα βρεθεί να την καταδικάσει από κει που προέρχεται. . .
Στην Ελληνική Χαλυβουργία ο αγώνας δεν έχει γυρισμό. Ο Μάνεσης το πήγε πολύ μακριά. Η νίκη πρέπει να είναι των εργατών που μάχονται όχι μόνο για λογαριασμό τους αλλά και για λογαριασμό ολόκληρης της εργατικής τάξης, για λογαριασμό όλων των υποτελών τάξεων, των μικρών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρο-μαγαζατόρων που καταστρέφονται και οδηγούνται στην εξαθλίωση.

Μάχονται για τους εργάτες του Σκαραμαγκά, τους απεργούς της Ελευθεροτυπίας, τους εμποροϋπαλλήλους, τους εργάτες της WIND, τους εργάτες της phone marketing και τόσους άλλους.

Μάχονται για τους εργάτες του Νεωρίου που είναι ακόμα δέσμιοι των εκβιασμών της εργοδοσίας και των υποτακτικών της από το γνωστό καμαράκι.
Μάχονται μαζί με τους εργάτες της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής (Θεσσαλονίκη) που αποφάσισαν να πάρουν το εργοστάσιό τους στα χέρια τους. Τα εργοστάσια και οι επιχειρήσεις ανήκουν σε αυτούς που τα δουλεύουν, ανήκουν σε αυτούς που παράγουν, ανήκουν στους εργάτες.
Απάντηση στην επίθεση της εργοδοσίας και του κράτους της, πρέπει να είναι η αντεπίθεση των εργατών, πρέπει να είναι το ταξικό σωματείο και η αυτοοργάνωση. Ο αγώνας, για το ψωμί στο τραπέζι στις συνθήκες δομικής κρίσης του καπιταλισμού, συνδέεται πλέον άμεσα με την έμπρακτη αμφισβήτηση του διευθυντικού δικαιώματος των εργοδοτών, τον εργατικό έλεγχο, την αυτοδιαχείριση.
Τα εργοστάσια στα χέρια των εργατών!
Νίκη στους απεργούς χαλυβουργούς! 
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ και ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στις ΚΥΚΛΑΔΕΣ 

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Ανακοίνωση για τις διώξεις από την επίσκεψη Παπανδρέου στη Σύρο

Αναδημοσίευση από το Blog του Συντονιστικού Σωματείων και Εργαζομένων στις Κυκλάδες
Μας καταλήστεψαν τη ζωή, τους μισθούς, τις συντάξεις. 
Βάλανε υποθήκη το μέλλον μας.


21 Μαρτίου 2011. Φέρανε τα ΜΑΤ και μας πνίξανε στα δακρυγόνα και στα χημικά. Χτύπησαν συντοπίτες, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους της Σύρας.


Τώρα ζητάνε και τα ρέστα.


Έναμιση χρόνο!!! μετά την επίσκεψη του ΓΑΠ, και την κοινωνική αντίδραση που προκάλεσε, 13 άτομα καλούνται σε προκαταρκτική εξέταση και με το δόγμα της τρομοκράτησης και της ποινικοποίησης των αντιστάσεων και των αγώνων, καλούνται να δώσουν καταθέσεις σε μία δικογραφία παρωδία με ανυπόστατες κατηγορίες και πανομοιότυπες καταθέσεις των ΜΑΤ.

ΓΙΑΤΙ;
Δεν είναι μόνο η εκδικητική λογική των αρχών που είδαν να απειλείται η καθεστηκυία τάξη και να αμφισβητείται η παντοδυναμία των θεσμών της πολιτικής και των πολιτικών.

Δεν είναι μόνο επειδή ο συριανός λαός έδωσε δυναμικά τις απαντήσεις του στην πρώτη δοκιμαστική εμφάνιση - φιέστα του πρώην πρωθυπουργού,ο οποίος έχοντας πρώτα βάλει τη χώρα στη μέγγενη του ΔΝΤ ήρθε να δοκιμάσει τις κοινωνικές αντιδράσεις σε ένα ασφαλές κατά το παρελθόν «πράσινο» νησί και τάχα σαν να μη συμβαίνει τίποτα να χαριεντηστεί στις κάμερες με τους τοπικούς άρχοντες και φορείς και να δώσει ψεύτικες υποσχέσεις για ανάπτυξη, να κοροϊδέψει τους απλήρωτους του Νεωρίου, να υφαρπάξει συνειδήσεις.

Είναι ο φόβος τους που γιγαντώνεται μέρα τη μέρα εν όψη των νέων μέτρων που έρχονται από το Σεπτέμβρη και την κοινωνική έκρηξη που αναπόφευκτα θα ακολουθήσει.

Είναι ο φόβος τους μπροστά στις δυναμικές αντίστασης και αλληλεγγύης που αναπτύσουν οι «από κάτω» και εχουν αρχίσει να γίνονται ποτάμι που θα τους παρασύρει.

Είναι ο ίδιος φόβος που τους κάνει να επιτίθενται λυσσασμένα σε κοινωνικούς αγωνιστές, σε μαχητικά σωματεία, σε απεργούς, σε αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, καταλήψεις και κάθε εστία αντίστασης.

Είναι ο ίδιος φόβος που εκφασίζει την κοινωνία και νομιμοποιεί το παρακράτος.


Στεκόμαστε απέναντι στις κρατικές και παρακρατικές μεθοδέυσεις τους και προτάσουμε την αλληλεγγύη και την αντίσταση. 


Καμία δίωξη στους 13 αντιστεκόμενους.
Ο αγώνας τους ήταν και είναι αγώνας όλων μας.

Δεν μας φοβίζουν!!! Μας εξοργίζουν!

ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΥΡΟΥ

Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Εφοπλιστκό Κεφάλαιο

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ: Τα εργοστάσια ανήκουν στους εργάτες!


Η Πρωτοβουλία για το Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών στηρίζει τον αγώνα των εργατών της ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ (θυγατρικής της ΦΙΛΚΕΡΑΜ-ΤΖOΝΣΟΝ) που σε συνθήκες χρεοκοπίας της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας παλεύουν για την επαναλειτουργία της μονάδας κάτω από τον έλεγχο και τη διοίκηση των ίδιων των εργαζομένων.

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Λουκέτα Παράλληλα, Λουκέτα Επάλληλα

Αναδημοσιεύουμε δύο αναρτήσεις από το Cogito Ergo Sum  για τους Βίους Παράλληλους ή τα παράλληλα λουκέτα δύο επιχειρήσεων του ίδιου κλάδου Pirelli και Goodyear, στη δεκαετία του 1990. Σήμερα που ο Μάνεσης απειλεί με κλείσιμο του εργοστασίου του στον Ασπρόπυργο, είναι χρήσιμο να θυμηθούμε ότι τα εργοστάσια κλείνουν για τον ίδιο λόγο για τον οποίο ανοίγουν: Την αναζήτηση κερδών για το Κεφάλαιο, εν άλλοις λόγοις, την απόσπαση υπεραξίας από την εργατική τάξη με τους ευνοϊκότερους δυνατούς, για το Κεφάλαιο, όρους. Τα πράγματα μάλιστα, έχουν στον καπιταλιστικό κόσμο μας την «αντικειμενική φαινομενικότητά» τους, ώστε δεν ξενίζει καθόλου το ότι υπάρχουν πολλές λέξεις, κυρίως απαξιωτικές, για την κατηγοριοποίηση εργατών που αναγκάζονται να διασχίσουν εθνικά σύνορα κυνηγώντας την επιβίωση, αλλά καμία για το κεφάλαιο που επίσης διασχίζει, αλλά πολύ ασφαλέστερα ,εθνικά σύνορα επιδιώκοντας την μεγιστοποίηση του ποσοστού κέρδους.
Σήμερα που ο Μάνεσης απειλεί με κλείσιμο του εργοστασίου του στον Ασπρόπυργο είναι χρήσιμο να σκεφτούν οι εργάτες του, αυτό που δεν σκέφτηκαν οι εργάτες της Pirelli ή της Goodyear είκοσι χρόνια πριν: Πως ο αγώνας τους δεν θα μπορεί να ηττηθεί έτσι απλά με ένα λουκέτο στην πύλη,  αν αποφασίσουν να πάρουν το εργοστάσιό τους στα χέρια τους οι ίδιοι.
Παραναγνώστης

 Η Pirelli της Πάτρας




Λίγο πριν τις εκλογές τού περασμένου Μαΐου, συνάντησα στον δρόμο κάποιον γνωστό (και παλιό πελάτη μου), με τον οποίο ανοίξαμε κουβέντα επί παντός επιστητού, μιας κι είχαμε καιρό να ιδωθούμε. Μοιραία, ο λόγος ήρθε και στις επικείμενες -τότε- εκλογές.

Συρία: Κατανοώντας το Καθεστώς και την Επαναστατική Διαδικασία

Στην αρχή ήθελα να πάρω με τις πέτρες τον συγγραφέα μιας από τις πιο επονείδιστες «αναλύσεις» που έχω διαβάσει από την αριστερά, για να αφήσω ασχολίαστη την ποιότητα των συλλογισμών του. Θέλοντας λοιπόν, πριν γράψω, να μάθω περισσότερα, και διαβάζοντας. . .  ξεθύμανα. Έτσι, προτιμώ πια να αναρτήσω τρία άρθρα που αφορούν την επαναστατική διαδικασία στη Συρία. Τα δύο  είναι γραμμένα από Σύριους αγωνιστές κι το τρίτο από τη μεριά του ιμπεριαλισμού. Έτσι είναι πιο σαφή τα πράγματα για όσους ενδιαφέρονται για την κατάσταση στην εγγύς περιοχή μας και θεωρούν την προλεταριακή επανάσταση παγκόσμιο διακύβευμα.
Παραναγνώστης

Το πρώτο άρθρο από την Συριακή Επαναστατική Αριστερά

Συρία: Κατανοώντας το Καθεστώς και την Επαναστατική Διαδικασία

Του Khalil Habash
Μετάφραση: Παραναγνώστης


Η Συριακή επαναστατική διαδικασία προσεγγίστηκε από την αρχή με περίσκεψη από κάποιους στην αριστερά, ενώ μερικοί οδηγήθηκαν στο να τη διαχωρίσουν από τις υπόλοιπες εξεγέρσεις στην περιοχή, κατηγορώντας την ως συνωμοσία του Δυτικού Ιμπεριαλισμού και των αντιδραστικών χωρών της περιοχής όπως η Σαουδική Αραβία. Αυτή η τάση δυστυχώς συνεχίστηκε παρά την εγκληματική δράση του καθεστώτος. Άλλοι περιόρισαν τη θέση τους στην άρνηση κάθε ξένης στρατιωτικής επέμβασης, με το οποίο συμφωνούμε, αλλά αρνήθηκαν να παράσχουν πλήρη υποστήριξη στην επανάσταση, με το οποίο διαφωνούμε. Η αντίθεση στην ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία δεν είναι αρκετή. Μια τέτοια θέση είναι άνευ νοήματος αν δεν συνοδεύεται από σαφή και ισχυρή υποστήριξη του Συριακού λαϊκού κινήματος.

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Βραδιά Αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής

Αναδημοσίευση από τον Κόκκινο Τύπο
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους & ανέργους της πόλης να συμμετέχουν στη συνέλευση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στη Βιομηχανική Μεταλλευτική που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Ιουλίου στις 19.00 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. 


Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στην Βιομηχανική Μεταλλευτική, ο οποίος ως στόχο έχει να πάρουν οι εργάτες το εργοστάσιο στα χέρια τους.

Η Κρίση Δεν Έχει Καν Ξεκινήσει

Αναδημοσίευση από Inprecor

Από τους Financial Times το απόλυτο ΜΜΕ της Διεθνούς Μπουρζουαζίας. Κι αν επιμένει να ονομάζει την δομική καπιταλιστική κρίση «κρίση χρέους» δεν διστάζει εντούτοις να ομολογήσει κυνικά, ότι ακόμα δεν άρχισε το κακό για . . . . τα κεφάλαια των μπουρζουάδων. Οι FT μας μιλούν - με τα δικά τους λόγια - για την παρατεταμένη περίοδο προεπαναστατικών και επαναστατικών καταστάσεων που έρχεται  . . . .
Παραναγνώστης
moriasnews.gr
Ορισμένες φορές είναι πιθανό να πιστέψει κανείς ότι αξίζει να υποφέρει, σαν να πληρώνει για παλιές αμαρτίες. Υπό αυτό το πρίσμα, η εποχή της λιτότητας την οποία υποτίθεται ότι διανύουμε, έχει κάποια χαρακτηριστικά λύτρωσης. Αν σφίξουμε λίγο τα δόντια, μπορεί να βρεθούμε στην άλλη πλευρά, εξαγνισμένοι και έτοιμοι για ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.
Παρόλα αυτά, πέντε χρόνια μετά, βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση από εκείνη που ξεκινήσαμε. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι η πρόσφατη απομόχλευση ήταν εκείνη που οδήγησε στην κατάρρευση των λόγων χρέους.

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Οι Πληκτικές Κουράδες του Κοινοβουλευτικού Κρετινισμού

Αναδημοσίευση από την Κόκκινη Γωνιά

Μικρό σχόλιο πάνω στην εικονική επικαιρότητα

Όλη η κοινωνία παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξαιρετικές μανούβρες και κοκκορομαχίες της αριστεράς στη Βουλή. Από τη μία το ΚΚΕ καταθέτει πρόταση νόμου για την "κατάργηση του μνημονίου" εν μέσω μιας κοινοβουλευτικής κατάστασης που γνωρίζει και ο τελευταίος άνθρωπος που έμαθε δύο στάλες αριθμητική στη χώρα, πως δεν πρόκειται να περάσει. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ εντυπωσιάζει σε ασκήσεις γυμναστικής, καθώς αρνείται να ψηφίσει μια τέτοια πρόταση ακόμη και στα ψέματα... μη τυχόν χαλάσει και το προφίλ της υπεύθυνης διαχειριστικής δύναμης, που έχτισε με τόσο κόπο.

Φαίνεται πως η εκλογική πολιτική -η μόνη πολιτική που στην ουσία αναγνωρίζουν- συνεχίζεται γι' αυτά τα δύο κόμματα. Επικοινωνιακές παράτες, εικονικά ξεβρακώματα και μάχες ανακοινώσεων.
Άσχετα όλα αυτά, φυσικά, από τις πραγματικές ανάγκες της εργατικής τάξης, που στενάζει κάτω από τη μπότα του σύγχρονου ολοκληρωτικού καπιταλισμού. Καλά κρασιά.
avanti_maestro

Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΤΟΜΑΡΙ ΟΥΚΑ ΠΟΥ ΒΟΥΤΗΞΕ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.

Αναδημοσίευση από το  ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
Εμετός. Οργή. Αγανάκτηση.

Ξεφτίλα.
Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψουν τα συναισθήματα που γεννά το άκουσμα της είδησης ότι ο Μισθοφόρος Στρατιώτης, Υπαξιωματικός βατραχάνθρωπος της ΔΥΚ του Πολεμικού Ναυτικού που χτύπησε με τη μηχανή του και στη συνέχεια εγκατέλειψε έναν ποδηλάτη και στην συνέχεια για να γλυτώσει το τομάρι του ανέπτυξε ταχύτητα και έπεσε πάνω σε μια μητέρα με τα δίδυμα παιδάκια της, συντρίβοντας τα, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Rosa Luxemburg-Τι ζητάει ο Σπάρτακος


Στις 9 τον Νοέμβρη οι εργάτες και οι στρατιώτες γκρέμισαν το παλιό καθεστώς στη Γερμανία. Στα πεδία των μαχών στην Γαλλία, διαλύθηκαν οι αιματηρές αυταπάτες για μια παγκόσμια κυριαρχία της πρωσικής μπότας. Οι εγκληματικές συμμορίες, που άναψαν την παγκόσμια πυρκαγιά και έριξαν τη Γερμανία μέσα σε μια θάλασσα αίμα, λένε την τελευταία τους προσευχή κι ο λαός, που χρόνια εξαπατημένος είχε χάσει κάθε αίσθημα πολιτισμού, τιμής και ανθρωπισμού, μπροστά στην άβυσσο ξύπνησε από τον βαθύ του λήθαργο. Στις 9 του Νοέμβρη το προλεταριάτο ξεσηκώθηκε και σύντριψε τον άτιμο ζυγό. Οι Χοεντζόλλερν δεν ήταν τίποτε άλλο παρά οι εκπρόσωποι της ιμπεριαλιστικής αστικής τάξης και των γαιοκτημόνων. Η αστική τάξη με τους πολιτικούς της εκπροσώπους: να ο αληθινός ένοχος του παγκόσμιου πόλεμου στη Γερμανία, όπως και στη Γαλλία, στη Ρωσία, όπως και στην Αμερική.
Αναδημοσίευση από το  Traverso Rossa

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Και Πάλι για την Βιομηχανική Μεταλλευτική


Αναδημοσιεύουμε από το blog του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής το πλαίσιο όπου θέτουν οι ίδιοι την διεκδίκηση του εργοστασίου για λογαριασμό τους καθώς και την απόφαση της συνάντησης που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.Επισκεφθείτε το blog τους ενημερωθείτε για τις δηλώσεις συμπαράστασης και ενισχύστε έμπρακτα την προσπάθειά τους. Εβδομήντα εργάτες που αμφισβητούν εμπράκτως το διευθυντικό δικαίωμα και την καπιταλιστική «ιδιοκτησία» αξίζουν κάθε συμπαράστασης.
Ας αποτελέσουν παράδειγμα για τους ηρωικούς απεργούς εργάτες της Χαλυβουργίας τώρα μάλιστα που ο Μάνεσης απειλεί να κλείσει το εργοστάσιο,
ας αποτελέσουν παράδειγμα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας που μπαίνουν στο άρθρο 99,
ας αποτελέσουν παράδειγμα για τους εργάτες του Νεωρίου Σύρου που απλήρωτοι ήδη βλέπουν πια καθαρά το φάσμα των απολύσεων και του λουκέτου του ναυπηγείου τους.
Παραναγνώστης

H βιομηχανία όπου εργαζόμαστε παράγει δομικά – βελτιωτικά υλικά απαραίτητα στην οικοδομική δραστηριότητα. Ευρισκόμενη επί μια δεκαπενταετία στον χώρο της παραγωγής τέτοιων υλικών με μεγάλη δραστηριότητα και οικονομικά οφέλη προς τους μετόχους και την απασχόληση μέχρι εβδομήντα εργαζομένων κρατούσε μέχρι πρότινος τα σκήπτρα στην κόλλα- αρμό/στόκο πλακιδίων.

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Η Ανάπτυξη του Φασισμού στην Ελλάδα

Αναδημοσιεύουμε από το blog Μέγαρα άρθρο του Κώστα Κούσιαντα για το φασιστικό κίνδυνο που αξίζει την προσοχή κάθε ανθρώπου που αναφέρεται στην αριστερά.
Παραναγνώστης 


Η αύξηση των εκλογικών ποσοστών της Χρυσής Αυγής από το 0,29% (19.624 ψήφοι) των εθνικών εκλογών του 2009, στο 6,97% (441.018 ψήφοι) στις εκλογές της 6ης Μαΐου και η διατήρηση αυτού του ποσοστού στις εκλογές της 17ης Ιουνίου (6,92% και 425.980 ψήφοι) φωτογραφίζουν την αύξηση και τη συγκρότηση ενός πολιτικού ρεύματος ακροδεξιού ριζοσπαστισμού το οποίο αναδείχτηκε ως απάντηση στην κρίση του δεξιού χώρου στις εκλογές της 6ης Μαΐου, αλλά και ικανό να αντέξει χωρίς καθόλου απώλειες την τεράστια πολιτική και ιδεολογική πίεση της ΝΔ για ενότητα ολόκληρης της δεξιάς, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Αυτή η “θεαματική” αύξηση των ποσοστών της ΧΑ και πολύ περισσότερο η διατήρηση τους, έχουν προκαλέσει αντιφατικές ερμηνείες και εκτιμήσεις για τη δυναμική αυτής της οργάνωσης και του ιδεολογικοπολιτικού ρεύματος που εκφράζει.

Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

Παντελής Πουλιόπουλος
Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ
Δημοσιευμένο στον “ΣΠΑΡΤΑΚΟ” Αριθ. 18, Δεκέμβρης 1931
Αναδημοσιευμένο (ένθετο) στην «Εργατική Δημοκρατία» Τ. 17/17-12-1998



Ι
Ο αριθμός των ανέργων, ολοκληρωτικά ή μερικά ανέργων, αυξήθηκε στην Ελλάδα  τον τελευταίο χρόνο, με ταχύτητα καταπληκτική. Σήμερα δεν αγκαλιάζει μόνο προλετάριους. Το κύμα της ανεργίας παρασέρνει ομαδικά μεσαία στρώματα μικροαστούς, (υπαλλήλους και μορφωμένους ελευθέρων επαγγελμάτων)   που  απαθλιώνονται   από την εντεινόμενη οικονομική κρίση.

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Στο "ματς" των Βρυξελλών δεν έχασε η Γερμανία!

Αν σε αυτό το άρθρο που αναδημοσιεύουμε από το Euro2day περιόριζε κανείς όλη την πλοκή της αντιπαλότητας και του πολιτικού πόκερ στο πεδίο των ενδοαστικών αντιθέσεων, προσέθετε την αγαστή συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων σε τέτοια fora αντιπροσώπων των ευρωπαϊκών αστικών τάξεων προ του κινδύνου που αντιπροσωπεύουν οι εργατικές τάξεις, αν αντικαθιστούσε την «Γερμανία» ή τον «Ολάντ» με την Γερμανική ή την Γαλλική μπουρζουαζία αντιστοίχως και αν τέλος υπογράμμιζε τις ρωγμές που διακρίνονται στην αστική παράταξη, θα έπερνε μια ψύχραιμη εκτίμηση της συνόδου κορυφής της ΕΕ από εργατική σκοπιά. Τότε θα φαινόταν καθαρά και  ο ταξικός ρόλος των θριαμβολογιών για την επιτυχία του νότου ή όποιου άλλου σημείου του ορίζοντα . . .
Παραναγνώστης

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ; ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ!!!

Το ιστολόγιο, μετά από πολύ καιρό, δημοσιεύει κάτι ελπιδοφόρο από τη μεριά της εργατικής τάξης. Εργάτες διεκδικούν το εργοστάσιό τους από τα αφεντικά. Όσες επιφυλάξεις κι αν μπορεί να εγείρει η θεσμική διεκδίκηση συνεταιριστικών νησίδων, δεν μπορούμε παρά να χαιρετήσουμε συντροφικά, να ευχηθούμε επιτυχία και να συντρέξουμε εμπράκτως το εγχείρημα, ελπίζοντας να βρει μιμητές. 
Αναδημοσιεύεται από την Κόκκινη Γωνιά
Παραναγνώστης


Πρόσκληση

Oι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, θυγατρική του ομίλου Φιλκεραμ &  Johnson, απλήρωτοι  απο τον  Μάιο του 2011, αγωνιζόμαστε με πεισμα στο να κερδισουμε τα δικαια αιτηματα μας, που ειναι το δικαιωμα στην εργασια και την αξιοπρέπεια!

διεκδικούμε την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και την λειτουργία την επιχείρησης κάτω από εργατικό ελέγχο και επιτήρηση .
διεκδικούμε την επαναλειτουργία του εργοστασίου από τους ανθρώπους που ξέρουν να το λειτουργούν και όχι να ειναι άρπαγες !!
διεκδικούμε την χρηματοδότηση από το ταμείο του ΟΑΕΔ όπως χρηματοδοτεί τον κάθε άνεργο!
διεκδικούμε την δημιουργία νομικού πλαισίου λειτουργίας συνεταιριστικών επιχειρήσεων!
διεκδικούμε το δικαίωμα μας στην ζωή, το δικο μας και των παιδιων μας!

και καλούμε κάθε σωματείο, κάθε συνδικαλιστική παράταξη κάθε ένωση σωματείων , κάθε εργαζόμενο, κάθε προβληματισμένο πολίτη της Θεσσαλονίκης να πάρει μερος στην συγκέντρωση ενημέρωσης που θα γίνει την Τετάρτη  11/7/2012 και ώρα  6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Ολύμπου & Αριστοτέλους).
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ 

Ενημερώνουμε επίσης πως τη Παρασκευή 6/7 στο Αστεροσκοπείο του ΑΠΘ θα πραγματοποιηθεί Party οικονομικής ενίσχυσης για τον αγώνα των εργαζομένων.

Πηγή: http://federacion-salonica.blogspot.gr/

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Massacres in Syria, Iran crisis...The threat of an imperialist cataclysm in the Middle East


In Syria, every day brings new massacres. The country has joined the other theatres of imperialist war in the Middle East. After Palestine, Iraq, Afghanistan and Libya, now it’s Syria’s turn. Unfortunately this situation immediately poses a very disquieting question. What’s going to happen in the period ahead? The Middle East seems to be on the verge of a conflagration whose limits are difficult to foresee. Behind the war in Syria, it’s Iran which is the focus of imperialist fears and appetites, but all the main imperialist brigands are ready to defend their interests in the region. This is a part of the world that is on a war footing – a war that could have irrational and destructive consequences for the whole capitalist system.

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Τύμπανα πολέμου στην Αν. Μεσόγειο

Αναδημοσίευση από την Αριστερή Αντεπίθεση
Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ*

Προκαλώντας τον Ασαντ, η Τουρκία επιδιώκει να ηγηθεί μελλοντικής στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Συρία

Επίκειται άραγε η δεύτερη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο μέσα σε ένα χρόνο και η τέταρτη πολεμική εκστρατεία της Δύσης εναντίον μουσουλμανικής χώρας την τελευταία δεκαετία; Θα έχει η Συρία την τύχη του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της Λιβύης; Τα ερωτήματα πλανώνται στην ατμόσφαιρα από τις 22 Ιουνίου, όταν η συριακή αεράμυνα κατέρριψε τουρκικό F-4 σε μικρή απόσταση από τις ακτές της, απέναντι από την Κύπρο.

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ για το αποτέλεσμα των εκλογών

Ανακοίνωση του Γραφείου της ΠΕ της κομμουνιστικής οργάνωσης ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ για το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιούνη


Το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιούνη καταδεικνύει την αδυναμία του λαϊκού κινήματος να ολοκληρώσει το βήμα που έκανε στις 6 Μάη, να καταβαραθρώσει τα κόμματα των μνημονίων και να αναδείξει κυβέρνηση που θα κινηθεί στην κατεύθυνση καταγγελίας του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, παύσης πληρωμών προς τους τοκογλύφους δανειστές, κατάργησης των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων και ικανοποίησης των ώριμων διεκδικήσεων του συνδικαλιστικού κινήματος, οξύνοντας με τον τρόπο αυτό την ταξική πάλη και σύγκρουση και ανοίγοντας έτσι το δρόμο για βαθύτερες και πιο ριζοσπαστικές αλλαγές σε όφελος της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών, του εργαζόμενου και εκμεταλλευόμενου λαού.

Διδάγματα από την ιστορία: Η εμπειρία της ΕΔΑ του 1958

Αναδημοσιεύουμε έναν εύστοχο παραλληλισμό που επιχειρεί ο Λέανδρος Μπόλαρης στην Εργατική Αλληλεγγύη
 

Στις εκλογές της 11 Μάη 1958 η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ) ήρθε δεύτερο κόμμα, έγινε αξιωματική αντιπολίτευση με 24,4% των ψήφων και 78 βουλευτές. Στις μεγάλες πόλεις ήρθε πρώτο κόμμα με μεγάλες -σε κάποιες περιπτώσεις συντριπτικές- πλειοψηφίες στις εργατογειτονιές. Στη Β' Αθηνών πήρε το 46,1%, στη Β' Πειραιά το 60,8%, στην Α' Θεσσαλονίκης 43,4%.
Η ΕΔΑ είχε ιδρυθεί το 1951 ως συνασπισμός μικρών νόμιμων αριστερών κομμάτων. Όμως, την πολιτική και οργανωτική ηγεσία την είχε το παράνομο ΚΚΕ. Συνέχισε να την έχει όταν η ΕΔΑ μετατράπηκε σε ενιαίο κόμμα το 1956.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Πρωτοπορα σε αυθαιρεσιες η… βαρια βιομηχανια της χωρας



Τουρισμός στηριγμένος στη μαύρη και απλήρωτη εργασία
Του Γιώργου Κατερίνη

Δραστηριότητα στηριγμένη σε μαύρη-αδήλωτη εργασία, σε δήθεν πρακτική άσκηση νέων από την Ανατολική Ευρώπη, σε απλήρωτη υπερεργασία είναι ο τουρισμός, που κατά τα άλλα προβάλλεται ως η… βαριά βιομηχανία της χώρας. Αυτές οι καταγγελίες από τα συνδικάτα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, όπως και η 24ωρη πανελλαδική τους απεργία στις 27/6 δεν κατόρθωσαν να ξεπεράσουν ως είδηση τα χαμόγελα αισιοδοξίας που σκορπούν οι ξενοδόχοι, πανηγυρίζοντας για τη νέα κυβέρνηση.

Θα σταματήσει η κρίση στην Ισπανία;

Αναδημοσίευση από το praxis
spain
 Πιστεύει κανείς ότι το ρεύμα αμφισβήτησης που περιβάλλει την ευρωζώνη απλά θα παύσει μόλις 'διασωθεί' η Ισπανία; Σειρά έχει η Ιταλία και τότε θα τεστάρουμε τα πραγματικά όρια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Η Ισπανία αντιμετωπίζει σήμερα πρωτοφανή τραπεζική κρίση, η οποία αποτελεί άμεση και έμμεση συνέπεια της συμμετοχής της στο ευρώ.

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Γερμανοί αντιφασίστες στις τάξεις του ΕΛΑΣ


Αναδημοσίευση από την Κόκκινη Γωνιά
Απέναντι στις εθνικιστικές αντιγερμανικές κραυγές των καιρών μας, μνήμες ταξικής αλληλεγγύης με τους Γερμανούς εργάτες. . . .
Παραναγνώστης
 
του Erik Eberhard
Ανυπακοή, αντίσταση, αυτομόληση δεν ήταν άγνωστα φαινόμενα στη Βέρμαχτ, τον γερμανικό στρατό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ανάμεσα στο 1939 και το 1945 λειτούργησαν στη Βέρμαχτ 1.000 με 1.200 στρατοδικεία, τα οποία εκδίκασαν περίπου τρία εκατομμύρια υποθέσεις υπονόμευσης της αμυντικής ισχύος, ανυπακοής, εσχάτης προδοσίας κλπ. Στις δίκες αυτές καταδικάσθηκαν περίπου 1,3 εκατομμύρια στρατιωτικοί, από τους οποίους οι 370.000 σε «βαριές ποινές», δηλαδή σε φυλάκιση άνω των έξι μηνών. Σε αυτές τις καταδίκες συμπεριλαμβάνονται περίπου 30.000 θανατικές, από τις οποίες εκτελέσθηκαν περισσότερες από 20.000.